Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Mixtoorka 15:28, 11 paź 2016

he he, głębokie przemyślenia pod hasłem- jak urobić M Konkrety zawsze są najlepsze.

Musisz pomyśleć globalnie, sama najlepiej będziesz wiedziała co CI leży a co nie Kącik sentymentalny możesz zrobić w drugim ogródku

Rozplenice to teraz znak rozpoznawczy Twojego ogrodu i róże morze róż
AGDULA 21:45, 11 paź 2016

Hej Mirellko
zima się zbliża to ja na forum zaglądac zaczynam hehe
Podziwiam Twój przedogródek! Super to wszystko Tobie wyszło
Piękne trawy a hortensje to tylko pozazdrościć. Ja u siebie w tym roku zaniedbałam hortensj, nawozu im poskąpiłam i nie zakwitły nic a nic. Ale za to u Ciebie miło oko nacieszyć
ren133 08:43, 12 paź 2016

MirellaB napisał(a)

Renia w moim przypadku to jednak trochę inaczej musi się odbyć tzn. eM słucha tylko konkretnych propozycji Muszę mieć już w głowie co zmienię i mu oznajmić, wówczas kilka dni cisza i ponownie wracam do tematu. Mówię zaufaj mi tak będzie dobrze, spodoba Ci się i działam z zmianami

Rozumiem
To co rozpoczynasz debatę na temat rabaty do liftingu?
andziurex 09:48, 12 paź 2016

MirellaB napisał(a)

Ania muszę tą rabatę zmienić koniecznie. Strasznie mnie denerwuje. Widok z okna kuchennego mam na nią, a że w kuchni najwięcej przebywam to ciągle na nią zerkam. Mam nadzieję, że jakiś dobry pomysł się znajdzie na zmianę. W każdym razie żadnych bukszpanów i cisów na niej nie będzie z wiadomych względów

A Ty co byś radziła tam posadzić? Kilka rozplenic dosadzę, żeby nawiązać do schodowej.

Rozplenice koniecznie na tą, nazwijmy ją "kuchenną" rabatę muszą być posadzone. Hortensji to bym też dała więcej niż jedną. To duże, (tuja czy cyprys?) jeżeli musi tam zostać to ja bym ostrzygła na wiosnę w stożek lub kulę, zagęścić się wtedy ładnie. Pod firmą miałam taką tuję rozczochraną i po 2 latach cięcia w kulkę wygląda super. Zastanów się co zrobić z jałowcami, one brzydko się starzeją. Generalnie to sama wiesz, że tam więcej pasowałoby wysadzić niż dosadzić Najlepiej to patrz na nią przy projektowaniu z tej perspektywy, z której najczęściej ją oglądasz, czyli z kuchennego okna
Kindzia 09:53, 12 paź 2016

Poczytałam o przekonywaniu męża do zmian...na szybką zgodę potrzeba czasu trochę Mój kiedyś myślał, że raz posadzone i spokój już do końca życia Najpierw marudził, że znowu sadzenie, przesadzanie, z czasem się przyzwyczaił Teraz nie marudzi już, bo dość często obcuje z ludźmi z forum i wie, że nie tylko u nas ciągle coś...teraz sam z psem w Pszczynie siedzi i własnoręcznie, sam, przesadzał jeżówki na salonowej...bo dopiero teraz, po ubiegłorocznej akcji z wysadzaniem i sadzeniem na nowo na tej rabacie (!!!) zobaczyłam, że nie tak posadzone jak mi się widzi. Jeszcze 3 lata temu by tego nie ruszył, a nagadał by się ze dwa tygodnie Musisz go z naszą społecznością spróbować zintegrować. Bardzo to pomaga
I najważniejsza rzecz : cokolwiek zrobi w ogrodzie musisz go pod niebiosa wychwalać Każdy mąż to lubi
Napia 22:33, 12 paź 2016

Kindzia napisał(a)
Poczytałam o przekonywaniu męża do zmian...na szybką zgodę potrzeba czasu trochę Mój kiedyś myślał, że raz posadzone i spokój już do końca życia Najpierw marudził, że znowu sadzenie, przesadzanie, z czasem się przyzwyczaił Teraz nie marudzi już, bo dość często obcuje z ludźmi z forum i wie, że nie tylko u nas ciągle coś...teraz sam z psem w Pszczynie siedzi i własnoręcznie, sam, przesadzał jeżówki na salonowej...bo dopiero teraz, po ubiegłorocznej akcji z wysadzaniem i sadzeniem na nowo na tej rabacie (!!!) zobaczyłam, że nie tak posadzone jak mi się widzi. Jeszcze 3 lata temu by tego nie ruszył, a nagadał by się ze dwa tygodnie Musisz go z naszą społecznością spróbować zintegrować. Bardzo to pomaga
I najważniejsza rzecz : cokolwiek zrobi w ogrodzie musisz go pod niebiosa wychwalać Każdy mąż to lubi

O! Podpisuję się obiema "ręcami"
Iwk4 00:29, 13 paź 2016

MirellaB napisał(a)

A Ty co byś radziła tam posadzić? Kilka rozplenic dosadzę, żeby nawiązać do schodowej.

I to jest dobry trop. Cały szpaler. Tylko nie jestem pewna, czy równolegle do tych na schodowej, czy wzdłuż rabaty.
Może to już by wystarczyło ... na początek.
Iwk4 00:33, 13 paź 2016

MirellaB napisał(a)

Renia w moim przypadku to jednak trochę inaczej musi się odbyć tzn. eM słucha tylko konkretnych propozycji Muszę mieć już w głowie co zmienię i mu oznajmić, wówczas kilka dni cisza i ponownie wracam do tematu. Mówię zaufaj mi tak będzie dobrze, spodoba Ci się i działam z zmianami

No widzisz. Dobrze go znasz
To droga do sukcesu

Mirelko, piszesz, ze masz gęsto posadzone rozplenice. Możesz ze schodowej kilka przesadzić tutaj wiosną, czy też w maju... One się chyba bardziej rozrosną

A może coś w ten sposób wymyślić?

Rh posadzić w grupie. Fajnie by było, gdyby dać im kwaśną ziemie i nie sypać żwirkiem, taki oddzielony pas, łatwiej byłoby je doglądać,
z przodu dać rozplenice - szpaler, za nimi dosadzić jeszcze dwie hortki...
Z tyłu dosadzić jeszcze te żółte tuje, trzmielinę pociąć na kulkę i dosadzić z tyłu obok tego lewego cyprysika, też zrobić z niego kulkę, a z prawej tujki, jak tu ci dobrze radzi Ania ciąć stożek ...
te płożące jałowce też bym usunęła ...
Dominika11 10:54, 14 paź 2016

o widze, że coś planujecie

Mirellko mam pytanie - czy masz róże szczepione na pniu ???? Jak tak to czy je okrywasz na zimę ????
MirellaB 21:08, 15 paź 2016

Mixtoorka napisał(a)
he he, głębokie przemyślenia pod hasłem- jak urobić M Konkrety zawsze są najlepsze.

Musisz pomyśleć globalnie, sama najlepiej będziesz wiedziała co CI leży a co nie Kącik sentymentalny możesz zrobić w drugim ogródku

Rozplenice to teraz znak rozpoznawczy Twojego ogrodu i róże morze róż

Karola rozplenice mnie miło zaskoczyły.
Na największą rabatę w przedogródku też trafią
A Ty masz rozplenice?