Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudny teren - dużo pracy!

Trudny teren - dużo pracy!

Enya73 09:43, 18 sie 2015

Pytasz o żywopłot? Jak chcesz poznać moje zdanie: nie lubię łączenia różnych gatunków w jednej linii, bo to wprowadza chaos. Jeśli chcesz stworzyć ładną zieloną ścianę, tło dla innych roślin i zasłonić betonowy płot, to się zdecyduj na jeden gatunek.
O sosnach to Ci mówiłam, że 2 po bokach lub 3 w trójkąt do roga. Sosny jak pójdą w górę i odsłonisz pień, to masz miejsce na inne , aczkolwiek mało wymagające nasadzenia. Tak jak ktoś wspominał, przy sośnie kiepsko rośnie coś bardziej wymagającego.

KasiaW76 09:59, 18 sie 2015

Siarkowa liczę na to
KasiaW76 10:01, 18 sie 2015

Anita sosony idą w zupełnie inny kat właśnie z tego powodu, że przy nich ciężko podobnocoś rośnie np doorembosy ... a w świerkach jestem zakochana
Anitko gdzie polecasz kupić serby?

Zaczęłam tez w końcu powolutku prace nad rabatami. Wycinamy trawkę i robie kanciki dzisiaj poszerzyłam, a raczej wydłużyłam rabatę dla larissek larissa dopiero w planie zakupowym

Będę musiała w końcu zabrać się za posadzeniu miskantów, brunnery, ciemiernika, perukowca i innych roślinek
Poza tym codziennie obiecuje sobie porobić zdjęcia i jak na razie bezskutecznie

iwka 11:10, 20 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)

Poza tym codziennie obiecuje sobie porobić zdjęcia i jak na razie bezskutecznie

to zbierz się w sobie, coś bym pooglądała
KasiaW76 11:31, 20 sie 2015

Wczoraj udało mi się posadzić kilka roślinek, choć niektóre nie są na stałe!

Mam jednak dylemat (pewnie Anita mi nos ukręci) ale ciągle wałkuję temat „zielonego tła"
Mam pewien kąt działki gdzie jest sam kamień typu łupei boję się czy thuje sobie tam poradzą dlatego kombinacje moje.
Niewątpliwe jest jednak to, że sosny zmienią miejsce, a saby pójdą w ich zastępstwo.

Od tego rogu do przodu czyli linii końca tej rabaty jest ok 6 metrów jak nie więcej do Zagospodarowania pod wysokie nasadzenia. Kolejne zdjęcia to będzie przedłużenie tego rogu w prawo i lewo rabata.

Idąc w prawo to rabata ma ok 4m szerokości z czego 1m od płotu jest miejsca dla tła. Nie wiem jednak czy zaraz po Serbach iśc z thujami i jakimi czy dać dalej saby?

Tutaj cd i kolejny dylemat. Deski kiedyś znikną. Ciągnąć tutaj thuje czy inne igkaki bo tam gdzie zielone mazy mam już sam kamień typu łepek. Jest na głębokości ok 1,5m bo mąz kopał tam dół! Iglakow tym miejscu powinien mieć głęboki system korzeniowy.

Teraz od 1 zdjęcia rogowego idąc w lewo to rabata ma 2m szerokości. Ta strona ogrodu nie wymaga wysokich roślin tylko takie co zasłonią płot wiec nie wiem czy sadzic na całym ciągu thuje !

anna_p_k 12:10, 20 sie 2015

Kasiu nie doradzę ale pochwale malunki pozdrawiam
KasiaW76 12:13, 20 sie 2015

Aniu hihihi Dziękuję za uznanie moich szybkich wypocin
chagall 00:23, 21 sie 2015

Witaj Kasiu, właśnie prześledziłam Twój wątek. Wykonaliście już mnóstwo pracy w bardzo trudnym terenie i widać ogromne postępy. Gratuluję!!!
Nie mam doświadczenia, ale jeśli chodzi o szpaler przy ogrodzeniu, to ja dałabym same thuje, jako jednolite tło dla innych nasadzeń z przodu.
Pozdrawiam i trzymam kciuki - Anna
AnnaCh 08:26, 21 sie 2015

Kasiu, gdzieś czytałam, że tuje mają płytki system korzeniowy, więc powinny sobie poradzić na łupku.
Agatek 08:35, 21 sie 2015

Ja lubię thuje i obsadzam się nimi, ale widzę, że inni robią różnie, na pewno nie robiłabym przemiennie, już lepiej np. 5 serbów i 5 thujek, ale popatrz jeszcze na różnie zdjęcia w necie co Ci się podoba