Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 23:14, 21 kwi 2016

paniprzyroda napisał(a)
Reniu przyszłam zapytać, czy bergenie są nadal aktualne, bo jak ruszą hortki to kilka bergeni będę wykopywać.
Sposób z wykopywaniem tulipanów testowałam w ubiegłym roku, to informacja z któregoś angielskiego programu ogrodniczego. Pełen sukces. Wykopałam w momencie, w którym zaczęły mnie denerwować żółknące liście. Ziemi przy korzonkach było niewiele. Zawinięte w gazetę leżały w chłodnej piwniczce do wakacji. Dopiero wtedy miałam czas, by je oczyścić, nieco dosuszyć. Sadziłam jesienią. Zaczynają kwitnąć. Dziś nie powiem, jaka to odmiana, bo notatnik w nowym. Na pewno liliokształtne

Bardzo optymistyczna wiadomość Super Chyba wypróbuję tego sposobu
Jeśli chodzi o bergenie to temat jest aktualny Obiecała mi Ania z P ... ale od przybytku głowa nie boli A będziesz w Opatówku?
ren133 23:15, 21 kwi 2016

anulajda napisał(a)

Bo się bojam że uszkodzę korzenie innych roślin,mam dosadzone do żurawek cytrynowych młode żurawki a pod stożkami wyrastają nowe konwalniki

Rozumiem
paniprzyroda 23:19, 21 kwi 2016

O ile wiem, to jedziecie jutro. Nierealne, wolny dzień w szkole? Poza tym brak miejsca w ogrodzie skutecznie studzi moje zapędy zakupowe
nawigatorka 23:25, 21 kwi 2016

ren133 napisał(a)

No wlasnie o taka odpowiedź mi chodziło

Ulżyło mi przed chwilą ... bo w końcu dojechaly moje świdośliwy ... ale przeprawę miałam z transportem okrutną ... we wtorek drzewka były gotowe do odbioru ... jednak kurier jak przyjechał i zobaczył "przesyłkę" to zwiał ... na drugi dzień już na 100% był umówiony DHL ... niestety dziś rano dowiedziałam się, że kurier nie dojechał wczoraj do 17tej ... wkurzyłam się nieziemsko i dziś w południe drzewa odebrała firma spedycyjna za 50 zł więcej ... przed 15 minutami rozładowaliśmy świdośliwy
Nie dziwię się już czemu ten pierwszy kurier odjechał lekkie nie są ... ale wreszcie są ... cieszę się bardzo ... oby tylko teraz się przyjęły ... bryłę maja spora i wilgotną dzisiaj zerwałam część darni pod nową rabatę ... jutro muszę rozmieścić drzewa ... i sadzę

PS Wpadniesz do mnie jutro? Liczę na Twój głos w kwestii rozstawu drzewek

o to super. a ogólnie to ile Cie ten transport wyszedł?
cieżkie są to prawda ale wiadomo - glina. a kwiatki mają, nie opadły w transporcie?
będę oczywiscie

ps widać, że się cieszysz po ilości usmiechów w poście
ren133 23:28, 21 kwi 2016

paniprzyroda napisał(a)
O ile wiem, to jedziecie jutro. Nierealne, wolny dzień w szkole? Poza tym brak miejsca w ogrodzie skutecznie studzi moje zapędy zakupowe

W Opatówku jest w sobotę a dziewczyny jutro jada do Rogowa
Przyznam się, że ja też powstrzymuję sie przed tym wyjazdem żeby uniknąć niekontrolowanych wydatków bo wlaśnie kupilam nietanie drzewa i mam w planach kilkanaście kulek bukszpanowych ... a też nie samym ogrodem się żyje
W sprawie bergenii jakoś się umówimy
Dziękuję, że pamiętałaś
Iwk4 23:35, 21 kwi 2016

Masz już swoje świdośliwy. Super.
Kurier ze szkółki odbierał?
ren133 23:36, 21 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)

o to super. a ogólnie to ile Cie ten transport wyszedł?
cieżkie są to prawda ale wiadomo - glina. a kwiatki mają, nie opadły w transporcie?
będę oczywiscie

ps widać, że się cieszysz po ilości usmiechów w poście

Asia
Nie zdążyłam im się tak dokladnie przyjrzeć Z wrażenia to tylko pilnowałam żeby to tak rozładować aby nie uszkodzić bryły korzeniowej Dobrze, że kierowca jeszcze wieczorem podjechał bo eM mógł z nim rozładować ... ja nie dałabym rady jutro rano ... Zapąłcilam 150 ... ale wczoraj to juz bylam poddenerwowana że takie cyrki z tym transportem ... dzisiaj to aż iskrzyło do 11tej ... ale koło południa udało mi się załatwić auto ... i odetchnąć z ulgą

PS Buziaki bo to głównie dzięki Tobie je mam
ren133 23:39, 21 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Masz już swoje świdośliwy. Super.
Kurier ze szkółki odbierał?

Gzie tam Iwonko Kurier się przestraszył Załatwiłam transport za pośrednictwem spedycji, z którą współpracuję Ciesze się, ze już są u mnie A bedzie cudownie jak się jeszcze szybko zaklimatyzują
Pozdrawiam
lindsay80 00:00, 22 kwi 2016

no to czekamy do jutra na fotki, ale jeśli z tego samego źródła co Asi, to jest pewność, że to piękne drzewka.

Z zaciekawieniem przeczytałam dyskusję co robić z przekwitającymi tulipanami.
inag 00:23, 22 kwi 2016

To i ja będę czatowała na fotki