Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 19:47, 26 sty 2017

inka74 napisał(a)
a co zamówiłaś? )) widzę, że nie tylko mnie już nosi

Ja już tradycyjnie składam zamówienia różane w styczniu/lutym, a potem w październiku - to tak na poprawę humoru podczas tych długich nudnych zimowych wieczorów. Latem w mniejszym stopniu uzupełniam kolekcję różami w donicach.

Tym razem testuje zakupy w dwóch szkółkach zagranicznych.
Wybrałam trochę nowości Tantau i Kordesa, staroci Austina, kilka historycznych za płot (na płatki różane) i parę żółtych róż na rodkową rabatę.
Poszukuję też kilku róż Barniego, ale w Polsce i Niemczech na razie jest z tym bardzo słabo...
Zagajanka 19:48, 26 sty 2017

Wendy79 napisał(a)

Z silnymi rękami męskimi nie ma problemu Będziemy na wiosnę

Zapraszam i czekam
Oby do wiosny!
asiak 19:52, 26 sty 2017

Zagajanka napisał(a)

parę żółtych róż na rodkową rabatę.

Janeczko, a czy różom nie przeszkadza kwaśna ziemia? Też bym chciała róże w rodkach
Anda 20:11, 26 sty 2017

Już jestem ciekawa Twoich nowych róż W jakich szkółkach robiłaś zamówienia?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zagajanka 21:36, 26 sty 2017

asiak napisał(a)

Janeczko, a czy różom nie przeszkadza kwaśna ziemia? Też bym chciała róże w rodkach

Asiu, generalnie wszędzie w ogrodzie mam glinę. Pod rodki specjalnie zaprawiam dołki kwaśnym torfem. Wiec kwaśna ziemia występuje na tej rabacie punktowo. Podlewam i nawożę rodki też pod krzak albo po liściach, dlatego rosnace obok róże raczej nie odczują dyskomfortu z powodu kwasolubnych sąsiadek.
asiak 21:40, 26 sty 2017

No to super w takim razie... dziękuję
Zagajanka 21:42, 26 sty 2017

Anda napisał(a)
Już jestem ciekawa Twoich nowych róż W jakich szkółkach robiłaś zamówienia?

Sama jestem strasznie ich ciekawa
Tym razem padło na wasz Agel i holenderski Lottum. No i nasze Rozarium jako uzupełnienie.

Ewo, mam prosbę - jeżeli napotkasz gdzieś róże Barniego o rozsądnych kosztach wysyłki, daj mi proszę znać. Mogłabym oczywiście ściagnąć je bezpośrednio z Włoch, ale właśnie koszt wysyłki przewyższa wartość tych dwóch róż, które mi się marzą. Co na razie uważam za bez sensu.
Anda 22:18, 26 sty 2017

Zagajanka napisał(a)

Sama jestem strasznie ich ciekawa
Tym razem padło na wasz Agel i holenderski Lottum. No i nasze Rozarium jako uzupełnienie.

Ewo, mam prosbę - jeżeli napotkasz gdzieś róże Barniego o rozsądnych kosztach wysyłki, daj mi proszę znać. Mogłabym oczywiście ściagnąć je bezpośrednio z Włoch, ale właśnie koszt wysyłki przewyższa wartość tych dwóch róż, które mi się marzą. Co na razie uważam za bez sensu.

Janko, mam nadzieję, że nie będziesz miała pomyłek i że przesyłki dojdą szybko. Akurat obie szkółki jeszcze parę lat temu miały takie średnie opinie. Mam nadzieję, że w ostatnich latach się polepszyło, bo wtedy na forach na nich czasem narzekano.
Róże Barni są tutaj bardzo trudno dostępne. Nie wiem dlaczego. W Rosenbaumschule znalazłam jedną i w 16-eichen. Tylko pojedyncze egzemplarze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MirellaB 22:29, 26 sty 2017

Janka w tym sezonie różano i nie tylko będę u Ciebie na bieżąco

Wczoraj podczas wieczornego spaceru z psami poczułam wiosenne powietrze, no pięknie u mnie było, a dzisiaj wieczorem znowu mróz.

Janka ostatecznie zdecydowałam się na różę Ascot i Romina, a na inną rabatę Novalis
nawigatorka 22:39, 26 sty 2017

MirellaB napisał(a)
Janka w tym sezonie różano i nie tylko będę u Ciebie na bieżąco

Wczoraj podczas wieczornego spaceru z psami poczułam wiosenne powietrze, no pięknie u mnie było, a dzisiaj wieczorem znowu mróz.

Janka ostatecznie zdecydowałam się na różę Ascot i Romina, a na inną rabatę Novalis
a widzisz ja nowalis rok temu wydałam ale trafiła w bardzo dobre i zdolne ręce