Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 23:32, 26 sty 2017

Anda napisał(a)

Janko, mam nadzieję, że nie będziesz miała pomyłek i że przesyłki dojdą szybko. Akurat obie szkółki jeszcze parę lat temu miały takie średnie opinie. Mam nadzieję, że w ostatnich latach się polepszyło, bo wtedy na forach na nich czasem narzekano.
Róże Barni są tutaj bardzo trudno dostępne. Nie wiem dlaczego. W Rosenbaumschule znalazłam jedną i w 16-eichen. Tylko pojedyncze egzemplarze.

Ja Ci powiem, że za bardzo nie ma wyboru: nawet jedna z naszych szkółek potrafiła pomylic mi 3 róze na dostawie z 12, więc co bedzie to będzie. W każdym razie jakaś komunikacja z nimi jest, asortyment mają ciekawy, opinie o jakości są w porzo. Zobaczymy jak to będzie.
Co do roż Barni, to w ogóle dziwna sprawa: za naszą wschodnią granicą (w Rosji, Ukrainie) są dostępne prawie w każdej szkółce internetowej (a jest ich tam naprawdę sporo) i w bardzo szerokim asortymencie. Tak samo jak róże Delbarda czy Meillanda. Jak zapytałam się Barniego, gdzie dostanę ich róże na zachód od Polski, to z trudem mogła polecić mi jedną szkółkę
Zagajanka 23:39, 26 sty 2017

MirellaB napisał(a)
Janka w tym sezonie różano i nie tylko będę u Ciebie na bieżąco

Wczoraj podczas wieczornego spaceru z psami poczułam wiosenne powietrze, no pięknie u mnie było, a dzisiaj wieczorem znowu mróz.

Janka ostatecznie zdecydowałam się na różę Ascot i Romina, a na inną rabatę Novalis

Zasdroszczę tego wiosennego powietrza U nas mróz trzyma, ale moze już za chwileczkę?

Ascot mam - piękna charakterystyczna róża, dwóch pozostałych nie mam. Koloru Novalis nie lubię, ale poza tym to ponoć zdrowa i obficie kwitnaca róza. Romina wygląda mi ładnie na zdjeciach, niech Ci dobrze rośnie. A chcesz je wszystkie z Peace zestawić, czy Novalis gdzieś oddzielnie dasz?
Zagajanka 23:41, 26 sty 2017

nawigatorka napisał(a)
a widzisz ja nowalis rok temu wydałam ale trafiła w bardzo dobre i zdolne ręce

I nawet wiem w czyje
Z tego co wiem, Kasia była nią zachwycona
MirellaB 00:11, 27 sty 2017

Zagajanka napisał(a)

Zasdroszczę tego wiosennego powietrza U nas mróz trzyma, ale moze już za chwileczkę?

Ascot mam - piękna charakterystyczna róża, dwóch pozostałych nie mam. Koloru Novalis nie lubię, ale poza tym to ponoć zdrowa i obficie kwitnaca róza. Romina wygląda mi ładnie na zdjeciach, niech Ci dobrze rośnie. A chcesz je wszystkie z Peace zestawić, czy Novalis gdzieś oddzielnie dasz?

Novalis idzie na inną rabatę na tzw.igiełkową
tulucy 07:13, 27 sty 2017

Mnie korci ciągle mocno, żeby coś zamówić, e póki co zdroworozsądkowo czekam na usunięcie drzew, wtedy prowadzę nowe i zobaczę, ile mam miejsca.
Barni jest w Rosaplant, ale nie wiem, jak Twoje doświadczenie z nimi, a do tego zniknęła zakładka z nim, są tylko pojedyncze odmiany pokazane z info, że dostępne na wiosnę
kasja83 07:41, 27 sty 2017

Zagajanka napisał(a)

Ja jeszcze wczoraj myślałam, że do już do przodu-powietrze też jakieś wiosenne się wydawało.Nawet z tatą rozmawialiśmy o planach ogrodowych.A tu dziś rano taaaki mróz
Zagajanka 21:40, 27 sty 2017

tulucy napisał(a)
Mnie korci ciągle mocno, żeby coś zamówić, e póki co zdroworozsądkowo czekam na usunięcie drzew, wtedy prowadzę nowe i zobaczę, ile mam miejsca.
Barni jest w Rosaplant, ale nie wiem, jak Twoje doświadczenie z nimi, a do tego zniknęła zakładka z nim, są tylko pojedyncze odmiany pokazane z info, że dostępne na wiosnę

Lucy, Ty rzeczywiscie poczekaj chwile, az twoje różyczki pokażą swoje prawdziwe oblicze (czytaj: rozmiar) i dopiero dosadzaj nowe. Masz je dosyć gęsto posadzone, więc za chwilę pewnie będziesz przesadzać i wydawać

Wiem, że parę odmian można znaleźć w Rosaplant, od niej mam też swojego cudownego Roberta Capucci Ale niestety szukam tych, co Kamila nie ma u siebie...
Zagajanka 21:49, 27 sty 2017

kasja83 napisał(a)

Ja jeszcze wczoraj myślałam, że do już do przodu-powietrze też jakieś wiosenne się wydawało.Nawet z tatą rozmawialiśmy o planach ogrodowych.A tu dziś rano taaaki mróz

Tu zacytuję mema z bloga Jankosi

I to w całosci o mnie
Ewik 23:02, 27 sty 2017

Ha, dobre podobnie wygladałam jak w zeszłym tygodniu troche odmarzło i zakopywałam kopce kretów , tylko ciut cieplej byłam ubrana )
inka74 23:10, 27 sty 2017

Oj się uśmiałam )) ale coś w tym jest. Już bym coś pokopała, powsadzała. Nosi mnie. Za tydzień siewy zaczynam robić i sadzonki z pelargonii. Zobaczymy, czy angielki dadzą się rozsadzić. Przechowały się ładnie.