Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

ag_zie 19:53, 09 lut 2016

Mixtoorka napisał(a)

Zrób sobie za rok sok z malin!Ja zasypuję maliny warstwami dużą ilością cukru i sok sam sie robi Pycha!

Mirellko, zdrowia życzę! U nas ponowna choroba ale tym razem ja i em
Ja tak samo jak Karolina sok robię a też z tych leniwców jestem spróbuj!
sylwia_slomc... 19:58, 09 lut 2016

Soczek z malin najlepszy na zimę i herbatka z lipy i czarnego bzu lub dzikiej róży
Ja z czarnego bzu też sok robię
anabuko1 20:03, 09 lut 2016

Ech czytam,że i ty siejesz, fajnie
ale nie choruj, zdrówka życzę
anabuko1 20:03, 09 lut 2016

Ech czytam,że i ty siejesz, fajnie
ale nie choruj, zdrówka życzę
MirellaB 00:06, 10 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
bidulko duzo zdrówka Ci zyczę i przesyłam buziaczki

Ehhhhh szkoda gadać, fatalnie się czuję i fatalnie wyglądam, łzy mi lecą z oczu
MirellaB 00:07, 10 lut 2016

Mixtoorka napisał(a)

O fuj, mnie jako dziecko babcia raczyła sokiem z czarnego bzu albo herbatką z hyćki , oba fuuu. Podobno pomaga na przeziębienia ale mnie nigdy nie pomogło

Zrób sobie za rok sok z malin!Ja zasypuję maliny warstwami dużą ilością cukru i sok sam sie robi Pycha!

Z Kubuniem musicie przetrwać ten rok, mój bratanek 3 latek też cały czas Bidulek choruje. Trzymajcie się ciepło, wiosna tuż, tuż.Będzie lepiej.

Kuba na szczęście już lepiej, ale ja i mąż fatalnie, jakiś zmontowany wirus, okropne
MirellaB 00:10, 10 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
powiem szczerze, że to takie troche nagmatwane, ale nasiona stratyfikuje sie po to, żeby własnie później szybciej zaczęły kiełkować
moim zdaniem w lodówce to raczej nie, zaczna kiełkował jak je wyjmiesz z lodówki i postawisz na parapecie i wtedy kiełkowanie powinno być za za 2-5 tygodni
pamietaj o delikatnym zraszaniu (nie może stać woda, bo nasionka zgniją - tez w lodówce)

w pojemniczku to nie wiem - wiem, że w woreczku, tylko trzeba pamietać o przekrecaniu woreczka na druga strone, żeby zapenic nasionkom cyrkulacje powietrza

doczytałam gdzieś, że mozna też siac lawendę wprost do gruntu (ale to w listopadzie - i wtedy stratyfikacja nie jest potrzebna, bo odbedzie sie to w sposób naturalny

Nie wiem czy o to Ci chodziło - ja juz nic więcej nie wiem

Dzięki Dominiczko
Czyli jak mam w lodówce to też zraszać?
A mam je mieć w lodówce czy zamrażarce?
MirellaB 00:11, 10 lut 2016

Karol99 napisał(a)
Można również, jak nie ma się miejsca w lodówce zasiać w pojemnik i wystawić na balkon. Potem wstawić do domu i powinna pięknie kiełkować.

Oooooo to też dobra myśl
MirellaB 00:14, 10 lut 2016

szemusia napisał(a)
Mirelka, nie siałam lawendy...
Ale tak ja już Ci napisano, w lodówce to one kiełkować nie będą. Dopiero po wyjęciu. Doczytałam, ze na 2 miesiące do tej lodówki? Ja bym zrobiła jak Karol radzi - wyniosła na dwór w osłonięte miejsce, tak, by słońce nie przygrzało... Mniej kłopotów z przechowywaniem by było

Faktycznie Karola pomysł super. Póki co są w lodówce. Kiepska jestem z nosa i oczu mi cieknie, to przeziębienie wszystkie plany mi pokrzyżowało
MirellaB 00:17, 10 lut 2016

lojalna_ napisał(a)
Mirellko gdzie Twoja buzka? Co to za igiełki sie wepchaly zamiast Ciebie? Pozdrawiam

Edit teraz doczytałam Mirelko pojecia nie mam ale intuicja mi podpowiada ze kiełkować maja nasłoneczku na parapecie nie w lodowce

Jolu fajnie, że jesteś

Nigdy nie wysiewałam lawendy, więc to dla mnie nowość, o trzymaniu nasion w lodówce też dopiero na O się dowiedziałam.

Tak bardzo bym chciała, żeby się udało, ta francuska lawenda wybitnie mi się podoba