Działa on też na pszczoły ale i inne zwierzęta też. To znalazłam w ulotce, w trakcie czytania nasunęły mi się takie wątpliwości:
"STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN
W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik."
ciekawi mnie dlaczego? skoro jest taki łagodny?
"Środek jest bezpieczny dla wielu gatunków i odmian roślin uprawnych, niemniej zaleca się przetestowanie środka na kilku wybranych roślinach każdej ze stosowanych odmian i pozostawienie na pewien czas zanim środek zostanie zastosowany na większej liczbie roślin."
wynika z tego że jest niebezpieczny nie tylko dla zwierząt ale dla roślin też
"Środki ostrożności związane z ochroną środowiska naturalnego:
Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem.
Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.
Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg."
jak wyżej
"Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):
Nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin."
jak wyżej
Jeśli biedronka usiądzie na mokrym liściu to umiera, lub jak zje taką mszyce, bo środek paraliżujący działa wtedy w jej organizmie.
Mrówki są bardzo pożytecznymi organizmami w ogrodzie.
"Mrówki czyszczą trawnik z organicznych odpadów - z resztek roślinnych i resztek zwierzęcych. Oznacza to, że wszystkie padłe muchy, żuczki i inne owady są przez nie wciągane do podziemnych korytarzy, dzięki czemu użyźnia się ziemia.
Mrówki cały czas drążą nowe korytarze. Nie jest tak, że gniazdo powstaje i już przez lata funkcjonuje w jednym miejscu, jest co jakiś czas zmieniane i przenoszone. Taka aktywność mrówek w ogrodzie, spulchnia glebę i sprawia, że woda łatwiej wsiąka.
Mrówki poprawiają strukturę gleby, dostarczają składników mineralnych takich jak azot, węgiel czy fosfor. "
http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-ogrod/pozyteczne-dzialanie-mrowek-w-ogrodzie-jakie-jest,12_78174.html
http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Mrowki-i-ich-rola-w-ogrodzie-154-a/str0
Jeśli mrówki założyły gniazdo w miejscu, które uważam za nieodpowiednie to je niszczę ( nie mrówki) i wtedy one je odbudowywyją, ja je niszczę, aż w którymś momencie mrówki przenoszą gniazdo w inne miejsce
Mam nadzieję, że cię nie uraziłam, pisze tylko swoje zdanie na ten temat. Wiem że każdy ma prawo do własnych poglądów

.