Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudny teren - dużo pracy!

Trudny teren - dużo pracy!

Enya73 09:31, 21 sie 2015

Kasia, ja zdania nie zmieniam Jednolite tło na wprost, jedynie do tego ostrego kąta możesz dać albo sosny albo świerki, bo tam trzeba zgubić ten niezręczny kształt i różnice wysokości.

Tuje dadzą radę, a myślisz, co u mnie jest pod tą warstwą żyżnej ziemi? Kamienie i glina
paulina_ns 09:33, 21 sie 2015

Kasiu jak Ty ładnie malujesz ja też dałabym tam szmaragdy.
Karol99 09:50, 21 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Wczoraj udało mi się posadzić kilka roślinek, choć niektóre nie są na stałe!

Mam jednak dylemat (pewnie Anita mi nos ukręci) ale ciągle wałkuję temat „zielonego tła"
Mam pewien kąt działki gdzie jest sam kamień typu łupei boję się czy thuje sobie tam poradzą dlatego kombinacje moje.
Niewątpliwe jest jednak to, że sosny zmienią miejsce, a saby pójdą w ich zastępstwo.

Od tego rogu do przodu czyli linii końca tej rabaty jest ok 6 metrów jak nie więcej do Zagospodarowania pod wysokie nasadzenia. Kolejne zdjęcia to będzie przedłużenie tego rogu w prawo i lewo rabata.

Idąc w prawo to rabata ma ok 4m szerokości z czego 1m od płotu jest miejsca dla tła. Nie wiem jednak czy zaraz po Serbach iśc z thujami i jakimi czy dać dalej saby?

Tutaj cd i kolejny dylemat. Deski kiedyś znikną. Ciągnąć tutaj thuje czy inne igkaki bo tam gdzie zielone mazy mam już sam kamień typu łepek. Jest na głębokości ok 1,5m bo mąz kopał tam dół! Iglakow tym miejscu powinien mieć głęboki system korzeniowy.

Teraz od 1 zdjęcia rogowego idąc w lewo to rabata ma 2m szerokości. Ta strona ogrodu nie wymaga wysokich roślin tylko takie co zasłonią płot wiec nie wiem czy sadzic na całym ciągu thuje !

Na przemiennie zupełnie odradzam, świerk zagluszy tuje będzie miał dziury, a poza tym tuja nie da rady sobie w sąsiedztwie swierkow, no chyba że z dobrym i częstym podlewaniem. A po co, jak można tego uniknąć to lepiej nie dorzucac sobie kolejnych obowiązków.
KasiaW76 09:51, 21 sie 2015

Anitko wykopał Olek ostatnio dziurę pod perukowca tam gdzie go proponowałas przy tworzeniu rabaty za Twoim serbem. Dziura sięgała mi do kolana, a mała nie jestem sam kamień, lupek był -porażka. Do dołka dałam to co wyrywalam z robienia kancików
Takich miejsc będzie nieco wiecej
Szmaragdow jako tako się boje bo są bardzo stożkowe choć są piękne, a na inne nie mam pomysłu
Ten róg faktycznie obsadze tylko serbami bo chyba tam nie chce sosen, a w serbach jak i w kanadyjskich jestem zakochana

Dziękuję za wsparcie

Agatko tez mi się podobają szmaragdy ale też boje się czy od strony płotu betonowego one sobie poradząMW szczególności latem jak się nagrzewa...

Paulinko w grupie siła

KasiaW76 09:53, 21 sie 2015

Karol Wasze wsparcie dla mnie dużo tutaj znaczy nie wspominając o doświadczeniu wiec posłucham....

KasiaW76 09:56, 21 sie 2015

Chagall - kolejna Aniu Witaj u mnie i ciesze się, że wpadłas

Aniu jak będą thuje to będą musiały sobie poradzić laski nie zrobią. ...
KasiaW76 10:13, 21 sie 2015

To teraz inne pytanie

Czy sadzic je na linii pierwszej od płotu czyli w odległości 1m czy tak jak napisałam na kamieniu czyli tam gdzie narysowałam zielone kulki bo to jest środek tych 2 linii czerwonych czyli odstęp dodatkowy 50cm?

KasiaW76 10:27, 21 sie 2015

róg pod serby z innej perspektywy

Moja dynia przybiera barwę

wczoraj z molestował am ogrodniczkę o wykopie mi tej kulki. Nie wiem czy przeżyje bo ma przerwane korzenie. Była w doniczce ale zagruntowna.
Bardzo mi się podobała
Enya73 10:34, 21 sie 2015

O zmieniłaś tytuł wątku Jakże pozytywnie brzmi
Enya73 10:36, 21 sie 2015

Wrzucę Ci wieczorem fotki 10 letnich szmaragdów, to sama ocenisz ile im miejsca trzeba, moim zdaniem środek 1 m od płotu powinien być ok.