Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 18:24, 11 lis 2015

Kasya napisał(a)
Snów bell nie pachnie ? To mam nadzieje ze w takim razue mój to bell etoIle mylą mi sie
Mam jeszcze aureus
A pytałam o cięcie bo nie wiem czy mam posadzić z tylu czy jako środkowy poziom...

Wolałabym z przodu bardziej ale widzę ze raczej sie tak nie da utrzymać
Mam na myśli tego aureusa przed perukowcem..
Jak posadze z tylu teraz to go nie będzie widać..

Może i ciut pachnie, ale nie tak jak inne jaśminowce z ogrodu babci

Dylemat perukowiec czy jaśminowiec z przodu jest tak samo problematyczne jak dylemat co było pierwsze - jajko czy kura?
Jeżeli dwa krzewy mają mieć docelowo podobną wysokość i szerokość, trzeba raczej się zastanowić co będziemy ciąć. Jaśminowce dobrze znoszą cięcie i nie przeszkadza to w kwitnieniu, perukowiec cięty traci peruczki. Ja peruczki lubię, ale są tacy co nie lubią.
zieloniutka 18:36, 11 lis 2015

Kasya napisał(a)
Snów bell nie pachnie ? To mam nadzieje ze w takim razue mój to bell etoIle mylą mi sie
Mam jeszcze aureus
A pytałam o cięcie bo nie wiem czy mam posadzić z tylu czy jako środkowy poziom...

Wolałabym z przodu bardziej ale widzę ze raczej sie tak nie da utrzymać
Mam na myśli tego aureusa przed perukowcem..
Jak posadze z tylu teraz to go nie będzie widać..

Na etykietce mojego jaśminowca aureus jest napisane "nie ciąć"(pruning not recommended). Mojego mam jakieś 4 lata i nie cięłam i uważam, że on powoli rośnie. Sama szukam dla niego miejsca u siebie na rabacie-będzie rósł za kulą bukszpanową...
zieloniutka 18:41, 11 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

Nie przepadło , tylko woje pytanie wymagało większej ilości czasu by odpowiedzieć.

Jarzębin nie fotografuję.. tak jak i innych drzew, krzewów.. focę to co kwitnie I to wcale nie zamierzone tylko taka potrzeba wewnętrzna.

Wiec dziś sfociłam jarzębiny zwykłe.. szwedzki nie wyszedł, za ciemno

Ja je lubię z ich wadami i zaletami. Nawet bez liści patrz jaki fajny pokrój mają

Jeszcze raz dzięki. Nie tyle na zdjęciach mi zależy co na opinii. Jak pisze Danusia - ogród ma się podobać właścicielowi a jeżeli przy okazji będzie się podobał odwiedzającym to dobrze.

Szwedzki jarząb za duży do mojego ogrodu. Z docelowych olbrzymów (ale póki co jeszcze małych) mam lipę i chyba na tym poprzestanę.

Może pójdę w Rubinovaja

Zielona 19:51, 11 lis 2015

Aniu, świetny ten Twój bodziszek! Dobrze, że można je mnożyć, bo naprawdę rewelacyjnie wygląda.
Iggia 20:07, 11 lis 2015

Ania, zerknij do mnie na 39 stronę, proszę.
Buziak
Kasya 20:18, 11 lis 2015

zieloniutka napisał(a)

Na etykietce mojego jaśminowca aureus jest napisane "nie ciąć"(pruning not recommended). Mojego mam jakieś 4 lata i nie cięłam i uważam, że on powoli rośnie. Sama szukam dla niego miejsca u siebie na rabacie-będzie rósł za kulą bukszpanową...

ech..no to nie wiem jak go umiescic
zauwazylam juz ze wolno rosnie ale nie chcialabym go ciagle przesadzac
zieloniutka 20:34, 11 lis 2015

Kasya napisał(a)

Wydaje mi się, że w związku z tym, że jego przyrost nie jest jakiś duży i w sumie przewidywalny i jest ładnym krzaczkiem to może jako środkowe piętro.
Jeżeli za bardzo Ci wybuja to go dopiero przytniesz.

Nie wiem czy masz trzmielinę oskrzydloną, ale uważam, że to jest krzak warty uwagi- chodzi o jesienne przebarwienie. Rośnie powoli, ale jesienią nie można od niego oderwać wzroku

Mala_Mi 21:51, 11 lis 2015

Kasya napisał(a)

Na jaśminowcach się nie znam, bo mam tylko jednego Opisy roślin często..nie graja z życiem......

Szukam po necie i jak widać .. aurea te znosi ciecie dobrze

Foto pożyczyłam z tej strony: http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/krzewy-lisciaste/galeria,6_1055/91056/

Pszczelarnia 22:36, 11 lis 2015

Anek, mi tak jakoś żal, że czasami przegapiam takie ciekawe informacje u Ciebie. Wykład o jarząbach i jarzębinach mam przeczytany. Lście jarzębin lubi coś dziurkować. Mączny u mnie choruje - nie trzyma liści jesienią, na raz robią się brunatne i opadają, no może kilka dni jest żółty ale bardzo krótko (u kolegi też) a szwedzkie są bez zarzutu. Tylko (cenna uwaga Ewy G.) trzeba je trzymać z dala od drzew owocowych. I bardzo lubią je nornice.
Olili 22:42, 11 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
Wszystkim zaglądającym życzę miłego świętowania.. mykam z kompa ..
To już resztki liściowe..

niesamowity widok .