Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Nett 00:05, 30 paź 2016

Ja nie do końca załapałam z tym kołem "na przekór", czyli od wejścia. Wtedy ta ściana miałayby byc tyłem? Zgubiłam się.
Koło Reni mi pasuje.

Rozplenice przed hortkami ostatnio pokazywał u siebie Marcin
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6996-ogrod-w-otrebusach

Fajnie to wygląda.
Zielona 00:38, 30 paź 2016

Hmmm... ja nie mogę Cię czytać, bo w kompleksy popadam Odpuściłam takie planowanie, bo mnie przyprawiało o bezsenne noce. No ale... skutek tego jest taki, że nie mam dziś tak wymuskanego projektowo ogrodu jak Ty, a nie ukrywam, że bym chciała

Twoje rabaty, linia kostki podkreślona dodatkowym kolorem i placyk ze ścianą wodną mają mocno dynamiczne kształty, które są zdecydowanym przeciwieństwem rabaty z hortkami. Pomysł Iwonki na wpisanie kół w to miejsce jest moim zdaniem trafiony, choć trzeba się zastanowić, jaką mają pełnić rolę. Murowanie ściany tylko po to, by nawiązywała kształtem do drugiej jest... trochę sztuką dla sztuki...

Może warto się zastanowić, czy nie zrobić półokrągłej ławeczki z murowaną podstawą...? Wtedy mogłaby stać pod świerkami na wyżwirowanym polu i ożywiłaby ten łuk.

Perspektywa, z której pokazałaś to miejsce na początku aż się prosi o to, by powtórzyć gdzieś w okolicy hortek hakone... Może rzeczywiście przemyśl poprzetykanie nią obwódki...
Iwk4 02:25, 30 paź 2016

Pomysł ławeczki super
admete 07:09, 30 paź 2016

Reniu rabata z hortkami sama w sobie jest ok, i moim zdaniem jest za wąska żeby dawać tam jeszcze drzewa
pomysł z przepleceniem żywopłotu trawami jest ok - ale ja osobiście zostawiłabym ten żywopłocik w spokoju........mnie się ta rabata podoba - jej prostota jest jej atutem, a za 2 lata hortki zmężnieją i będą się wylewać zza żywopłotu

Wszystkie dziewczyny napisały że świerka mus ożywić
Marta ma super pomysł z tą ławeczką i wiemy że ma wrodzoną ogrodową intuicję do planowania rabat

Reniu masz plan z góry tego miejsca?
Trochę trudno planować ewentualne koła, bo na zdjęciach trawnik wychodzi różnie i do końca nie wiadomo jaki on jest.

W sumie nic nowego nie dodałam, nie pomogłam ........ale będę o tym myśleć, mnie pomysły nachodzą znienacka hahahahaha
a propo ławeczki wpadła mi tylko jedna mała myśl....żeby zrobić ją w łuku, ale w druga stronę....biorąc pod uwagę że świerk będzie rósł, zwiększał obwód, otoczyć go ławeczką

http://bi.gazeta.pl/im/ee/91/fd/z16617966Q,Laweczka-bez-kantow--dopasowana-forma-do-ksztaltu-.jpg

ale nie umiem ocenić czy w ogóle łuk w druga stronę ma rację bytu - potrzebny rzut
Kuba 07:16, 30 paź 2016

a mnie przekornie prostota hortensjowej rabaty się podoba
rzeczywiście przy świerku prosi się o zmiany, ale ja bym usunęła świerka bo nie przepadam i zmieniła na drzewo o ciekawej koronie i z czerwonymi liściami
będę dalej obserwować dyskusję
nawigatorka 07:20, 30 paź 2016

Pisząc o 40 cm murku wpisanym w obwodke bukszpanow pisałam przecież w ławeczce.no dobra nie użyłam tego słowa
Ale ja widzę ją tam gdzie bukszpan już zakręca czyli pod ambrowcem.
Wtedy też ten zakręcony bukszpan miałby uzasadnienie. No u siedzenie pod ambrowcem miałoby sens i nie było symetrycznie do ścianki wodnej
nawigatorka 07:21, 30 paź 2016

A tulipanowcem zostaw.pozbądź się świerka i przynajmniej tulipanowiec będzie miał dość miejsca
nawigatorka 08:45, 30 paź 2016

Tak na szybko bo lecę.dosłownie

Kółko też możesz dorobić.
leon60 09:31, 30 paź 2016

też jestem za usunięciem świerka ale kolejnych drzew w hortkach nie widzę
Asi rysunek fajny kolejna reksiowa będzie
ren133 10:00, 30 paź 2016

Nett napisał(a)
Ja nie do końca załapałam z tym kołem "na przekór", czyli od wejścia. Wtedy ta ściana miałayby byc tyłem? Zgubiłam się.
Koło Reni mi pasuje.

Rozplenice przed hortkami ostatnio pokazywał u siebie Marcin
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6996-ogrod-w-otrebusach

Fajnie to wygląda.

Znam ten ogród tam to jest przestrzeń!!! u mnie właśnie z tą przestrzenią jest problem