Z jaśminowcami mam małe doświadczenie... bo moja Mama nie lubi ich zapachu. Dlatego mam tylko jednego i to niepachnący Snow Bell. Jest śliczny jak kwitnie, ale pokrój taki byle jaki, wiec go tnę jak przekwitnie. A raczej cięłam, bo przesadziłam go pod żylistka i sobie teraz robi co chce.. Jest z daleja od brzegu rabaty i nie patrzę na mszyce.. Niestety jaśminowce mszyce lubią. Po przekwitnięciu taki zwykły zielony krzaczor. Nic ciekawego.
Tu go widać na tle żylistka, za różą (foto tegoroczne)
Nie przepadło , tylko woje pytanie wymagało większej ilości czasu by odpowiedzieć.
Jarzębin nie fotografuję.. tak jak i innych drzew, krzewów.. focę to co kwitnie I to wcale nie zamierzone tylko taka potrzeba wewnętrzna.
Wiec dziś sfociłam jarzębiny zwykłe.. szwedzki nie wyszedł, za ciemno
Ja je lubię z ich wadami i zaletami. Nawet bez liści patrz jaki fajny pokrój mają
A ta ma jeszcze owoce, na tej powyżej ptaki już obdziubały do cna.
A tak fajnie przebarwia się szwedzki, bo te zwykłe to szału nie ma, brązowieją. Szwed dostaje żółtych obwódek na liściach ,a potem jest cały żółty a potem brązowy.
Max Frei mam, białego i różowego, wiec wiem jak wyglądają.
o
Max F. jest bardziej karminowy (na foto wyszedł różowy, w realu ciemniejszy), a ten mój jasno różowy. Inne liście, inne wybarwienie.
Po lewej Max Frei, a po prawej mój NN
Snów bell nie pachnie ? To mam nadzieje ze w takim razue mój to bell etoIle mylą mi sie
Mam jeszcze aureus
A pytałam o cięcie bo nie wiem czy mam posadzić z tylu czy jako środkowy poziom...
Wolałabym z przodu bardziej ale widzę ze raczej sie tak nie da utrzymać
Mam na myśli tego aureusa przed perukowcem..
Jak posadze z tylu teraz to go nie będzie widać..
mam pod domem runiankę rozmnażam ją ...ale coś nie moge się do niej przekonać...bo ma takie gigantyczne pędy/rozłogi i zawali wszystko na rabacie. ...a zimozielone bodziszki ładnie wybarwione ...byłyby świetną alternatywą
mój Vision Pink ...tez chyba będzie trzymał liście ....byłam zobaczyć ...wygląda całkiem dobrze....a kwitł w czerwcu i we wrześniu....dobrze rokuje