Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:04, 21 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
Gdy przekwitnie kwiat odrywasz lepek z gniazdem nasiennym.lydygi z liscim wyciagniesz latwo z ziemi gdy juz solidnie zaschna.jesli wyciagnie ci sie cebula znaczy ze za wszesnie.

Asia
To ile takie tulipany "zasychają" na rabacie?
frezja 22:07, 21 kwi 2016

Wykopałam tulipany, te, które przekwitły ( musiałam zrobić miejsce innym roślinkom ) wraz z całą zieleniną, poukładałam w pudełku i wyniosłam do ciemnego miejsca.Mają tam leżakować do czasu zaschnięcia liści.Podobno w tym czasie cebulki jeszcze urosną. Potem to uschnięte wytnę, cebulki włożę w starą pończochę, aby dalej sobie wysychały w przewiewnym miejscu.

Na pierwszy ogień poszło kilka sztuk

Taki sposób gdzieś doczytałam i mam zamiar go przetestować.
nawigatorka 22:09, 21 kwi 2016

ren133 napisał(a)

Asia
To ile takie tulipany "zasychają" na rabacie?
wiesz tak dokladnie Ci nie powiem.ale one od stanu zielonosci do suchosci przechodza dosc gwałtownie.przynajmniej u mnie.jakos nigdy mnie nie denerwowaly suche liscie bo dlugo takie nie stoja.a dla zdrowia cebuli lepiej poczekać
ren133 22:36, 21 kwi 2016

ana_art napisał(a)
dasz wiarę że podczas ścinania traw wiosną wyjmowałam zaschnięte łodygi tulipanów tam gdzie sadzę begonie wszystkie cebule usuwam, reszta sobie zostaje bez łba który ucinam po przekwitnięciu, czasami jak mnie któryś liść denerwuje to obrywam.
Reasumując , jak tulipan przekwitnie obcinam łepek (nie obrywam bo mozna wyrwać cebulę) i zostawiam, czasami usunę jeden górny liść. Jak zaschną zbieram lub nie jak juz busz zarośnie

Tam gdzie begonie czyli chodzi o to miejsce przy stożkach? To kiedy wykopujesz te cebule ? zaraz po przekwitnięciu? czy coś z nich jeszcze będzie czy takie są już na stracenie?
ren133 22:40, 21 kwi 2016

Milka napisał(a)
Rany ile tulipanów!! stoja, jak wojsko
I nowa rabata z runianką tez fajna

U mnie wszystko na baczność stoi Rabata z runianką będzie fajna jak się runianka rozrośnie
ren133 22:42, 21 kwi 2016

iwka napisał(a)
razem z nimi, chodzi o to, żeby liście uschły przy cebuli w kącie jakimś

A Ty jak zrobisz ze swoimi exotikami?
ren133 22:48, 21 kwi 2016

frezja napisał(a)
Wykopałam tulipany, te, które przekwitły ( musiałam zrobić miejsce innym roślinkom ) wraz z całą zieleniną, poukładałam w pudełku i wyniosłam do ciemnego miejsca.Mają tam leżakować do czasu zaschnięcia liści.Podobno w tym czasie cebulki jeszcze urosną. Potem to uschnięte wytnę, cebulki włożę w starą pończochę, aby dalej sobie wysychały w przewiewnym miejscu.

Na pierwszy ogień poszło kilka sztuk

Taki sposób gdzieś doczytałam i mam zamiar go przetestować.

Nigdy wcześniej tak nie robiłaś? To będzie taki test? Ciekawa jestem?
A te cebulki z ziemią wykopujesz?
ren133 22:58, 21 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
wiesz tak dokladnie Ci nie powiem.ale one od stanu zielonosci do suchosci przechodza dosc gwałtownie.przynajmniej u mnie.jakos nigdy mnie nie denerwowaly suche liscie bo dlugo takie nie stoja.a dla zdrowia cebuli lepiej poczekać

No wlasnie o taka odpowiedź mi chodziło

Ulżyło mi przed chwilą ... bo w końcu dojechaly moje świdośliwy ... ale przeprawę miałam z transportem okrutną ... we wtorek drzewka były gotowe do odbioru ... jednak kurier jak przyjechał i zobaczył "przesyłkę" to zwiał ... na drugi dzień już na 100% był umówiony DHL ... niestety dziś rano dowiedziałam się, że kurier nie dojechał wczoraj do 17tej ... wkurzyłam się nieziemsko i dziś w południe drzewa odebrała firma spedycyjna za 50 zł więcej ... przed 15 minutami rozładowaliśmy świdośliwy
Nie dziwię się już czemu ten pierwszy kurier odjechał lekkie nie są ... ale wreszcie są ... cieszę się bardzo ... oby tylko teraz się przyjęły ... bryłę maja spora i wilgotną dzisiaj zerwałam część darni pod nową rabatę ... jutro muszę rozmieścić drzewa ... i sadzę

PS Wpadniesz do mnie jutro? Liczę na Twój głos w kwestii rozstawu drzewek
paniprzyroda 23:04, 21 kwi 2016

Reniu przyszłam zapytać, czy bergenie są nadal aktualne, bo jak ruszą hortki to kilka bergeni będę wykopywać.
Sposób z wykopywaniem tulipanów testowałam w ubiegłym roku, to informacja z któregoś angielskiego programu ogrodniczego. Pełen sukces. Wykopałam w momencie, w którym zaczęły mnie denerwować żółknące liście. Ziemi przy korzonkach było niewiele. Zawinięte w gazetę leżały w chłodnej piwniczce do wakacji. Dopiero wtedy miałam czas, by je oczyścić, nieco dosuszyć. Sadziłam jesienią. Zaczynają kwitnąć. Dziś nie powiem, jaka to odmiana, bo notatnik w nowym. Na pewno liliokształtne
anulajda 23:08, 21 kwi 2016

ren133 napisał(a)

Jak to nie dasz rady?

Bo się bojam że uszkodzę korzenie innych roślin,mam dosadzone do żurawek cytrynowych młode żurawki a pod stożkami wyrastają nowe konwalniki