Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

popcorn 15:12, 18 mar 2015

Zobacz sobie i juzi jakie super ma mebelki z palet drewnianych i niskobudzetowe! Wglebnik - boski pomysl, jestem za! Obejrzyj ten odcinek mai, tam mowili jak to technicznie jest zrobione, studnia chlonna i odprowadzenie deszczowki zeby sie tam basen nie tworzyl po opadach.. pozdrawiam!
ren133 15:13, 18 mar 2015

Jak myślicie czy to dobry pomysł nawieźć ziemię obornikiem końskim przed posianiem trawnika? I czy na rabaty można, czy nie spali młodych roślin?
ren133 15:17, 18 mar 2015

popcorn napisał(a)
Zobacz sobie i juzi jakie super ma mebelki z palet drewnianych i niskobudzetowe! Wglebnik - boski pomysl, jestem za! Obejrzyj ten odcinek mai, tam mowili jak to technicznie jest zrobione, studnia chlonna i odprowadzenie deszczowki zeby sie tam basen nie tworzyl po opadach.. pozdrawiam!

Mąż już oglądał ... mówi,że wie jak zrobić zastanawiamy się tylko nad zrobieniem tego z płyty warstwowej. Hale wiemy jak zbudować ale teraz trzeba wymyślić żeby płyta sprawdziła się w ziemi

A do Juzi zajrzę

Dzięki
ewakatowice 15:46, 18 mar 2015

ren133 napisał(a)

Ale M. szybciej pójdzie z płyty. Murowanie z cegły będzie dłuuugo trwało

no tak
jankosia 15:54, 18 mar 2015

Nie wiem co to jest płyta warstwowa a teraz siedzę na dworze to sprawdzać mi się nie chce Ale myślę sobie że... Można by to zrobić (jeśli chcecie obniżyć koszty) z płyty betonowej ogrodzeniowej gładkiej. Od strony gdzie będzie w gruncie zamocować ją do rur ogrodzeniowych. Żeby to się sprawdziło rury muszą mieć przyspawane ceowniki o szerokości płyty. I wtedy dokłujemy je w gruncie tak aby jedna plyta była pod spodem a druga na powierzni (lepsza stabilność). Górę trzeba wówczas zabudować drewnem na jakieś 15 cm no tyle wynosi mniej więcej grubość płyty plus rura... Dobrze kombinuję? Tylko nie da rady tego otynkować bo szczelina między plytami to uniemożliwi a ona ma długość coś koło dwóch metrów... Takie przemyślenia przy kawce
ren133 16:47, 18 mar 2015

jankosia napisał(a)
Nie wiem co to jest płyta warstwowa a teraz siedzę na dworze to sprawdzać mi się nie chce Ale myślę sobie że... Można by to zrobić (jeśli chcecie obniżyć koszty) z płyty betonowej ogrodzeniowej gładkiej. Od strony gdzie będzie w gruncie zamocować ją do rur ogrodzeniowych. Żeby to się sprawdziło rury muszą mieć przyspawane ceowniki o szerokości płyty. I wtedy dokłujemy je w gruncie tak aby jedna plyta była pod spodem a druga na powierzni (lepsza stabilność). Górę trzeba wówczas zabudować drewnem na jakieś 15 cm no tyle wynosi mniej więcej grubość płyty plus rura... Dobrze kombinuję? Tylko nie da rady tego otynkować bo szczelina między plytami to uniemożliwi a ona ma długość coś koło dwóch metrów... Takie przemyślenia przy kawce

Dziękuję za podpowiedzi

A o płycie warstwowej możesz zobaczyć sobie tutaj:

http://plyty-warstwowe.kingspan.pl/plyty-scienne-2680.html
Monika76 17:21, 18 mar 2015

Fajny pomysł z tymi wyniesionymi rabatami. Super ten kącik wygląda, ale jest do zrobienia. Ja również w tym roku przymierzam się do takiego projektu, z tyłu domu mam różnicę terenu którą w taki sam sposób chcę rozwiązać. Będę podglądać jak sobie poradzicie z tematem i kibicuję.
ren133 17:27, 18 mar 2015

Monika76 napisał(a)
Fajny pomysł z tymi wyniesionymi rabatami. Super ten kącik wygląda, ale jest do zrobienia. Ja również w tym roku przymierzam się do takiego projektu, z tyłu domu mam różnicę terenu którą w taki sam sposób chcę rozwiązać. Będę podglądać jak sobie poradzicie z tematem i kibicuję.

Dzięki za wizytę!
Myślę o czymś takim ale w wersji okrojonej bez lustra, wody.
W takim razie będziemy się podglądać
Danucha 18:23, 18 mar 2015

Z cegły rozbiórkowej byłoby mniam
ren133 18:56, 18 mar 2015

Danucha napisał(a)
Z cegły rozbiórkowej byłoby mniam

Też mi się podoba taki styl ... ale nie mam takich elementów u siebie