Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Dominika11 12:30, 18 sty 2016

ponoć francuska w naszych warunkach nie zimuje zbyt dobrze - ja tez chciałam ja powsadzać, ale zrezygnowałam i mam tą tradycyjną - no ewentualnie mysle nad francuska do donicy
ag_zie 13:09, 18 sty 2016

Fajne zakupy poczyniłaś a te łany kwitnących to boooski widok
Borbetka 13:27, 18 sty 2016

Już chcę wiosny, ale trochę się boję, bo wtedy mam 200% więcej zawodowej pracy i muszę mądrze czas przydzielić na ogród. Oby w tym roku w ogóle był na niego czas.
MirellaB 13:45, 18 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
to pokaż bom ciekawa
jaka to odmiana ???

A co mam pokazać? Chodzi o lilię co mam w domu?
MirellaB 13:49, 18 sty 2016

Toszka napisał(a)

Pinky Winky dałam jako przykład pokroju mocnej, grubej, sztywnej hortki. Nie jest to moja ulubiona horka i także wolę Vanille, które niestety są kruche, łamliwe i delikatne. Jako posiadaczka 2 piędziesiątek i 1 czternastokilogramowej myśliwskiej destrukcji mogę śmiało polecić carexy Frosted Curle, Bronze Form i tym podobne pokrojem.
Doskonale zdają egzamin irysy syberyjskie, które po kwitnieniu rewelacyjnie udają kępy traw. Lilie podobnie mogą trawy udawać. Stopy tychże można podsadzić bergenią. Takie nasadzenie można uzupełnić w dużej ilości jednolitymi cebulowymi liliami np. orientpet.... i
zdaje się wyszło w praniu zupełnie nowatorskie nasadzenie

Te brązowe trawy to jeszcze do mnie nie przemawiają, ciągle uważam, że wyglądają jak uschłe. Mam szt.1 na próbę i może w tym roku bardziej mi się spodoba

Podoba mi się pomysł z irysami - zanotowałam w zeszyciku.

A czy można połączyć te irysy z trawą FC pod hortensjami, czy lepiej nie mieszać?
Dominika11 13:50, 18 sty 2016

MirellaB napisał(a)

A co mam pokazać? Chodzi o lilię co mam w domu?
no tej co pisałaś, że zrobiłaś fotki
MirellaB 13:51, 18 sty 2016

Warmia napisał(a)

Lawendę francuską miałam. Przetrwała mi jedna sadzonka w zeszłym roku. Nie wiem czy tę zimę przeżyje. A moja sąsiadka ma zwykłą lawendę.

Nie nastawiam się na to, że będzie u mnie wieloletnia, kupiłam, bo bardzo mi się podoba, a zwykłą lawendę mam.

Zobaczymy czy wogóle wykiełkuje.
MirellaB 13:54, 18 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
ponoć francuska w naszych warunkach nie zimuje zbyt dobrze - ja tez chciałam ja powsadzać, ale zrezygnowałam i mam tą tradycyjną - no ewentualnie mysle nad francuska do donicy

Podobnie jak Ty też raczej bym ją chciała do donic majątku nie kosztowała chyba ok.4,00 złotych. Kupiłam cztery opakowanie. Zobaczę co z niej będzie, ale piękna jest
kasia_w 13:54, 18 sty 2016

MirellaB napisał(a)

Te brązowe trawy to jeszcze do mnie nie przemawiają, ciągle uważam, że wyglądają jak uschłe. Mam szt.1 na próbę i może w tym roku bardziej mi się spodoba

Podoba mi się pomysł z irysami - zanotowałam w zeszyciku.

A czy można połączyć te irysy z trawą FC pod hortensjami, czy lepiej nie mieszać?

Mirello "uschłe" trawy dużo lepiej wyglądają w grupie. A już przepięknie z bergeniami- to rozwiązanie skopiowałam u siebie od Madżenki i nawet zimą pięknie wygląda.
MirellaB 13:54, 18 sty 2016

ag_zie napisał(a)
Fajne zakupy poczyniłaś a te łany kwitnących to boooski widok

Pięknie było Miło tak w środku zimy na wiosenne popatrzeć