Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 10:36, 05 paź 2017

O cholera

no to burzę rozpętałam

Moim zdaniem trzeba to wszystko wypośrodkować. I wyobrażam sobie że każdy myślący człowiek, rodzic, kochający swoje dziecko, chce dla niego jak najlepiej.

Chcę żeby młoda się rozwijała, uczyła nowych rzeczy, miała możliwości.

To wiejska szkółka, 3 minuty od domu, start 7.45 i powrót 11-12-13 do domu.
Pracuję w domu więc ciągle z nią jestem. Pewnie że do 16tej na pół gwizdka bo pracuję przy komputerze. Ale młoda obok robi lekcje, sprawdzamy zadania, rozmawiamy.
Obiad, czas wolny i 17-18 na zajęcia. 3x w tygodniu, więc 2 popołudnia i weekendy ma wolne.
Te w szkole są zaraz po lekcjach, więc najpóźniej wraca tuż po 13tej.
Zajęcia trwają godzinę-dwie, plus czas w aucie - znowu razem, znowu śmiech albo narzekanie że deszcz, że zimno, że zmęczona.
Ale sama chce, ja jej nigdzie nie pcham. Umożliwiam, wożę, płacę.
Pieczemy razem ciasta, spacerujemy z psem, chodzimy na wrotki, sadzimy coś w ogrodzie, zbieramy owoce. Przed snem codziennie jej czytam, minimum pół godziny.

Takie czasy. Nie wiem czy takie złe. Na pewno dzieci mają teraz więcej bodźców i możliwości niż nasze pokolenie. Czy ucieka w komórkę, komputer, telewizję?
Nie, bo telewizora nie mam komórka służy jej do kontaktu z rodziną, sprawdzam. I puszczania pioseneczek dziewczynek na wrotkach z Disney channel
Do komputera dopuszczam ją rzadko i pod nadzorem i na krótko.

Myślę że wyrośnie na ludzi. I nie będzie narzekać że za mało czasu z nią spędzałam, robię co w mojej mocy.

Haniu
Twój głos jest bardzo ważny, bo nie można wysyłać dziecka na milionowe zajęcia kosztem jego kontaktu z rodzicami, po to by oni mieli spokój.

Pozdrawiam wszystkich zdrowo myślących
AgataP 10:48, 05 paź 2017

popcorn napisał(a)
O cholera

Pozdrawiam wszystkich zdrowo myślących

powiedziałabym Amen gdybym była wierząca
hanka_andrus 11:16, 05 paź 2017

Dziękuję Karolinko za ten wpis. I podtrzymuję Twoje ostatnie stwierdzenie:nie można wysyłać dziecko na milionowe zajęcia kosztem jego kontaktu z rodzicami, po to by oni mieli spokój.
I też apeluję o zdrowe myślenie.
popcorn 11:20, 05 paź 2017

buziaki dla Was
11:35, 05 paź 2017
a co tu sie dzieje ?

dyskusja ciekawa ....i tez daje do myślenia ....niczym jak z ogrodem trzeba znależć złoty srodek i ograniczyc gatunki ... bo ciagły galop niczemu nie słuzy wszystko musi byc przyjemne i sprawiac radośc
abiko 11:51, 05 paź 2017

Justyna, jesteś bezcenna
popcorn 19:51, 05 paź 2017

Justyna w sedno
Mogę jutro wpaść? Piszę SMS-a
20:05, 05 paź 2017
popcorn napisał(a)
Justyna w sedno
Mogę jutro wpaść? Piszę SMS-a

jasne
popcorn 07:45, 06 paź 2017

aaaaleeeee faaajnie