Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

lindsay80 10:52, 06 maj 2015

ren133 napisał(a)

Muszę więc sprawdzić sobie te kulki Miriam ... i przeanalizować wszystko raz jeszcze Trzmielina podoba mi się ostatnio coraz bardziej ze swoimi żywymi bijącymi po oczach kolorkami A carexy i żurawki będą

Dziękuję Iwonko

Reniu, a zobacz sobie to zestawienie - ta limonkowe kule to tawuła Golden Princess - ja właśnie zamierzam tak pomieszać kulki bukszpanowe i te tawuły.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2638-atelier-ogrodowe?page=46
ren133 10:58, 06 maj 2015

Olili napisał(a)
Cudne zmiany ,kule jakie duże kupione ,bomba!!
W Białej nie byłam..tylko w Wieluniu ,niby ten sam właściciel ale może mieć inne drzewka..Chociaż na grujecznika to nie masz co liczyć w nszych stronach...ja o nim marzę i o ambrowcu ale d..pa.
Pozdrawiam
Pędzisz z wątkiem,że ledwo na zakrętach wyrobiłam

Też mi się podobają kuleczki, mogłam wziąć ze 2,3 szt więcej - przydałyby mi się teraz Wiązałam nadzieję ze szkółkami w Białej i Wieluniu a tu takie rozczarowanie

PS Rozpędziłaś się w swoim wątku to teraz na zakrętach nie możesz wyrobić

Buziaki
ren133 11:02, 06 maj 2015

lindsay80 napisał(a)

Reniu, a zobacz sobie to zestawienie - ta limonkowe kule to tawuła Golden Princess - ja właśnie zamierzam tak pomieszać kulki bukszpanowe i te tawuły.

Bardzo ładnie to wygląda! Dziękuję za inspirkę
Olili 11:07, 06 maj 2015

lindsay80 napisał(a)

Też sobie obejrzałam..o mój Boże jak pieknie te tawuły przyciete ,idealne kuleczki ,śliczne.

Ja też sadzę u siebie te tawuły choc nie będą w formie kulek ..raczej mają się zlewać, ale dla Ciebie powyższa inspiracja fantastyczna, z tym,że terminu strzyżenia trzeba wtedy pilnować by kuleczki nie zakwitły
Lukas 11:41, 06 maj 2015

Cieszę się, że podobają się tawuły, ale fakt dużo roboty z nimi jest żeby zachować je w takiej formie, trzeba je ciąć średnio co miesiąc lub półtora
ren133 21:48, 06 maj 2015

Lukas napisał(a)
Cieszę się, że podobają się tawuły, ale fakt dużo roboty z nimi jest żeby zachować je w takiej formie, trzeba je ciąć średnio co miesiąc lub półtora

Witam u mnie
Śliczne są tawuły, to prawda, ale z tym strzyżeniem co miesiąc tooo taaak średnio mi się podoba
ren133 22:20, 06 maj 2015

Megi1 napisał(a)

Witaj Ren133, mam pytanko, zielone tło tworzą u Ciebie smaragdy, tak? Co ile centymetrów je wsadzałaś i jakiej wysokości były, kiedy pierwszy raz je wyrównałaś?

Sprawdziłam smaragdy - są sadzone co 65cm (od pnia do pnia). Pierwsze cięcie robiłam za późno(bo M chciał żeby szybciej urosły) bo po trzech latach od posadzenia. Ale faktycznie to działa - tuje zagęszczają się. Gdybym je podlewała i częściej nawoziła wyglądałyby dużo lepiej
Pozdrawiam
Megi1 08:17, 07 maj 2015

ren133 napisał(a)

Sprawdziłam smaragdy - są sadzone co 65cm (od pnia do pnia). Pierwsze cięcie robiłam za późno(bo M chciał żeby szybciej urosły) bo po trzech latach od posadzenia. Ale faktycznie to działa - tuje zagęszczają się. Gdybym je podlewała i częściej nawoziła wyglądałyby dużo lepiej
Pozdrawiam

moje w tej chwili mają trzy lata, ale niestety posadziliśmy je co 90 cm czyli powinnam im uciąć czubki, tak 15 cm? Pozdrawiam
ren133 08:51, 07 maj 2015

Megi1 napisał(a)

moje w tej chwili mają trzy lata, ale niestety posadziliśmy je co 90 cm czyli powinnam im uciąć czubki, tak 15 cm? Pozdrawiam

Myślę, że można ciąć tak 10-15cm, wiesz jedne rosną szybciej drugie wolniej, ja cięłam tak żeby je też trochę wyrównać do konkretnej wysokości, z tym, że nawet te bardzo niskie starałam się choć troszeczkę potraktować sekatorem

Ale nie zapomnij o najważniejszym! dokarmianiu i podlewaniu
MAD 14:08, 07 maj 2015

Pięknie zagospodarowane nowe nabytki. I przy okazji nadrabiania znalazłam sposób na mech w ogrodzie.
Pozdrawiam ciepło!