Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

ren133 12:24, 25 wrz 2015

ewalm napisał(a)
Można spróbowac tak:

tam na styku liliowce/żwirek /miskant ładnie wygładałoby coś zimozielonego szczepionego na pniu,takie nie za wysokie, rozmiarami jak ta wierzba.

Imperacie bardzo jest ładnie w towarzystwie białych kwiatów, można za nią posadzić niskie hortensje 'Bobo', wypełniając nim ten trójkąt miedzy żwirkową a berberysami kulkowymi i ciągnąc trochę wzdłuż rabaty żwirkowej czyli w lewo, za pasmem imperaty. Między brzozami miskanty i berberysy, i powtórzyć miskanty takie same pod tą pokrzywioną brzozą i w niskich hortensjach, żeby spajały ten kawałek w całość.

W żwirku mogą być każde zimozielone,jeśli bukszpany to fajnie by było, żeby były różnej wielkości. Z 'Danica' już byłoby trudniej. Cyprysiki wydają mi się trochę z bardzo potargane, ale za to można by je w żółtej wersji (C. filifera 'Aurea nana') włączyć w liliowce. Ice dance pod drzewem między kulkami, urozmaici kolorystycznie i zostaje na zimę, pod warunkiem że da radę, ale próbuj).

A może w tych miejscach między dużymi hortensjami a brzozami (za prawym końcem rabaty żwirowej) i z drugiej strony brzóz (za lewym końcem rabaty żwirowej)coś ładnego zimozielonego, jak serbski 'Nana"? jakaś ładna sosna, jak "Watereri"? ale serbski bardziej "ogrodowiskowy".

Iza,bardzo by pomógł rzut rabaty z góry,na kartce, bo zdjęcia przekłamują perspektywę. Zrobisz?

To jest podobna wersja jaką ja Ci przedstawiłam ... z tym, że ja proponowałam mniejszą łezkę tylko z buksikami a z tyłu red baron właśnie tak po ukosie ... taki rozrzucony ... w mojej wersji RB dochodził bardziej do tyłu w kierunku brzóz ... i jeśli podoba ci się na żwirku to ta wersja ewalm jest godna rozważenia ... z tyłu miscanty ... nie wiem czy z berberysami ... ale wiemy, że na pewno miscanty ... a i te hortki też by ładnie wyglądały ... ale ja bym posadziła RB, kulki z trawkami i miscanty a z resztą poczekała do przyszłego sezonu ... zobaczysz ... może jeszcze coś podpatrzysz ... czasami potrzeba czasu ... a ogólny zarys już będziesz miała ... i kamień znajdzie swoje miejsce ... zrobić to, co napisałam to już jest sporo ... a jeszcze cebulowe?
Olili 16:05, 25 wrz 2015

Dziewczyny jesteście kochane i nie zastąpione !!!

Ewalm - fajnie to wygląda a rzut na kartce zrobię oczywiście.Dziękuję za obszerny opis I właśnie bukszpany lepsze do tej różnej wielkości.Tylko trochę myślę o cięciu ...trawy,bukszpany...czy dam radę .Motam się.

Toszka
- na szczęście za bardzo nie namieszałaś ,bo inspirki zapodałaś tematycznie do tutejszych rozważań,dziękuję Ci bardzo

Reniu - tak ,tak to jest właśnie na kształt(nasadzenia też) tego co Ty proponowałaś ,tyle,ze łezka nieco przesunięta w lewo..
Zrobię jeszcze plan na kartce wtedy może rzeczywiście będzie lepiej rozplanować.
Olili 16:16, 25 wrz 2015

Aaaaaa a propos cebulowych....ponieważ głowę dzisiaj mam, jaką mam..i kupując chleb zapłaciwszy za niego odjechałam sobie ale bez chleba..Jak zajarzyłam,ze go nie wzięłam to nie opłacało mi się wracać po niego tylko podjechałam pod market a tam cebule..Różne ,tulipany narcyzy ,hiacynty itp. zatrzymałam się i oglądam,przekładam aż doszłam do wniosku -kurczę rabaty nie mogę wymyślić a jeszcze cebule wezmę i też nie wiem gdzie je posadzę.Nie biorę.Wzięłam chleb...wróciłam do cebul i przygarnęłam narcyzy.........
polinka 16:43, 25 wrz 2015

Iza, z traw do cięcia masz tutaj tylko ML, po zimie piłą elektryczną, jeśli nie będziesz w pełni sił ktoś może wyciąć- to nic trudnego i zajmuje moment.
Bukszpan można raz w sezonie ciąć i też będzie ok.

Ściskam i kibicuję

Toszka 16:48, 25 wrz 2015

mam obawy, czy miskantom wody nie będzie brakować przy takich pijawkach
ewalm 16:53, 25 wrz 2015

Toszko, na 'Midwinter fire' też już kiedyś namawiałam I inspirka z Sir Harold Hillers Garden w Romsey była Popracuj jeszcze nad Izą to może rozważy (Iza, pamiętasz maila o dojrzałym ogrodzie?)

No, cebulowe to w żwirze ładnie wyglądają. Między kule. Ale akurat narcyze w białym żwirze będą słabo widoczne. Lepiej coś kolorowego. Tulipany o dzwonkowatym kształcie? Żonkile i szafirki? I trzebaby je posadzić na końcu, żeby już wiedzieć gdzie są kule. I posprzątać liście w jakimś momencie.
A pamiętasz pomysł z wysokimi białymi czosnkami w pasie za małymi czerwonymi berberysami?

Aspekt małej pracochłonności to tak jakby powoli zanikł w tych rozważaniach

A przed domem? Tam w rabacie z głogiem coś się zmieniło? I gdzie się podziała katalpa? Narcyzy w czymś niskim zadarniającym pod katalpą byłyby ładne. Jak one kwitną drzewo byłoby jeszcze bez liści. Lubię takie zestawienia zima/wiosna w jednym.

Byłam dziś przejazdem w ogrodniczym i widziałam ciekawa odmianę dąbrówki: Catlins Giant. Duże ciemne liście (duże jak na dąbrówkę). Ciekawy zadarniacz.
ewalm 16:56, 25 wrz 2015

Z czasem miskantom wody będzie brakować na pewno. To zwykłe brzozy, będą wielkie. Ale to za jakiś czas. Jeśli chodzi o wodę to lepsza byłaby kosodrzewina i trzcinniki niż ML.
ewalm 16:59, 25 wrz 2015

O, a można też między trzema dość blisko posadzonymi kulami bukszpanu różnej wielkości sprytnie ukryć grupę wysokich czosnków, tak, żeby te zamierające liście nie były za bardzo widoczne i tylko łodygi z kulami kwiatostanów wystawały. W prawej części rabaty żwirowej.
Toszka 17:35, 25 wrz 2015

No własnie, projekt=chciejstwa ewouluują w stronę pracochłonności
Powiem tak, w obronie dereni kontra berberysy - dereniowe witki można wykorzystać do uplecenia wianków, ew. ich podstaw, mozna wstawić do donicy w połączeniu z czymkolwiek jako ozdoba frontu. Dereń nie choruje.
Berberysy (piszę o Orange), by trzymały pokrój trzeba ciąć, ostro ciąć. A jak tnę swoje to ciągle sobie powtarzam w myslach (bo na głos klnę jak szewc, w tym czasie), że ja przecież lubię berberysy...chyba
Olili 19:05, 25 wrz 2015

polinka napisał(a)
Iza, z traw do cięcia masz tutaj tylko ML, po zimie piłą elektryczną, jeśli nie będziesz w pełni sił ktoś może wyciąć- to nic trudnego i zajmuje moment.
Bukszpan można raz w sezonie ciąć i też będzie ok.

Ściskam i kibicuję

To już pocieszające