Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 07:38, 19 gru 2016

leon60 napisał(a)

haha cudów się nie spodziewajcie
Przytargaliśmy czubek ale po włożeniu do doniczki eM stwierdził ze wygląda beznadziejnie (młode modrzewie mają żółtawy odcień gałązek) i wstawiliśmy gałąź która mnie nie zachwyca ale niech będzie. Nie mam czasu na jeżdżenie i szukanie kolejnych za to ubieranie zajmie 15 minut
Co do sosny wyjeżdżając z lasu widziałam taką rachityczną pannę z czterema piętrami i w myślach już ją stroiłam jak jej coś lub ktoś nie zniszczy to kto wie może w przyszłym roku
to czekam
nawigatorka 07:39, 19 gru 2016

Madzenka napisał(a)
Miałam olchowe w tym roku na klasycznego świerka, wyjatkowo piekne gęsćiutkie z drobnymi gałazkami sprzedawali, ale by sie po kilku dniach obsypał. Latem będe polowała na takiego w donicy
widzisz a ja w tym roku stwierdziłam że świerk mi się wogole nie podoba
April 07:54, 19 gru 2016

Witaj Asiu, piękna ta twoja choinka, taka indywidualna. Bardzo naturalnie wygląda biel na zielonym drzewku. Pomysły masz bardzo świeże i przyciągające wzrok. Często zaglądam i się inspiruję.
Ja w tym roku miałam niesamowitą frajdę bo się dowiedziałam, że mój ogrodniczy prowadzi wycinkę indywidualną w swojej szkółce. Ludzie całymi rodzinami przychodzili wybierali drzewko i własnoręcznie wycinali. Cudny pomysł, ekologiczny, nic się nie marnuje a do tego radość dla dzieci nie do opisania. Przy okazji stoisko z bigosem, chlebem ze smalcem i kiermasz na szczytny cel.
Wybrałam świerka srebrnego i zamocowałam w białej donicy. Przez moment przymierzałam do takiego cynowego pojemnika jak twój. Ale wydawało mi się za szaro. Moja mama kiedyś w takim garze wekowała ogórki. Ocaliłam go przez wyrzuceniem. Teraz często używam do kompozycji przy wejściu.
Dajemy życie starym przedmiotom, to jest fajne.
kasja83 11:08, 19 gru 2016

Asia piękna choinka-bardzo Twoja. Biały to też taki Twój kolor-konsekwentnie i oryginalnie.
Powoli widzę, że coraz więcej choinek na forum ozdobionych...muszę zagęszczać ruchy, bo u nas jeszcze nic...
jankosia 11:11, 19 gru 2016

Eee tam Asia, przejdzie ci z tym świerkiem Któregoś roku mieliśmy świerka w donicy, kupionego wcześniej w szkółce już z myślą o choince. Nie pamiętam jaka to odmiana była ale urok miał właśnie araikariowo-modrzewiowy. Gałązki w przekroju poprzecznym miały maksymalnie centymetr. Taki kolczasty drapak, ale że był w dodatku ciekawie zakrzywiony to miło go wspominam. Niestety przetrwał tylko coś koło roku i padł

A co obsypywania się świerków to czytałam że żeby nie gubiły igieł w ogóle tj. żeby igły zasychały na choince to trzeba... ściąć drzewko przed jedenastą pełnią w roku w fazie wzrostu księżyca. To zwykle przypada koniec listopada/ początek grudnia Nie sprawdzałam czy to działa, ale z całej księżycowej rozpiski mam zapisane kilka dat do przetestowania
Margo 11:48, 19 gru 2016

Choinka cudna jak zwykle.
Zresztą też mam choinkę w bieli i trochę srebrze.
Jak za oknem zielono to niech chociaż biel choinki przypomina, ze to jednak zima za chwilę. Poza tym biel elegancka i ponadczasowa ...
Kawa 12:00, 19 gru 2016

macham
choinka śliczna - biała
u mnie typowo wsiowa będzie
nawigatorka 13:06, 19 gru 2016

April napisał(a)
Witaj Asiu, piękna ta twoja choinka, taka indywidualna. Bardzo naturalnie wygląda biel na zielonym drzewku. Pomysły masz bardzo świeże i przyciągające wzrok. Często zaglądam i się inspiruję.
Ja w tym roku miałam niesamowitą frajdę bo się dowiedziałam, że mój ogrodniczy prowadzi wycinkę indywidualną w swojej szkółce. Ludzie całymi rodzinami przychodzili wybierali drzewko i własnoręcznie wycinali. Cudny pomysł, ekologiczny, nic się nie marnuje a do tego radość dla dzieci nie do opisania. Przy okazji stoisko z bigosem, chlebem ze smalcem i kiermasz na szczytny cel.
Wybrałam świerka srebrnego i zamocowałam w białej donicy. Przez moment przymierzałam do takiego cynowego pojemnika jak twój. Ale wydawało mi się za szaro. Moja mama kiedyś w takim garze wekowała ogórki. Ocaliłam go przez wyrzuceniem. Teraz często używam do kompozycji przy wejściu.
Dajemy życie starym przedmiotom, to jest fajne.
oj ja często starym rzeczą życie przywracanie.nawet nie wiem czy za często
Rodzinne wycinanie i ja znam.w naszej wsi przez lata była plantacja.w niedzielę przed wigilia na 11 przyjeżdżali wszyscy z plikami i wycinanki drzewka.rozwoxili do domów samochodami i traktorami...Super to było.ale plantacja już nieczynna...
Ps.nigdy nie jest za szaro ale za biało też nie
nawigatorka 13:07, 19 gru 2016

kasja83 napisał(a)
Asia piękna choinka-bardzo Twoja. Biały to też taki Twój kolor-konsekwentnie i oryginalnie.
Powoli widzę, że coraz więcej choinek na forum ozdobionych...muszę zagęszczać ruchy, bo u nas jeszcze nic...
zegar tyka bieli u nas zawsze najwięcej.do tego szary i kropla czerni i srebra.czekam na Twoją wesoła choinkę
nawigatorka 13:09, 19 gru 2016

jankosia napisał(a)
Eee tam Asia, przejdzie ci z tym świerkiem Któregoś roku mieliśmy świerka w donicy, kupionego wcześniej w szkółce już z myślą o choince. Nie pamiętam jaka to odmiana była ale urok miał właśnie araikariowo-modrzewiowy. Gałązki w przekroju poprzecznym miały maksymalnie centymetr. Taki kolczasty drapak, ale że był w dodatku ciekawie zakrzywiony to miło go wspominam. Niestety przetrwał tylko coś koło roku i padł

A co obsypywania się świerków to czytałam że żeby nie gubiły igieł w ogóle tj. żeby igły zasychały na choince to trzeba... ściąć drzewko przed jedenastą pełnią w roku w fazie wzrostu księżyca. To zwykle przypada koniec listopada/ początek grudnia Nie sprawdzałam czy to działa, ale z całej księżycowej rozpiski mam zapisane kilka dat do przetestowania
u mnie drzewko ma krótki żywot bo nieczęsto dotrwać do sylwestra więc może się sypać.dywsnow też nie mam więc spoko.
Może są ładne świerki.nie wiem.nie znam się.