Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Kasya 16:01, 10 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

I pomyśleć, że to to samo drzewo

a co to jest ?

bardzo ladny tylko straszmie szeroki, wielopniowy ?
Mala_Mi 16:16, 10 lis 2015

Kasya napisał(a)

a co to jest ?

bardzo ladny tylko straszmie szeroki, wielopniowy ?

To klon Crimson Sentry, tylko od 2 lat nie cięty z braku zim. Można go ciąć latem, ale latem nie wyobrażam sobie jakby miał on wyglądać. Zawsze przycinałam pod koniec zimy, wypuszczał liście i nie było widać, że cięty.

Pień ma jedne, ale liście mu rosną z każdego miejsca i jest taki puchaty. Zawsze mówiłam, że ten klon zimą wygląda jak mój pies po kąpieli. Normalnie gruby a po zmoczeniu chudzielec.

Tak wyglądał w marcu
Mala_Mi 16:18, 10 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
No wiec ja jak Feliks się dopytywałam. A Ty nie masz / nie miałaś jabłonki 'Everest'!

Fajne te jabłonki kolumnowe - bardzo jestem ciekawa jak one dalej będą rosły? Czy zachowają się kolumnowo-walcowo? Kolor owoców piękny.

U Ciebie zawsze coś ciekawego/pożytecznego/pięknego i zastanawiającego.

Też jestem ciekawa... i ciekawa jestem gdzie je posadzę na razie sa w doniczkach Efekt kupowania nie co potrzebne a co się podoba
Kasya 16:32, 10 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

To klon Crimson Sentry, tylko od 2 lat nie cięty z braku zim. Można go ciąć latem, ale latem nie wyobrażam sobie jakby miał on wyglądać. Zawsze przycinałam pod koniec zimy, wypuszczał liście i nie było widać, że cięty.

Pień ma jedne, ale liście mu rosną z każdego miejsca i jest taki puchaty. Zawsze mówiłam, że ten klon zimą wygląda jak mój pies po kąpieli. Normalnie gruby a po zmoczeniu chudzielec.

Tak wyglądał w marcu

no to hmm... wlasnie zamowilam i bedzie mial miejsce o srednicy...hmmm...1,5 m

ale chcialam zeby byl jak najwyzej szczepiony

myslalam ze on sam z siebie bardziej smukly jest
a moze to crimson king ?
Mala_Mi 16:52, 10 lis 2015

anka_ napisał(a)
Aniu tak trochę sprowokowana ostatnimi wpisami u Kondzia: Tak się zastanawiam ile musiałabym się cofnąć wstecz, żeby znaleźć mój wpis u ciebie. A jestem w twoim wątku codziennie (o ile internet pozwala), tylko tak cichaczem wędruję. Twój ogród jest cudny i należą mu się ogromne pochwały, tylko..... No właśnie, takie suche "ale wspaniale" za każdym razem nie zawsze jest na miejscu. A jestem na tyle zielona, że trudno podjąć równorzędną dyskusję. Wiem Aniu, że nie dla pochwał czy wpisów innych prowadzisz wątek. Wiem również, że odpowiesz na każde wołanie z prośbą o pomoc czy informację. I to jest cudne.

Buziaki dla Muminków.

Może jutro ich wybuziakuję ...
Mala_Mi 17:03, 10 lis 2015

Kasya napisał(a)

no to hmm... wlasnie zamowilam i bedzie mial miejsce o srednicy...hmmm...1,5 m

ale chcialam zeby byl jak najwyzej szczepiony

myslalam ze on sam z siebie bardziej smukly jest
a moze to crimson king ?

Piszą, że są o formie kolumnowej... mój na pewno Cromson Sentry.

I nie mam pojęcia czy ona szczepiony. Raczej nie .

są jako normalne drzewa

tu kolumnowe

Ja kupowałam u Kulasa i on podaję że do 4 metrów szerokości.
Kasya 17:10, 10 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

Piszą, że są o formie kolumnowej... mój na pewno Cromson Sentry.

I nie mam pojęcia czy ona szczepiony. Raczej nie .

są jako normalne drzewa

tu kolumnowe

Ja kupowałam u Kulasa i on podaję że do 4 metrów szerokości.

no to ja nie wiem
moze to kwestia prowadzenia ?

zapytam chyba Aganie, moze bedzie wiedziala jako ekspertka od klonow
Mala_Mi 17:17, 10 lis 2015

eee_taam napisał(a)
na rzecznika to sie nie nadaję wiem że byś chciała ale wybacz musisz casting ogłosić

Funkcja rzecznika to nie wybory... mam prawo wybrać rzecznika jakiego chcę

Widzisz bodziszka po prawej... patrz jaki ładny.. w brodę pluję, że nazwy nie zapisałam. Żurawki idą na tej rabacie do kosza.. będę mnożyć bodziszka. Pięknie i szybko zadarnia. Jest niski i zwarty. Zeszłej zimy miał liście cały czas.

Najbardziej przypomina Bodziszka kantabryjskiego Karmina. Tylko mój jest chyba mniejszy.. Kwitnie raz, ale polecam Ci go. Że uskubię ci zaszczepki..bo odmiana nie do ustalenia.

Tak kwitnie

A tak wyglądał po zimie.. brązowe, ale żywe liście.. a po prawej zdechłe i suche żurawki.
[
Mala_Mi 17:19, 10 lis 2015

Kasya napisał(a)

no to ja nie wiem
moze to kwestia prowadzenia ?

zapytam chyba Aganie, moze bedzie wiedziala jako ekspertka od klonow

Klony się dobrze tną Wiec zawsze możesz ciąć.. gałęzie prowadzi raczej pionowo do góry Nawet jak przytniesz przy konarze to i tak liści będzie miał ho ho ho i trochę. On liście ma na wet i na gałęziach... nie musi mieć gałązek.
Jagodaa 17:20, 10 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

Może lepiej nie wiedzieć co lubią .. nieświadomość jest czasami fajna

Ogólnie lubią to co ja lubię w ogrodzie.. i mamy konflikt interesów.

Zrobiłam listę (z literatury i własnych obserwacji) co lubią wcinać i mogę ci ją opublikować.. ale czy warto????

Jak jesteś gotowa na to..to ci skopiuję i wkleję..

Taki sobie fajny widoczek. I tego nie ścinam... to Hakonechloa Nickolas, w sezonie zielona A teraz taka fajna..

Masz rację, nie ma co się zastanawiać i martwić .

Hakone piękna. Nie mam jej jeszcze u siebie, bo często czytam, że wolno przyrasta itp, ale jak już będę miała w miarę rozrośnięty ogród i mniej tej najcięższej, grubej roboty, to sobie takie rarytasy wtedy powprowadzam .