Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 09:59, 21 paź 2016

anna_t napisał(a)
A może coś w ten sposób wymyślić?

cześć ale mnie nie było a tu planowanie fajnie kombinujesz. popieram Iwonę w kwestii zmiany nawierzchni przy rodkach, Bogdzia zawsze zwraca uwage na to aby nic na korzeniach rodkow nie leżało.
widzę że ciągnie Cie do symetrii, mnie też choć wiem że jest passe ale inaczej nie potrafię ;p
jak nie chcesz dokupowac trzeciej Aurea nana to może tak lekko z tyłu dac szpaler 3 hortek a przed nimi pomiedzy te 2 Aurea?

Aniu rh mają cieniutko kamyczek. Wiem, że Bogdzia radzi inaczej. Jeden rh długo ratowany i tak padł, więc posadziłam nowego - co będzie to będzie. Już się specjalnie nimi nie przejmuję. Są posadzone w dobrej ziemi - niech sobie radzą.

Tak jak piszesz właśnie chcę posadzić tzn. lekko z tyłu szpalerek 3 hortek, a po bokach trochę z przodu dwie aurea nana.
Najważniejsze, ze jest plan co posadzić
MirellaB 10:06, 21 paź 2016

kasja83 napisał(a)

Telepatia forumowa działa...
Dobrze-jak pisze Iwona, że zdecydowałaś się na pozbycie niepasujących roślin-nie ma co trzymać na siłę.

Rośliny znajdą miejsce na innej rabacie. Podobała mi się ta rabata w przedogródku do czasu jak nie trafiłam na forum O. mam nadzieję, że jak poprawię to już będzie wyglądało przyzwoicie
MirellaB 10:09, 21 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Anabell czy zwykle , czy strong sie rozkładają na boki. Zatem pomysł na sadzenie co 1m jest ok, ja mam gęściej posadzone.

Rozplenice i Morning Light jak najbardziej beda pasować, bo rozplenice są ciemnozielone, rzekłabym nawet o lekkim odcieniu niebieskiego . Ja mam je z Gracililimusami i bardzo mi się podoba takie polaczenie. Pomiędzy trawami oczywiscie hortensje mam

Świeżo sadzone róze od razu kopczykujemy, niezaleznie od tego jaka jest teraz pogoda.

Madżenko dziękuję Ci za wszystkie informację. To tak zrobię posadzę 3 hortki w szpalerku w mniejszej odległości niż 1 metr.

Miskanty ML i rozplenice również posadzę. Uwielbiam te trawy i one dobrze u mnie rosną, nie to co nieszczęsne carexy.

Róże zakopczykowałam. Mam nadzieję, że przetrwają zimę.
MirellaB 10:11, 21 paź 2016

Dominika11 napisał(a)
a co będzie za pierwszą tuja aurea z lewej strony, bo mi tam łyso - jak nie będzyte jej chyba trzmieliny to może by trzcia trwę tam dorzucić

Domi ten rysunek taki niezbyt ładny narysowałam hi hi. Tam będą trawy Miskanty ML. Dobrze będzie rozplanowane, nie będzie łyso
Fajnie, że jesteś czujna
amelia_b 10:28, 21 paź 2016

MirellaB napisał(a)
Zostają rośliny z niebieskim znaczkiem, do wysadzenia rośliny z czerwonym znaczkiem.

Zostają:
cyprys
tuja
aurea nana szt.2
rododendrony szt.2

Do wysadzenia:
wszystkie jałowce
trzmielina
kosodrzewiny
rojniki

a myśmy już tego kiedyś tzn w tamtym roku nie planowały?
MirellaB 10:31, 21 paź 2016

Tak Amelka masz dobrą pamięć - planowałyśmy
Podjęłam znowu próbę i ostateczna koncepcja jest nieco inna
amelia_b 10:35, 21 paź 2016

MirellaB napisał(a)
Tak Amelka masz dobrą pamięć - planowałyśmy
Podjęłam znowu próbę i ostateczna koncepcja jest nieco inna
a to dobrze trafiłam Mirellko a czemu ty się tak upierasz żeby cześć roślin zostawić? nie chcesz zacząć od zera?
MirellaB 10:37, 21 paź 2016

Amelka część roślin zostaje, bo mi się podobają
roma2 11:38, 21 paź 2016

U Ciebie, widzę konkrety! Planowanie jak się patrzy. Podoba mi się plan Ani, ten z Rh bez kamyczków i przystrzyżonymi iglaczkami.
MirellaB 11:48, 21 paź 2016

roma2 napisał(a)
U Ciebie, widzę konkrety! Planowanie jak się patrzy. Podoba mi się plan Ani, ten z Rh bez kamyczków i przystrzyżonymi iglaczkami.

Romka rh zostają z kamyczkami