Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

Basilikum 06:36, 31 sie 2016

roma2 napisał(a)

przylaczam sie do porannych wygibasow

To na zdjeciu po szparagu wyglda mi na chwasta

Co do brzozy to drzewa czasami wypuszczaja odrosty, ja wycinam
Mazan 07:56, 31 sie 2016

Roma2

Nie jest to szarłat szorstki? Jak już się rozsieje to się z niego "nie wygrzebiesz", ale przed kwitnieniem jest świetnym składnikiem kompostu. Później te nasiona... .

Pozdrawiam
Makusia 08:00, 31 sie 2016

Ehhh...większość mojego ogrodu, to nie wiadomo co
Tylko okularowa, hortensjowa i półka jako tako identyfikowalna, chociaż po dyskusji nad opuchlakami, to i tu pewności nie ma
roma2 08:17, 31 sie 2016

Izunia, ja chcę wyciąć tylko nie wiem jak, czy odgrzebać trochę ziemię i gdzieś tam nisko, czy tak ciachnąć. Wolałabym, żeby nie ograstało.

Mazan, dziękuję w imieniu swoim i kompostu. Zajrzyj jeszcze do mnie na str.94 i doradź , czy cos z jabłonki ozdobnej wykrzeszę jeszcze?. Chciałam ją przyciąć wiosną, ale pisze Izunia, ze owocowe tnie się lipie-sierpień. Jak to ciąć jak tyle jabłuszek o tej porze? Mozna wiosną?

Makusia nie dygaj, będzie ok!
Mazan 09:02, 31 sie 2016

Roma2

Są dwa terminy cięcia drzew nie tylko owocowych. Termin letni ogranicza wyrastanie wilków, a zimowo - wiosenny pobudza ich wyrastanie. Zazwyczaj cięciem usuwana jest 1/3 długości gałęzi, co przy letnim cięciu daje pewność wyrastania krótkopędów. Na nich tworzą się pąki kwiatowe, dlatego ten termin jest stosowany u drzew starszych owocujących. Drugi termin jest wykorzystywany do odmładzania starych drzew. Po tym cięciu przyrosty są duże i silne dlatego już latem są skracane do odpowiedniej długości. Należy też pilnować żeby gałęzie wyrastały pod kątem /w miarę/ prostym z pnia. Wtedy jako starsze nie wyłamują się pod wpływem obciążenia, wiatru i innych czynników. U drzew ozdobnych tego nikt nie stosuje, gdyż formowanie korony ma inny cel niż owocowanie.
Jaki sposób zastosujesz - zależy od Ciebie. Korekta formy korony jest nie tylko możliwa - jest konieczna choćby ze względu na nierówne przyrosty. Jabłoń z fotki tego się domaga, a od Ciebie zależy jaką formę jej wybierzesz.

Pozdrawiam
Toszka 09:50, 31 sie 2016

Mira tnij jabłonkę - jabłuszka na nalewkę, albo na wianek.
Powtarzaj sobie - musi być gorzej by było lepiej

Basilikum 09:53, 31 sie 2016

Ja mysle, ze tych jabluszek az tak nie szkoda, bo jak je teraz wytniesz i wyrzucisz to te, ktore pozostana bede mialy wieksze szanse by wieksze i ladniejsze urosnac, by wiecej slonka dostac i papu
roma2 09:55, 31 sie 2016

Mazan dziękuję. Biorę się w piątek za jabłonkę

Toszko dziękuje również, napisz mi jeszcze coś o tych odrostach u brzózek proszę.
roma2 09:57, 31 sie 2016

Izunia szkoda mi bo ładne i dla ptaszków przeznaczone. Ale prawda jest taka, że ja ciągle boję się ciąć. Że coś spierniczę.
Basilikum 10:06, 31 sie 2016

pan na kursie nam mowil, ze na wlasnych drzewach ludzie najbardziej sie boja my cielismy takie nalezace do klubu i chyba z 1/3 wycielismy i pan powiedzial, ze malo, czyli, ze drzewo potrzebuje wiecej ale w jednym sezonie nie wolno