Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Kokesz 20:41, 11 mar 2017

Witaj
Widziałam, że siałaś paprykę.
Ja posiałam dzisiaj pierwszy raz, dostałam nasionka ostrej podłużnej papryczki od Ewy - ZabaEwa ale szukam też nasion z rodzaju słodkiej mini bells
Nie masz jakiś namiarów gdzie takie mogę kupić albo która z dziewczyn może ma kilka na zbyciu bo w sklepach nie mogę takiej dostać.
Widziałam na Ali..ale to chyba dojdzie za późno?
Nie mam tunelu, czy w ogóle jakieś papryczki udadzą mi się w gruncie?
Chciałam jakieś niskie krzaczki z małymi okrągłymi paprykami do nadziewania.
Kokesz 20:45, 11 mar 2017

I jeszcze pytanie, mam sporo liści leżących od jesieni, popakowałam je w worki ale M mówi że straszą na ogródku, nie mam kompostownika, czy mogę je przekopać z ziemią pod przyszły warzywnik czy lepiej na rabaty?
popcorn 09:49, 13 mar 2017

Renatko!

Kup sobie sadzonki gotowe papryki czereśniowej. Idealna do Twoich celów.
Z Ali.. za późno na nasiona papryki. Moja już popikowana. Siałam mix słodkiej plus zielona słodka z meksyku; i mix habanero ostrej z meksyku. Parę sadzonek na pewno będę miała na zbyciu, habanero nie mam gdzie pikować, zapraszam.

Ja mam papryki zawsze w gruncie i jeśli nie jest deszczowo a gorąco bardzo się udają

Liście... ja się ich pozbywam znaczy spalam. Robią Dziewczyny ziemię liściową, ale nie bardzo mi się to udaje bo worki się rozpadają pod wpływem UV a liście w środku całe więc odpuszczam... trochę bałabym się takie świeże teraz przekopywać i za chwilę siać. Strasznie by to chyba ziemię zakwasiło? Bardziej jako ściółka w międzyrzędzia, żeby chwasty nie rosły, a potem przekopać na zimę i zostawić?
popcorn 09:50, 13 mar 2017

Wczoraj obrobiłam 1/7 może warzywnika. Masakra, zaniedbałam na jesień i same chwasty! Przekopuję, potem z kurzańcem, zagrabię i sieję. Powoli zabieram się za bób, groszek, marchew i pietruszkę

Rabaty ogarnięte, pozgrabiane liście, suche części i trawy wycięte.
Kwitną kwiatuchy wiosenne. Czekam na wyższą temperaturę
anna_t 10:02, 13 mar 2017

Karola jakie buksy na obwódki Ci zostały?
ren133 10:27, 13 mar 2017

popcorn napisał(a)
Renatko!

Kup sobie sadzonki gotowe papryki czereśniowej. Idealna do Twoich celów.
Z Ali.. za późno na nasiona papryki. Moja już popikowana. Siałam mix słodkiej plus zielona słodka z meksyku; i mix habanero ostrej z meksyku. Parę sadzonek na pewno będę miała na zbyciu, habanero nie mam gdzie pikować, zapraszam.

Ja mam papryki zawsze w gruncie i jeśli nie jest deszczowo a gorąco bardzo się udają

Liście... ja się ich pozbywam znaczy spalam. Robią Dziewczyny ziemię liściową, ale nie bardzo mi się to udaje bo worki się rozpadają pod wpływem UV a liście w środku całe więc odpuszczam... trochę bałabym się takie świeże teraz przekopywać i za chwilę siać. Strasznie by to chyba ziemię zakwasiło? Bardziej jako ściółka w międzyrzędzia, żeby chwasty nie rosły, a potem przekopać na zimę i zostawić?

Karolina
Wysiewasz już do gruntu jakieś warzywa? kurczę zielona jestem w tym temacie ... a mam od week-endu 4 skrzynki wypełnione ziemnią niewielkie ale jednak
popcorn 10:55, 13 mar 2017

Ania trochę małych po 1,5 zł i większe z obwódki po 4 zł
zapraszam

Renia, przybywaj na szkolenie

jeszcze chwila. Niech się ociepli. Za zimno jest, chociaż normalnie miałabym już bób posiany.
I marchew, pietruszka i groszek już lada chwila. Plus sałata. Jeszcze z 5 stopni

Jak chcesz będę miała sadzonki papryki na wydanie

I zrobię imprezkę małą w kwietniu, połączoną z wyprzedażą roślinek Tak sobie wymyśliłam. Dobry pomysł??
anna_t 10:57, 13 mar 2017

świetny! a w nd będziesz?
jak sadziłaś swoje obwódki to co ile ?tak co 20-25cm chyba liczyć?
ren133 10:57, 13 mar 2017

popcorn napisał(a)
Ania trochę małych po 1,5 zł i większe z obwódki po 4 zł
zapraszam

Renia, przybywaj na szkolenie

jeszcze chwila. Niech się ociepli. Za zimno jest, chociaż normalnie miałabym już bób posiany.
I marchew, pietruszka i groszek już lada chwila. Plus sałata. Jeszcze z 5 stopni

Jak chcesz będę miała sadzonki papryki na wydanie

I zrobię imprezkę małą w kwietniu, połączoną z wyprzedażą roślinek Tak sobie wymyśliłam. Dobry pomysł??

Ja dopiero zaczynam z warzywami i tak z grubej rury od razu papryka? ... ale wiesz co mogę spróbować

a kiedy to spotkanie? mogłabyś zarezerwować dla mnie z 5-7szt większych kulek
AnnaCh 10:59, 13 mar 2017

A ja już o bobie i dymce, rzodkiewce Reni pisałam Mówisz, że za wcześnie? Bób i groszek, no i marchew to chyba już można, one potrafią sporo wytrzymać