Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

kamcia 17:49, 22 kwi 2017

Mirello u mnie też okrutnie zimno, ale musiałam iść wsadzić rododendrony, zostały mi do wsadzenia trzmieliny, i berberysy, ale to już nie dzisiaj.
andziurex 17:55, 22 kwi 2017

Dziewczyny, ja mam te tulipany już 3 rok i też kupowałam w Biedrze. Moje akurat nie zostały pomylone, jednak niewykluczone że Wam się to przytrafiło. Te pełne pomarańczowe mają pączki okrągłe, jak piłeczki. Z tego co zauważyłam dużo z nich mi zniknęło, gdyż nie wykopuję cebul po przekwitnięciu. Z kolei Elegant Lady są najpóźniejszą odmianą jaką posiadam i kwitną dopiero w maju i faktycznie zmieniają się w trakcie kwitnienia. W tym roku to chyba jednak wszystko będzie kwitło późno o ile do tego czasu nie wymarznie na amen. W pobliskim sklepiku, gdzie rano kupuję pieczywo najpierw wszyscy klienci narzekali że zimno, ale z każdym dniem słyszę że zaczynają rzucać mięsem, bo już wszystkim nerwy wysiadają. Mróz, śnieg i ciągle porywisty wiatr, oszaleć można. Wracając jednak do tulipanów, trzeba poczekać aż zakwitną i wtedy ocenić ewentualną pomyłkę. I jeszcze dodam, że moje ulubione to różowe Upstar, choć na jesieni wsadziłam kilka nowych odmian i być może tym razem któraś z nich skradnie me serce.
Kacha123 17:58, 22 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Ania to taka sama u nas tulipanowa sytuacja tej odmiany

Podobno Elegant Lady są też pomylone U Tereni zakwitają na fioletowo. U mnie jeszcze rosną, więc może będą te - akurat na tej odmianie bardzo mi zależy

Mam Elegant Lady sadzone w 2015 i nie były pomylone, to może i Twoje okażą się tymi pożądanymi.
zawitka 09:18, 23 kwi 2017

Czytałam że masz problem z buksami nie doczytałam chyba co jest ale jak są to młode nowe kupione to wysadz je w inne miejsce .Obmyj dobrze całą roślinę w wodzie .zostaw korzenie w wodzie niech się dobrze napiją ze 2 godziny .Wsadż w nowe miejsce pół cieniste takie żeby nie przeszkadzały podlej i zapomnij .Nic nie rób tylko pilnuj, zeby miały wodę .Tak tęż się robi z sadzonkami z gałązek .Zadnych nawozów w pierwszym nawet w drugim roku .Będą zdrowe jak ryby.Z mego doświadczenia z buksami wynika że nie lubią pędzenia ,nawozów ,Nigdy swoich niczym nie podlewam oprócz wody .Rosną dobrze są soczysto zielone i lecą do góry żeby je cięła .A jak je mszyca czasami dopadnie to leję wodę mocno je wymyję i juz .
Johanka77 09:44, 23 kwi 2017

zawitka napisał(a)
Czytałam że masz problem z buksami nie doczytałam chyba co jest ale jak są to młode nowe kupione to wysadz je w inne miejsce .Obmyj dobrze całą roślinę w wodzie .zostaw korzenie w wodzie niech się dobrze napiją ze 2 godziny .Wsadż w nowe miejsce pół cieniste takie żeby nie przeszkadzały podlej i zapomnij .Nic nie rób tylko pilnuj, zeby miały wodę .Tak tęż się robi z sadzonkami z gałązek .Zadnych nawozów w pierwszym nawet w drugim roku .Będą zdrowe jak ryby.Z mego doświadczenia z buksami wynika że nie lubią pędzenia ,nawozów ,Nigdy swoich niczym nie podlewam oprócz wody .Rosną dobrze są soczysto zielone i lecą do góry żeby je cięła .A jak je mszyca czasami dopadnie to leję wodę mocno je wymyję i juz .

Ja właśnie zaczynam bukszpanową przygodę.
Rozumiem, że przed sadzeniem mogę je napoić porządnie.
Awansem dziękuję za cenne rady!
gosika67 11:49, 23 kwi 2017

Cześć Mirella ja też dużo kupowałam tulipanów w biedrze, jestem zadowolona chociaż nie wszystkie wyszły.Ale co roku kupuję nowe i wysadzam.Pozdrawiam.
MirellaB 17:12, 23 kwi 2017

Paulinka, Ania to prawda, że się zmieniają w każdej fazie rozkwitu, ale akurat te o których piszemy to są pomylone, bo od początku to widać po kształcie pąków
MirellaB 17:15, 23 kwi 2017

Kamcia pogoda nas nie rozpieszcza. Od wtorku obojętnie co będzie się działo muszę zacząć sadzenie chociaż po kilka sztuk dziennie
MirellaB 17:21, 23 kwi 2017

Ania na 100% z Anią mamy je pomylone. Już to było widać po kształcie pąków, a teraz kwitną i to nie są te co na kartoniku. Szkoda​, bo wyglądały na bardzo ciekawe i takie inne.
Elegant Lady u Tereni częściowo zakwitają i już widać, że część z nich nie jest nimi.

U mnie dzisiaj słońce i deszcz na przemian
MirellaB 17:35, 23 kwi 2017

Kasia moje raczej będą ok

Zawitka dziękuję za bukszpanowe informacje. Nie mam z moimi problemu, stoją w doniczkach i czekają na posadzenie. Korzenie w wodzie to chyba masz na myśli te z gołym korzeniem?

Asia ja też zaczynam z nimi przygodę i zbieram wszystkie rady oraz spostrzeżenia

Gosia ja też najwięcej kupuję w B i L - jestem zadowolona