bodziszek z liśćmi to dobry jest ...połącze z moim "plenum" bo widzę ze ten liście też na zimę traci ..... może liściasty nie pokonana pełnego?
te nowe się pozwijały. liście się straciły...rabata łysa ..ale coś za coś mam jeszcze "Vision Pink" - też tegoroczny nabytek z wiosny ...zobacze jak u niego liście się maja ...ale sadzonki mikre są.
Ktoś tu u mnie napisał , że mi wątek leci jak struś pędziwiatr nie wiesz czasem kto bo u ciebie w dwa dni 5 stron przybyło i też się cofałam i cofałam......i cofałamżeby niczego nie przegapić. Potfór robi wrażenie
Pieknie wyglądają te liscie pod drzewami, choc wiatr pewnie juz zrobił soje... Widze że też wklejasz fotki gdzieniegdzie z lata, mnie na wspomnienia naszło od... 2003r
Mam mieszane uczucia.Mam jarząba szwedzkiego i dwie jarzębiny zwykłem płaczące. Jedna szczepiona nisko, a druga wysoko. Ogólnie rosną bez problemu, tylko ciągle dopada je jakieś robactwo, jak nie mszyca to jakieś inne. A potem łapie grzyb i liście do jesieni są brzydkie. Jak dopilnuję i opryskam, to są ładne. Przy czym jarząb szwedzki jest ładniejszy jeżeli idzie o liście. Owoce też ma większe i lepiej się trzymają drzewa. Ale to drugie nie ma znaczenia, bo ptaki u mnie wyskubią wszytko.. Zwykłe jarzębinki już nie mają owoców.
Jarząba szwedzkiego czyszczą kwiczoły.. nazywamy go kwiczołowym drzewem. Siedzi i pilnuje owoców jeden i goni inne patki, by w konkretny jeden dzień przyleciała cała duża rodzina i czyszczą do południa. Nie ma nic.
Zwykłe mają ładniejszy pokrój, a szwedzki jest typowym drzewem o dość kulistej kornie.
To szwedzki z 14 października
I przebarwiony z 25 października, to ten w środku brązowy. img size=600x402]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1000841/original.JPG[/img]