Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 12:35, 19 kwi 2015

Loosiuu napisał(a)
'Crimson Sentry' piękny! U mnie w okolicy klony zaczęły dopiero kwitnąć.

Moje przekwitają... jakby było ciut cieplej to na drzewach byłoby zielono.
Mala_Mi 12:38, 19 kwi 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Z pozdrowieniami wpadam. U nas wczoraj też śnieg zawitał. A autko już ma buty letnie.

U nas zawitał, ale się od razu topił.. na szczęście, bo kwiecień-plecień, ale na wiśnie czekam rok i nie chiałabym aby ją trafiło z powodu pogody.. Na szczęście się trzyma dzielnie, a przymrozków nie zapowiadają, co prawda tylko +2.. ale w tym wypadku te 2 robi różnicę
Mala_Mi 12:57, 19 kwi 2015

Luki napisał(a)
No i gdzie nie wejdę kuszą czymś nowym, aż człowieka skręca. Jak się zdenerwuje zacznę wywalać z ogrodu wszystkie rośliny, które chociaż trochę mnie ostatnio zdenerwowały, pech w tym, że połowa żurawek by poleciała
Takie buksy brałbym wszystkie o ile byłyby za darmo, chociaż bardziej interesuje mnie ten rozchodnik bo to nowa odmiana i jak czytałem jest szansa na brak kaprysów z jego strony. Niestety nigdzie go nie widziałem, a mam ostatnio alergie na zakupy internetowe... ciekaw jestem jak ja zapełnię rabaty bez tych zakupów
Jabłonki również ładne, magnolii nawet nie komentuje bo co roku męczy mnie brak miejsca na drzewa, a kilka chciałbym mieć.
Wracam w tryb czytającego

Xenox był po 6,50... całkiem duża sadzonka. Ale Pan nie wiedział jak kwitnie, wiec wzięłam tylko 1 szt. jako coś nowego, ale chyba trzeba kupić więcej bo jest śliczny. Stwierdziłam, że ma fioletowe liście to nawet jak na biało zakwitnie to przeżyję.
tu kolor liści, taka śliwka

O żurawkach mi nic nie mów.. jak nie opuchlaki to grzyb. Mam na nie nerwa tak jak i na tulipany. Nowe odmiany są do dupy.
Moje najpiękniejsze żurawki, nawet to co dycha to niedługo padnie..

to te- Żurawka Rave On (foto twoje ) Myślę czym je zastąpić.. bo żurawek już nigdy nie kupię.

Mala_Mi 13:01, 19 kwi 2015

Wieloszka napisał(a)
Nadrobiłam zaległości i nawąchałam się kwiatków - co strona to inne
Gdzie Ty to wszystko mieścisz??? Ale dzięki tym wszystkim kwiatkom widać prawdziwą wiosnę
Klon zachwycający - uwielbiam jak wypuszcza te lakierowane bordowe listeczki!

Bo mam napaćkane jedno na drugim..
Ale tu jest porządek W dodatku 2/3 tulipanów mniej...

Jedyne tulipany jakie mi się rozrosły to zwykłe żółte
Rok temu

I dziś ... obserwuję które tulipany nie kapryszą.. tylko te będę mieć.
joa 13:04, 19 kwi 2015

Nie wiem jak to w ogóle możliwe - dom, praca i Taaaki Ogród! Chylę czoła Mała Mi!
A łany krokusów wprost powaliły mnie na kolana
joa 13:09, 19 kwi 2015

O żurawkach mi nic nie mów.. jak nie opuchlaki to grzyb. Mam na nie nerwa tak jak i na tulipany. Nowe odmiany są do dupy.
Moje najpiękniejsze żurawki, nawet to co dycha to niedługo padnie..

Moje też tak wyglądają - ale mam nadzieję, że jeszcze ruszą.
babka 13:20, 19 kwi 2015

Pozdrawiam niedzielnie Kolumnowa jabłonka bardzo mnie zaintrygowała, chyba zacznę się za taką oglądać
Mala_Mi 13:23, 19 kwi 2015

joa napisał(a)

Moje też tak wyglądają - ale mam nadzieję, że jeszcze ruszą.

To fot z zeszłego roku z 1 kwietnia. Tak nie powinne wyglądać.

Nie patrzeć na bałagan w koło.. po lewej są żurawki które przetrwały dobrze.. reszta jest beznadziejna..

Po każdej ziemie było trochę skubania liści w żurawkach, szczególnie, że stare liście brzydły i bardzo różniły się od nowych. Ale nigdy nie było tak, że całe pędy szlag trafiał. Jak opuchlaki zjadały partie to po prostu zjadały i nie było.. a to jakiś grzyb. Chyba za mokra zima
Luki 13:24, 19 kwi 2015

To musimy myśleć razem i znaleźć byliny, które nadają się na pierwszy plan i są ozdobne cały sezon. Niestety żurawki też lepiej rosną jak zimy są normalne i nie tak mokre jak ostatnie, na moich pisakach w niektórych miejscach też pogniły, a to już jest nawet zabawne.
O tulipanach nie piszę bo również na moim PIASKU pogniły dziady w marcu. Teraz jak już będę sadził to tylko w 3 miejsca i finito.
Ten rozchodnik może być różowy, kremowy, pomarańczowy. Jest jeszcze sporo nowych odmian bordowych rozchodników i niektóre nadawałyby się na przód rabaty, ale co z tego jak nigdzie nie można ich dostać.
Szkoda, że kukliki mają tak mało kolorów, bo ten najczęściej spotykany pomarańczowy jakoś nie przemawia do mnie. Nowych odmian trochę jest, ale jak zwykle trudne do zdobycia tu i tu( tu wiele innych cudeniek jest, w bylinowym biorą od nich sadzonki, ale waidomo, że każdej omiany nie ściągną... niestety )
Rench 13:28, 19 kwi 2015

Bardzo efektowna jabłonka,szkoda że ja już miejsca nie mam. Po ile te stożki ?

Kurdile,jutro lece poogladac z bliska moje szałwie, w tamtym roku,zanim się kapnęłam,że już czas na wojnę ze ślimakami,miałam sitko na liściach