Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 23:24, 26 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Renia, nie łudź się że kupisz u nas ziemię zasadową. Lepiej kup za to ph metr i sprawdź czy twoja taka nie jest. Nie wiem jak bardzo oczyszczałabyś teren po gruzie to i tak sporo tych pyłów zostaje pi budowie w glebie i podnosi ph. Lepiej to po prostu zmierzyć. A jak będzie za niskie to do zwykłej ziemi daj trochę kredy albo wymieszaj to z grysem wapiennym (to na dłużej starcza) albo popiołem drzewnym. Moja do wtorku chyba zaczeka Jak będę dzieliła miskanta nn to odłożyć ci trochę? Pokażę ci go później w porze kwitnienia.

A tą kredę to będą mieli w ogrodniczym? A ile tego na taką rabatę dać?
Jeśli chodzi o miscanta to wiesz, że u mnie roślin jak na lekarstwo. Chętnie przygarnę
paniprzyroda 23:27, 26 kwi 2015

Czy Ty potrzebujesz jeszcze host?
ren133 23:30, 26 kwi 2015

Anias napisał(a)
Cudna lawenda i hosty! Pieknie bedzie!

Dziękuję
Tak naprawdę to najbardziej nie mogę się doczekać trawy w moim ogrodzie - denerwuje mnie już ta ziemia;(, którą przenosimy wszędzie a szczególnie wtedy gdy jest deszczowo czyli dzisiaj
Mam nadzieję, że jutro dopniemy zamówienie materiałów do nawadniania
ren133 23:35, 26 kwi 2015

lindsay80 napisał(a)
piękne zakupy i te ceny, u nas to niemożliwe, żeby lawendę czy trawy kupić w tej cenie.
A jak nazywa się ta hosta? piękna jest!

U nas w sklepach ogrodniczych też są wyższe ceny, grzechem więc byłoby nie skorzystać z takiej okazji
Hosta to prezent od Karoli - nie znam nazwy
A kupiłam jeszcze na wystawie 2 takie hosty:
ren133 23:39, 26 kwi 2015

paniprzyroda napisał(a)
Czy Ty potrzebujesz jeszcze host?

Miło mi Cię gościć u mnie
Cały czas się zastanawiam nad nasadzeniem donicy przy tarasie - to jest miejsce zacienione - przemknęło mi ostatnio przez myśl żeby dać tam hosty a w drugiej carex ice dance ale nie wiem czy to dobry pomysł?
paniprzyroda 23:44, 26 kwi 2015

Znajoma uprawia hosty w donicach szerokich i dość płytkich. Rosną jej wspaniale, oczywiście w cieniu. Sama zastanawiam się nad taka opcją. Nie potrzeba usuwać ciągle przekwitłych kwiatków, dokarmiania aż tyle nie potrzebuje Coś przywiozę w piątek
Agatan24 23:44, 26 kwi 2015

Matko jakie ceny ja bym brała hurtowe ilości
Pięknie będzie
Margarete 23:48, 26 kwi 2015

Reniu pod lawende czy sasanki ale równiez pod ciemierniki * w mniejszej dawce) stosuje dolomit, który bez problemu kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, ja używam go jeszcze jako środek wspomagający w walce z mchem na trawniku, jak wiesz mieszkam pod lasem i od strony lasu trawnik zarasta mchem mimo wertykulacji. A stosowanie dolomitu tuz przed zimą albo bardzo wczesna wiosna, na podmarznięta jeszcze ziemie w trawniku pomaga. Dolomit jest niedrogi a jak kupiłam go w 5 -kilowym worku to i ja i trzy moje kolezanki z pracy z niego skorzystały.
Nikita 00:54, 27 kwi 2015

Reniu, przeleciałam pędzikiem przez twój wątek. Jak patrzę na zdjęcia twojego ogrodu z pierwszych stron wątku to jakbym widziała mój „szmaragdowy zakątek” 3 lata temu. Zieleń…zieleń…i jeszcze raz zieleń… Mi też wydawał się za szmaragdowy mój ogród, dlatego zaprosiłam w zeszłym roku do niego odrobinę koloru.
Zaraz poszukam zdjęć z metamorfozy „szmaragdowego zakątka” i wkleję linka.
Już mam…zobacz jak to wyglądało u mnie…
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=146#post_3
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=221#post_1

A wracając do ciebie to pomysł z donicami przy tarasie rewelacyjny. Bukszpanowe kulki – wykulkowane idealnie. Podoba mi się także inspiracja głębnikiem…będzie super!!!
Dodaje twój watek do ulubionych i będę monitorować zmiany.
Zobaczę jutro czy moje hosty pokazały już „kły”…jeśli tak to mogę ci ukopać jakąś i przywieść w piątek…bo oczywiście będziesz na piątkowej majówce?

PS. dzięki za fotkę u mnie.

ren133 08:45, 27 kwi 2015

paniprzyroda napisał(a)
Znajoma uprawia hosty w donicach szerokich i dość płytkich. Rosną jej wspaniale, oczywiście w cieniu. Sama zastanawiam się nad taka opcją. Nie potrzeba usuwać ciągle przekwitłych kwiatków, dokarmiania aż tyle nie potrzebuje Coś przywiozę w piątek

M umówił się na majówkę ze znajomymi więc ognisko mnie ominie