Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

kasia_w 11:57, 23 wrz 2015

Też kupiłam 60 cebulek kolorowych irysów w L. Nie wiem, gdzie wsadzę. Cebul wszystkich swoich zachomikowanych jeszcze nie policzyłam. Schowałam w ciemnym kącie w garażu przed M, za radą Marzenki. Wsadzę cichcem
kreska 12:00, 23 wrz 2015

ren133 napisał(a)

No ja na Twoim miejscu nie ryzykowałabym uczyć się od laika
Wydaje mi się, że czosnki mogą tu zagrać i nawet fajnie, że te już w maju kwitną bo nie planowałam tu tulipanów ... choć fakt ciut dalej będą białe zwykłe tulipki ... nawet jeśli jeszcze będą kwitły tulipany to i tak fiolet z białym jest ok Czyż nie?

Ależ tak dobrze kombinujesz. No i dobrze że tu nie ma tego czerwonego, chociaż w pierwszej wersji byłam własnie za tym kolorem.
A biały i fiolet pasują do siebie, róż też Mała Mi pisała że tulipany by cię tu denerwowały przez zasychające liście...To w końcu gdzie sadzić najlepiej tulipany? Na pewno trawy, hortensje i co jeszcze...?
A propo irysów, masz jakąś inspiracje z nimi? ciekawa jestem jak to będzie wyglądało. Mała Mi podobno miała irysy.
Malgosik 12:10, 23 wrz 2015

ana-art miała sporo fioletowych irysów
nie wiecie gdzie można kupić same fioletowe?
kreska 12:28, 23 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

http://cebule-kwiatowe.pl/89-irys/strona-2/
prosze bardzo, są i fioletowe, chyba że ja daltonistka
ren133 13:52, 23 wrz 2015

Olili napisał(a)
Ja sobie irysy żyłkowane też kupiłam.Przyszły już jakiś czas temu ..położyłam i normalnie zapomniałam jaki kolor wybrałam ..,stawiam,ze chyba granat lub ciemny fiolet
Gdzie posadzę...też jeszcze nie wiem,ale pamiętam jak bardzo podobały mi się one wiosną u Małej Mi i strasznie zapragnęłam je mieć .

Pozdrowionka

Mnie irysy urzekły u Any Ona ma w odcieniach fioletu
Myślę, że już teraz trzeba zacząć zastanawiać się gdzie posadzić cebulowe
Ja modlę sie o ładną pogodę aż do listopada ... bo w przeciwnym razie nie wyrobię się z tym sadzeniem ... tym bardziej, że doświadczenia brak
Kasya 13:57, 23 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Myślę, że już teraz trzeba zacząć zastanawiać się gdzie posadzić cebulowe

oj tak...przeraza mnie to troche bo nic nie moge wymysleć

mam 100 czosnkow glowkowatych a w sumie ze 350-400
ren133 14:04, 23 wrz 2015

Malgosik napisał(a)
ja też planowałam wiosną fioletowe irysy
moje wsadzę między żółte wrzośce?
bo myślałam najpierw o krokusach....

Ślicznie będzie między wrzoścami
Krokusy planuję na froncie między evergoldami i między wrzosami - czyli w pobliżu miejsc często uczęszczanych ... i może jeszcze częściowo przy rabacie z jałowcami przed golden tuffet
ren133 14:05, 23 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

W benexie
ren133 14:10, 23 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
Też kupiłam 60 cebulek kolorowych irysów w L. Nie wiem, gdzie wsadzę. Cebul wszystkich swoich zachomikowanych jeszcze nie policzyłam. Schowałam w ciemnym kącie w garażu przed M, za radą Marzenki. Wsadzę cichcem

Tylko żebyś w tej konspiracji nie pomieszała czegoś bo wiosną będzie misz masz
Mój zobaczyl wczoraj paczkę z benexa i się za głowę złapał ... powiedział tylko, że nie chce wiedziec ile to kosztowało ... ale zastanawia go kiedy to wszystko posadzę Najgorsze, że mnie też to zastanawia Jak pogoda nie bedzie sprzyjać to marnie to widzę
ren133 14:13, 23 wrz 2015

kreska napisał(a)

Ależ tak dobrze kombinujesz. No i dobrze że tu nie ma tego czerwonego, chociaż w pierwszej wersji byłam własnie za tym kolorem.
A biały i fiolet pasują do siebie, róż też Mała Mi pisała że tulipany by cię tu denerwowały przez zasychające liście...To w końcu gdzie sadzić najlepiej tulipany? Na pewno trawy, hortensje i co jeszcze...?
A propo irysów, masz jakąś inspiracje z nimi? ciekawa jestem jak to będzie wyglądało. Mała Mi podobno miała irysy.

Zajrzyj do Any ... bo ona jest specjalistką od cebulowych ... tylko ostrzegam oczopląsu można dostać (wiosna u niej zaczyna się jakoś od str 1750) ... tam są tez sposoby na zasychające liście tulipków ... i inspiracja z irysami