Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

wiunia 13:12, 07 mar 2016

MirellaB napisał(a)

Wiunia może Twoja stipa przetrwała
Pierwszy raz będę miała stipę i liczę na fajny efekt
Jak mi zostanie sadzonek to chętnie się z Tobą podzielę

Mirelko nie śmiałabym brać od Ciebie stipy, tyle przy niej pracy i opieki! Mam nadzieję, że moja coś po sobie zostawiła A co do róż na ścianach garażu to wygląda to imponująco w końcu to widok z tarasu więc niech cieszy Twoje oczy choć garaż faktycznie ładny...ale ja bym chyba róże posadziła
Makao_J 13:50, 07 mar 2016

Ile tam masz słońca? Może coś w tym stylu - nie tak płasko przy ścianie

http://www.zielonyogrodek.pl/images/media2/21682wiz_3_zm.jpg

Albo wykorzystać to że ściana jest szara i zieleń ładnie będzie się odbijać i zrobić taką formę np z graba. U nas widziałam coś podobnego - niskiego, a potem podsadzić obwódką z bukszpanów i stipą (bo masz dużo )

http://majawogrodzie.tvn.pl/4,zdjecia,68,Srodziemnomorski-ogrod-nad-stawem-odc-356,odcinek.html

Lub posadzić obok siebie drzewka na pieńkach
https://pl.pinterest.com/pin/68117013090868951/
https://pl.pinterest.com/pin/149815125080985034/
ag_zie 13:52, 07 mar 2016

A może róże tylko na jednej ścianie? Tej gdzie wjazd do garażu.
Agatek 14:00, 07 mar 2016

Właśnie róże na jednej ścianie, tej z prawej strony a na tej z przodu niższe roślinki i coś wyższego na pniu?
olga80 14:04, 07 mar 2016

Mirelka przyleciałam na chwilkę ja osobiście mogę być nieobiektywna bo ja jestem chora na różyczkę i ja bym te róże tam posadziła na kratkach jak dla mnie to widok z tarasu byłby obłędny, możesz taka jak piszesz dodać przetaczniki, kocimiętkę coś zimozielonego w nogach
tulucy 14:06, 07 mar 2016

Się nie znam, ale podoba mi się to na zdjęciu z Mai. Ja bym zasłoniła, bo oglądanie nawet ładnego, ale zawsze garażu z tarasu to nie jest chyba dobry widok na dłużej.
anbu 14:17, 07 mar 2016

A na czym te róże mają być? Na drewnianej pergoli?

Ja bym nie zasłaniała. Budynek ładny, nowy. Zrobiłabym tylko rabaty z przodu, przed garażem i z boku. Ewentualnie jedną ścianę w różach.

A poza tym, propozycja Makao_J (Ani) bardzo łada
Alicja169 14:36, 07 mar 2016

A ja bym tam posadziła coś, co również zimą jest zielone, może hedera, albo jakieś iglaki, a poniżej dopiero przed zimozielonymi - krzaczki róż z jakimiś trawami albo bukszpanami (znów zimozielone).
Teraz zmieniam te wszystkie aranżacje, które owszem latem piękne, ale zimą straszą suchymi badylami.
Edyta10 14:41, 07 mar 2016

Mirelko, ja bym posadziła te róże, ale jestem nieobiektywna bo je uwielbiam widok z tarasu całe lato niezastąpiony, mimo że ściany garażu rzeczywiście estetyczne... jakieś białe lub jasno-różowe i przetaczniki super by wyglądały taka kwitnąca ściana
MirellaB 15:21, 07 mar 2016

Hmmmm, ale mam mętlik w głowie. Wszystkim dziękuję za opinie.

Inspiracje Ani są bardzo fajne, ale pierwsza to odpada - za dużo roślin, bym musiała nowe obszerne rabaty stworzyć, może za kilka lat, a teraz skromnie. Druga i trzecia sama nie wiem - nie myślałam, żeby drzewa sadzić. Koniecznie coś w nóżkach by musiało być.

Widok z tarasu mam ładny, nie tylko na garaż - garaż stoi z boku. Po lewej stronie mam rabatę igiełkową, a na wprost największą rabatę bylinową, więc jest ok.

Myślę dalej