Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudny teren - dużo pracy!

Trudny teren - dużo pracy!

KasiaW76 11:57, 09 wrz 2015

Zapomniałam dodać, że mrówki czerwone mnie pogrążył na plecach i rękach. Mam ciarki na głowie wrrr

Mam dużo mrówek na roślinach i pod roślinami. Czy one mogą zaszkodzić im?
Enya73 12:06, 09 wrz 2015

KasiaW76 napisał(a)
Anitko, a może takie pytania powinny Ci dać kiedyś do myślenia i może powinnaś zająć się projektowaniem ? Masz dar, talent i jest to Twoja pasja. Wiesz w życiu bywa różnie Pewnie wiele osób skorzystałoby z Twojej wiedzy i umiejętności bo jak się okazuje mało jest projektantów ogrodów na Śląsku, Naszym Śląsku....

Kasiu, kochana jesteś i masz dobre intencje, ale wiesz jak jest.... Tutaj chcę pozostać osobą prywatną. Nigdy nie było moim celem wykorzystywanie forum dla własnych korzyści. Uwielbiam to miejsce i moich ogrodowo zakręconych forumowych przyjaciół... Z niektórymi relacje przeszły z materii wirtualnej do tej prawdziwej, codziennej, za co jestem ogromnie wdzięczna losowi.
Kiedyś może spróbuję na pełny gwizdek, jak mi "odbiorą fartucha" w mojej pracy I wtedy na pewno nie będę widziała innego zajęcia dla siebie na pełny etat, bo nic tak nie kocham robić na świecie, jak grzebać w ziemi
KasiaW76 12:16, 09 wrz 2015

Enya73 napisał(a)

Kasiu, kochana jesteś i masz dobre intencje, ale wiesz jak jest.... Tutaj chcę pozostać osobą prywatną. Nigdy nie było moim celem wykorzystywanie forum dla własnych korzyści. Uwielbiam to miejsce i moich ogrodowo zakręconych forumowych przyjaciół... Z niektórymi relacje przeszły z materii wirtualnej do tej prawdziwej, codziennej, za co jestem ogromnie wdzięczna losowi.
Kiedyś może spróbuję na pełny gwizdek, jak mi "odbiorą fartucha" w mojej pracy I wtedy na pewno nie będę widziała innego zajęcia dla siebie na pełny etat, bo nic tak nie kocham robić na świecie, jak grzebać w ziemi

Anita to forum ma tylko udoskonalać Twoja wiedzę, bez przynoszenia korzyści bo nie to miałam na myśli. To forum ma rowniez pogłębiać grono nowych wspanialych znajomych i ewentualnie dawać możliwość od czasu do czasu pokazania w malej pigułce tego co osiągnęłas

Ja bez Twojej pomocy nie dałabym sobie rady bądźmy szczerzy. Pokazałas mi co z czym połączyć, gdzie posadzić etc... liczę również na to, że jak coś posadze i nie będzie z czymś grało to mi o tym powiesz Nie chciałabym jednak abyś myślała, że i Ja wykorzystuje Twoja osobę. Mam tez nadzieje, ze jeśli Ty będziesz potrzebowała jakiejś pomocy dasz mi znać, a Ja pomogę. Może chwasty powyrywam? Niech ta znajomość powolutku rozwija się do przodu tego sobie życzę
Enya73 12:20, 09 wrz 2015

KasiaW76 napisał(a)
Zapomniałam dodać, że mrówki czerwone mnie pogrążył na plecach i rękach. Mam ciarki na głowie wrrr

Mam dużo mrówek na roślinach i pod roślinami. Czy one mogą zaszkodzić im?

Raczej nie, mrówki generalnie są bardzo pożyteczne w ogrodzie. Przyjrzyj się pędom i pąkom roślin, jeśli nie zauważyłaś uszkodzeń dokonanych przez mrówki, to nie masz się czym martwić. Problem zaczyna się, jak zauważysz, że masz na roślinach kolonie mszyc? Mrówki niestety uwielbiają tę rosę miodową , którą wydzielają mszyce.
Uważaj też na ukąszenia mrówek. Ja mam jakąś szczególną wrażliwość na ich jad. Po ostatnim ukąszeniu mam ślad już od tygodnia, zresztą pokazywałam Ci go w sobotę
Enya73 12:28, 09 wrz 2015

KasiaW76 napisał(a)

Anita to forum ma tylko udoskonalać Twoja wiedzę, bez przynoszenia korzyści bo nie to miałam na myśli. To forum ma rowniez pogłębiać grono nowych wspanialych znajomych i ewentualnie dawać możliwość od czasu do czasu pokazania w malej pigułce tego co osiągnęłas

Ja bez Twojej pomocy nie dałabym sobie rady bądźmy szczerzy. Pokazałas mi co z czym połączyć, gdzie posadzić etc... liczę również na to, że jak coś posadze i nie będzie z czymś grało to mi o tym powiesz Nie chciałabym jednak abyś myślała, że i Ja wykorzystuje Twoja osobę. Mam tez nadzieje, ze jeśli Ty będziesz potrzebowała jakiejś pomocy dasz mi znać, a Ja pomogę. Może chwasty powyrywam? Niech ta znajomość powolutku rozwija się do przodu tego sobie życzę

A no tak, tutaj też wiele się uczę, no właśnie, wciąż się uczę nowych rzeczy, ale nie tylko tutaj. Kiedyś kilkanaście lat temu, jak nie było powszechnie dostępnego internetu, ba niewiele osób miało komputer w domu i umiało z niego korzystać, latałam po księgarniach, bibliotekach i branżowych imprezach, żeby się czegoś dowiedzieć więcej.
Mąż cierpliwie wytrzymywał jak co chwilę znosiłam do domu różne książki lub czasopisma i nie chciałam się ich po przeczytaniu pozbywać, przez co nasz dom , nasza ówczesna gabineto-sypialnia, zamieniła się w kącik czytelniczy młodego ogrodnika. Ogromnie dużo nauczyły mnie też podróże, ale głównie własne doświadczenia mniej lub bardziej udane.
KasiaW76 12:58, 09 wrz 2015

Anita i to jest miłość do ogrodu

Wiesz mrówki chodzą tylko na jednej trawie, której liście są bardziej brązowe. Druga jest ok. Zrobiły sobie tez kopiec pod kosodrzewiną, a czerwone grasują pod zurawka w jej tak jakby korzeniach (Anita pamiętasz może co to za zurawka to bordowa Twoja?)

Na moje szczęście mam ślady pogryzienia ale mnie nie uczulają
Enya73 13:09, 09 wrz 2015

'Obsydian'
KasiaW76 08:53, 10 wrz 2015

W końcu kolejnej roślinie będę mogła przyczepiać tabliczkę z jej nazwa Jeszcze nie wszystkie pamiętam ale powolutku się nauczę

Nie znam jeszcze nazwy Turzycy brązowej, rozchodnika o białych kwiatach czy to może Stardust? I kółka drobnych roślinek dla mnie pod nazwą NN
KasiaW76 15:35, 10 wrz 2015

dziewczyny czy to jest jakaś choroba czy ze słońca - upałów ?
KasiaW76 16:16, 10 wrz 2015

a to moje hortensjowe miłości

no i najpiękniejsze Limelight