Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

pestka56 23:08, 15 sty 2017

Witaj Reniu
Przyszłam od Kasyi.

Używasz asvitu, a ja ciekawa jestem opinii o tym specyfiku.

Moje trzmielinki najpierw podmarzły, a potem je przysypało, więc je nieco zbrązowiło, ale na wiosnę wrócą do formy.
rozark 10:15, 17 sty 2017

Margarete napisał(a)
Sliczne zimowe ujecia...jak nie lubie zimy, to mi sie podobaja

Lekki mróz i śnieg jak jest biały a nie bury to lubię.
Gorzej jak jest zimny wiatr, szaro, buro i paskudnie.
rozark 10:17, 17 sty 2017

yolka napisał(a)
"Bluszczopłot" i trzmielina nawet w zimie zachwycają

Jolciu kulki są z bukszpanu, tylko takiego nietypowego . To od Karolci udało mi się nabyć, lubię go bardzo, posadziłam go przy samej ścieżce. Trzmielinę też mam
rozark 10:26, 17 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Witaj Reniu
Przyszłam od Kasyi.

Używasz asvitu, a ja ciekawa jestem opinii o tym specyfiku.

Moje trzmielinki najpierw podmarzły, a potem je przysypało, więc je nieco zbrązowiło, ale na wiosnę wrócą do formy.

Moje trzmieliny się przebarwiły na brzegach na rudo ale na szczęście nie podmarzły.

Astvit stosują głównie do oprysków liści. Odżywia roślinę i zapobiega chorobom. Zależy to od stężenia. Ponieważ jest to środek naturalny z mikroorganizmami to nie da się nim przenawozić rośliny i w żaden inny sposób im zaszkodzić. Stosuję go prewencyjnie. Wystąpią choroby np. na różach które mają podatność na np. czarna plamistość wtedy albo zostaje pryskać chemia albo obrywać chore liście.

To środek bardzo zbliżony do produktu EkoDarPolu, jedyna różnica polega w opryskach. EkoDarPol tylko na ziemię a Astvit na ziemię i liście.

Stosuje go również do kwiatów domowych, wtedy nie muszę wymieniać ziemi.
mirkaka 18:33, 17 sty 2017

Witaj Reniu, czytalam że stosowałaś w tym roku nawóz Astvit. Możesz coś napisać jak Ci się sprawdził ? Czy róże po nim nie łapały chorób grzybowych? A np floksy mączniaka?
pestka56 21:07, 17 sty 2017

Dziękuję
Czyli działa. To dobrze, bo jest prostszy w "obsłudze" niż Emy z Probiotics. One niestety, żeby skutecznie wypchnęły i zastąpiły złe bakterie, muszą być zastosowane na dobrze odkażoną wręcz wyjałowioną ziemię. To trudne.
mirkaka 07:07, 18 sty 2017

rozark napisał(a)

Moje trzmieliny się przebarwiły na brzegach na rudo ale na szczęście nie podmarzły.

Astvit stosują głównie do oprysków liści. Odżywia roślinę i zapobiega chorobom. Zależy to od stężenia. Ponieważ jest to środek naturalny z mikroorganizmami to nie da się nim przenawozić rośliny i w żaden inny sposób im zaszkodzić. Stosuję go prewencyjnie. Wystąpią choroby np. na różach które mają podatność na np. czarna plamistość wtedy albo zostaje pryskać chemia albo obrywać chore liście.

To środek bardzo zbliżony do produktu EkoDarPolu, jedyna różnica polega w opryskach. EkoDarPol tylko na ziemię a Astvit na ziemię i liście.

Stosuje go również do kwiatów domowych, wtedy nie muszę wymieniać ziemi.

Ale czy wystąpiły u Ciebie po jego stosowaniu choroby grzybowe róż ?
rozark 10:51, 20 sty 2017

Wystąpiły.

Ja to rozumiem tak: jeśli człowiek bierze profilaktycznie przeciwko przeziębianiu czosnek to czy ma gwarancję, że nie zachoruje w sezonie grypowym?
Z roślinami/kwiatami jest tak samo. Środki naturalne stosujemy profilaktycznie. Czy dana roślina zachoruje zależy od wielu czynników: pogody i środowiska w którym rośnie. Jeśli zachoruje to będzie mniej chora jeśli będziemy o nią dbać . Lepiej zniesie zimę i okresy suszy.

To moja trzmielina na pniu, przebarwiła się na rudo pod wpływem dużego mrozu.

zostawiam trochę koloru dla urozmaicenia bieli która na otacza.

Dzień zaczyna się o 07:36:24 a kończy się o 16:10:15, trwa 08h33'51" i jest dłuższy już o 47 min .
Kasya 10:52, 20 sty 2017

naprawde az 47 min ? ja jeszcze nie czuje chyba....
Anda 10:56, 20 sty 2017

U mnie dzień zaczyna się o 8:23 i kończy o 17:04 Wieczorem jest dłużej jasno a i ranki robią sie trochę jaśniejsze

Zdrowa gleba to silne i zdrowe rośliny dobrze znoszące niejeden atak chorób grzybowych czy owadów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies