Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 21:22, 16 sie 2016

AnnaCh napisał(a)
Tu jak zwykle wszystko wymuskane, chwastów nie widać, wszystko piękne
Nie chwaliłam jeszcze psiunia, choć po cichu podglądałam, śliczna jest.
Pozdrawiam Reniu.

No cóż mam powiedzieć? że nie jest wymuskane? To powiem dziękuję ... za Tosię A Ty już po urlopie?
ren133 21:24, 16 sie 2016

MirellaB napisał(a)

Nie podejmowałam walki tzn.nie pryskałam, wymieniłam na nowe.

Renia jutro zmierzę moje i dam Ci znać, ale chyba coś mają koło tego. To chyba zależy jak zdjęcie jest zrobione, bo u Ciebie wyglądały wielkoludy

No widzisz jaka iluzja u mnie
Bogdzia 21:24, 16 sie 2016

ren133 napisał(a)

A jak odpadną te brzydkie to na wiosnę wyrosną nowe? Czyli korę mam całkiem usunąć?

Te brzydkie moze odpadna dopiero za rok.Wiosna rh najpierw zakwitną a po kwitnieniu wyrosna nowe pędy i wtedy trzeba je podlewac bo zawiązuja kwiaty na następny rok. Nowe liscie zasłonią te stare brzydkie a potem stare zżólkna i opadna.Oczywiscie jeszcze nawóz muszą dostac ale to juz wszystko w przyszłym roku. Ja uwazam ze kora jest szkodliwa dla rh bo po pierwsze przechowywana w workach foliowych plesnieje , jest pełna grzybów, po drugie zabiera rh wodę bo wciaga ją prawie jak gąbka . po trzecie korzenie rh nusza miec dostęp do powietrza a kora im to utrudnia.U mnie rh które miały przykryte korzenie chorowały , dlatego rh sadzi sie płytko na tej samej wysokosci co w doniczce.
Kasya 21:36, 16 sie 2016

ren133 napisał(a)

Nie wiem czy same rozplenice to nie byłby lepszy pomysł?

Nie
Rozchodniki są super
AnnaCh 21:49, 16 sie 2016

ren133 napisał(a)
No cóż mam powiedzieć? że nie jest wymuskane? To powiem dziękuję ... za Tosię A Ty już po urlopie?
Dobra to powiem tak, że chciałabym mieć tak "nie wymuskane" No już przez mnogość spraw i papierzysków na moim biurku zdążyłam zapomnieć o urlopie... niestety.
ren133 21:54, 16 sie 2016

Bogdzia napisał(a)

Te brzydkie moze odpadna dopiero za rok.Wiosna rh najpierw zakwitną a po kwitnieniu wyrosna nowe pędy i wtedy trzeba je podlewac bo zawiązuja kwiaty na następny rok. Nowe liscie zasłonią te stare brzydkie a potem stare zżólkna i opadna.Oczywiscie jeszcze nawóz muszą dostac ale to juz wszystko w przyszłym roku. Ja uwazam ze kora jest szkodliwa dla rh bo po pierwsze przechowywana w workach foliowych plesnieje , jest pełna grzybów, po drugie zabiera rh wodę bo wciaga ją prawie jak gąbka . po trzecie korzenie rh nusza miec dostęp do powietrza a kora im to utrudnia.U mnie rh które miały przykryte korzenie chorowały , dlatego rh sadzi sie płytko na tej samej wysokosci co w doniczce.

Bogdziu Wszystkie argumenty do mnie trafiają tylko na jaką odleglość odsunąć korę? na całą średnicę rośliny?
ren133 22:01, 16 sie 2016

Kasya napisał(a)

Nie
Rozchodniki są super

to ja chyba mam coś z głową
A wiesz chciałam Ci pokazać jak roku temu wygladało u mnie miejsce gdzie teraz jest ścianka wodna (pytałaś o to)... tylko muszę poszukać tych starych zdjęć ...
ren133 22:03, 16 sie 2016

AnnaCh napisał(a)
Dobra to powiem tak, że chciałabym mieć tak "nie wymuskane" No już przez mnogość spraw i papierzysków na moim biurku zdążyłam zapomnieć o urlopie... niestety.

kurczę to jakoś dawno u Ciebie nie byłam ...
isia33 17:53, 17 sie 2016

ren133 napisał(a)

Donice zrobione sa z płyty warstwowej na to styropian, siatka i klej. Ścianka jest wymurowana z bloczków betonowych i maxów, otynkowana jeszcze wymaga wyrównania a na koniec zostanie pomalowana

Dziękuję Czyli to nie jest jeszcze wersja ostateczna? Wygląda bardzo ładnie. Moja donica jest od północnej strony, też otynkowana, ale brzydka, zrobiła sie szaro - zielona. Nie mam pomysłu czym ją wykończyć, żeby wyglądała dobrze.
Madzenka 21:58, 17 sie 2016

Macham Reniu, ja tez nie jestem nigdzie na bieżąco