Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 16:30, 07 mar 2016

Od Alicji otrzymałam dzisiaj przesyłkę z nasionami Rozplenicy Purple Majestry.

Dziękuję Alicja

lojalna_ 16:33, 07 mar 2016

ZielskO to lubię )
Makao_J 17:01, 07 mar 2016

Mirelko możesz posadzić coś na pniu a w nogi dać róże np. Pastella ma 80 cm wysokości a przed różami coś jeszcze np. lawendy Viva i stipy.

Latem będziesz miała piękne róże a zimą srebrne kule lawendy i ozdobne pieńki drzewek.

Ale drzewa nie inwazyjne. Graby są fajne bo można mocno ciąć i one to uwielbiają.

Mi na przykład ostatnio podobają się zielono-listne klony a to dlatego że one jesienią przebarwiają się na intensywnie czerwony kolor i takie płomienie to cudny widok.
kamila66 17:16, 07 mar 2016

Ja się nie znam ale dla mnie najlepsza jest wersja z różami Mur jest murem nie ważne czy w nowej czy starej elewacji róże będą od niego na pewno ładniejsze
Iwk4 17:36, 07 mar 2016

Będę wieczorem. Jak szeroka mose być rabata przy garażu?
Jaki masz widok z domu teraz? Z tego okna tarasowego? Wiem. Teraz jest zima. Ale zimą tes się tam będziesz gapić. I jesień, zima, wiosna... Też muszą być atrakcyjne...
Prócz róż musi być coś więcej. Dwie ściany różane to za dużo.
Napia 17:37, 07 mar 2016

Może na początek słowo o różach w donicach. Odradzałabym aspirynę, bo chociaż ona piękna, to krzaczor z niej wielki. Moje rosną na ponad metr wysokości i pewnie niewiele mniej szerokości.

Garaż ma ładną, nową elewację. Chyba nie zdecydowałabym się na pergolę, ale róże zasłaniające ściany to byłby dobry pomysł. Piszesz, że nie chcesz robić rabaty, a nie wiem, czy nie warto by tego rozważyć. Puścić ładne pnące róże na obeliskach, dać im w nogi lawendę i dużo stopy - to taki program miniumum, który z czasem można by rozszerzyć. Albo jeddo drzewko na pniu, wokół którego można by tworzyć rabatę. A może hortensje bukietowe z trawami - szybko zasłonią garaż i będą zdobić, a przecież z tarasu lepiej oglądać zieleń i kwiaty niż szare ściany. Ja lubię kolorki, ale można stworzyć rabatę monochromatyczną
To tak na gorąco
Dominika11 17:55, 07 mar 2016

no witam
widzę, że pięknie popikowałaś stipę gratuluję

i widzę planowanie przy ścianie garażu ??? na czymś stanęło - nie chcesz drzewa dobrze rozumiem, a te róże pnące ???
Anda 18:03, 07 mar 2016

Co głowa to inny pomysł Może daj tam ładne bzy czarne Black Lace albo Black Beauty? Pięknie kwitną, pięknie pachną, ciąć nie musisz, rozłogów nie dają. Rosną tak do 3m w górę. W nogi coś jasnoróżowego...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dominika11 18:08, 07 mar 2016

a może coś przy rogu kolumnowego i jakieś kule - będzie zimozielone i do tego trawki + cebulowe i coś na obwódkę ???

albo przy łączeniu ścian puścić powojnik, dać szpaler cisów strzyżonych na jakieś wysokości i w nogi żółta trzmielina ???
Mira104 18:11, 07 mar 2016

Powiem Ci Mirella, że bez to nie głupi pomysł jest ładny i na tej ścianie ładnie by wyglądał.
Ja jeszcze myślałam nad budlejką, ale ona tam się straci, tak samo jak róże pnące, których z daleka nawet nie będzie dobrze widać. Bez Black Lace ma ładne duże kwiaty i możesz je wykorzystać np. syrop.