Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

oliwka 21:44, 28 lut 2017

Zagajanka napisał(a)
Kasiu, mam pnące róże:
- Giardina
- Generous Gardener
- Eden Rose
- Salma Es-Said

Przy siatce jako pnące będę prowadzić też:
- Pilgrim
- Loise Odier
- Boule de Neige

Na razie typowy pnący kształt ma u mnie Giardina, resztę jeszcze formuję, a Pilgrima dopiero co na jesieni posadziłam.

Zamówiłam też kilka pnących do posadzenia za płotem - np Constance Spry, bo kwitnie tylko raz i szkoda mi miejsca we właściwym ogrodzie.

Janko,mam u siebie New Dawn pnącą. Jak rozumiem z dotychczasowej lektury nie muszę jej przycinac na wiosnę?
tulucy 22:23, 28 lut 2017

Ja z Constance jestem w dylemacie, i chciałabym i szkoda miejsca na jedno kwitnienie za rok się namyślę pewnie
Zagajanka 22:39, 28 lut 2017

oliwka napisał(a)

Janko,mam u siebie New Dawn pnącą. Jak rozumiem z dotychczasowej lektury nie muszę jej przycinac na wiosnę?

Zasadniczo New Dawn się tez przycina, ale zalezy ile ona juz u Ciebie ma lat. Jak dopiero sadzona, to mozesz odpuscic, ale kilkuletnie egzemplarze trzeba ciąć by łądnie się formowały (zostawić przewodnik, podcinać słabe gałęzie, przyginac gałęzie do poziomu, by wypuszczały nowe pędy, na których bedzie kwitnąć).

Kasia Robaczek ma piękne łuki z New Dawn przy wejściu do domu i właśnie pisze, że zabiera się za ich ciecie.
Teraz nie tniemy tylko róz niepowtarzajacych kwitnienia. No i młodych pnących.
Zagajanka 22:42, 28 lut 2017

tulucy napisał(a)
Ja z Constance jestem w dylemacie, i chciałabym i szkoda miejsca na jedno kwitnienie za rok się namyślę pewnie

Ja też do niej długo dojrzewałam.
Tak samo rozmyślam nad Raubritter
oliwka 07:28, 01 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

Zasadniczo New Dawn się tez przycina, ale zalezy ile ona juz u Ciebie ma lat. Jak dopiero sadzona, to mozesz odpuscic, ale kilkuletnie egzemplarze trzeba ciąć by łądnie się formowały (zostawić przewodnik, podcinać słabe gałęzie, przyginac gałęzie do poziomu, by wypuszczały nowe pędy, na których bedzie kwitnąć).

Kasia Robaczek ma piękne łuki z New Dawn przy wejściu do domu i właśnie pisze, że zabiera się za ich ciecie.
Teraz nie tniemy tylko róz niepowtarzajacych kwitnienia. No i młodych pnących.

Dzięki Janko za odpowiedź i cierpliwość. New dawn jest u mnie w do nich już trzeci rok. Lece wiece do Kasi
asiak 07:59, 01 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

Asiu, daje albo podloze do roz, albo ziemie uniwersalna z workow. Z gory po posadzeniu podsypuje gliny z dołka. Wiosna daje pod krzaczek albo obornik granulowany albo nawoz dlugodzialajacy do roz, potem latem powtarzam nawozenie. Nawozimy dopiero od drugiego roku.

To muszę zakupić ziemię do róż, dziękuję bardzo
Zagajanka 09:12, 01 mar 2017

oliwka napisał(a)

Dzięki Janko za odpowiedź i cierpliwość. New dawn jest u mnie w do nich już trzeci rok. Lece wiece do Kasi

Spoko. O różach to ja mogę w nieskończoność
AniMa 09:45, 01 mar 2017

Janka - właśnie o różach czytam i czytam i się nie wypowiadam, bo ni mam
Zagajanka 10:02, 01 mar 2017

asiak napisał(a)

To muszę zakupić ziemię do róż, dziękuję bardzo

Uniwersalna ziemia tez jest w porzo.
Zagajanka 10:05, 01 mar 2017

AniMa napisał(a)
Janka - właśnie o różach czytam i czytam i się nie wypowiadam, bo ni mam

Aniu, a nie chcialabys ktorejs posadzic?
Zawsze chętnie coś doradzimy!