Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

roma2 14:29, 02 sie 2016

Toszka napisał(a)
Wszystko odrośnie, lepiej rozkrzewi się - plusy w minusach

Musisz zaobserwować te najbardziej wietrzne strony i mus sadzić żywopłot i przepierzenia.

Według mnie, ale to obserwacje z wiosny, lata i wczesnej jesieni (bo zimą mnie tam nie ma prawie wcale), najczęściej wieje z południwego-zachodu i zachodu. Dlatego hortensje pod domkiem oberwały, bo z drugiej strony były osłonięte. Zresztą jak robimy ognisko, to najczęściej dokładnie widać skąd duje. Problem w tym, ze aby tam coś posadzić, to pietrzą się trudności. Na razie oczywiście. Tam mąż zaplanował sobie różności i nie ma sensu sadzić teraz. Planowany jest mur (mąż bronił tego pomysłu w sobotę jak niepodległości) i dopiero wtedy będę mogła tam sadzić. Ale kiedy to będzie, to nie wie nikt... niestety!
roma2 16:31, 02 sie 2016

Toszko znawco kup wszelakich. Czy oborniczek od, a właciwie spod byków przyda się? Trzy domy dalej hodują byki (teoria mojego męża głosi, że leniwi, bo krowy trzeba doić ) Warto tam pokolędować? Czy szukać dalej koniczków?
Toszka 16:57, 02 sie 2016

Od byków tyż dobre, byle zleżałe
Koński ważny pod kwasoluby... acz trawnik tez go kocha
roma2 17:01, 02 sie 2016

Hakonechloa greenhills kupiłam wczoraj. Ładne duże sadzonki w ilości sztuk trzy. O zleżałości pamiętam
roma2 17:17, 02 sie 2016

Dla Toszki (zrobiłam zdjęcia na chybcika, nie przygotowałam się należycie )

MirellaB 17:20, 02 sie 2016

Romka bardzo ładna ta hakone. Ona jest ciemniejsza od tych tradycyjnych czy to zdjęcie przełamuje kolor?
roma2 17:25, 02 sie 2016

Jest taka zielona, nie wiem czy ciemniejsza czy jaśniejsza od tradycyjnych, bo nigdy nie widziałam tradycyjnej . Dla mnie ważne było, aby była jednolicie zielona, bo nie przepadam za paskowanymi i pstrymi roślinami. Lubię jednolite liście.
W innym świetle...

roma2 17:40, 02 sie 2016

Poza tym zakupem, rozpoznanie wypadło marnie. Tawuły wszędzie żółciutkie jak kurczaczki, a ja chcę zielone. Z drzewami, bo szukam czegoś w miejsce grujecznika - nyndza. Chyba szkółki czekają na koniec sierpnia i wrzesień. Rudbekia "Goldsturm" w cenie 12 zł za sadzonkę. Na łany przyjdzie mi poczekać dłużej niż myślałam.
Basilikum 17:54, 02 sie 2016

a rudbekie moze od kogos z O dostaniesz, ona sie rozsiewa jak wariatka. ja dostalam od irenki rok temu i mam teraz caly lan z kilku sadzonek.

Byczkowy nawoz tez dobry. Ja mam konski i owczy bede wiosna nim obdzielac co sie da. Nie wiedzialam, ze koncki kwasoluby lubia. Musze to sobie zapamietac.
Zakupy ladne
roma2 22:08, 02 sie 2016

Iza, no kto jak kto, ale Ty oborniczka swojego nie mieć?

Rudbekie - poczekam, aż się wysieją, mam im zamiar pomóc. Tylko poletko gdzie wysieję muszę zaznaczyć, bo jak nie wypielę ja, bo mam podejrzenia, że coś się wysiało, to poprawi moja siostra. Wpada i każde zielone małe to wróg. Ostatnio wyrwała siewkę rozplenicy, bo mała i zielona, a przy odchwaszczaniu hortensji wytargała pęd który przypięłam do rozmnożenia. I padły korzonki malutkie. Nie focham się na Nią, bo pomaga mi bardzo dużo. Tylko widzę, że strach ma w oczach jak lezie odchwaszczać , czy coś jeszcze nie nabroi. Ponieważ w tym miejscu każdy ma się czuć dobrze, to delikatnie tłumaczę. Ot, paradoks w pewnym sensie, bo jak mąż wykosił mi krwawniki ozdobne to ponoć wrzeszczałam