Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mazan 12:36, 06 wrz 2016

Mira104

Jeśli już chomikujesz to podam, że jesienią /październik/ dobrze jest zastosować nawóz fosforowy i przykryć lub wymieszać z ziemią. Nawozy fosforowe to typowe nawozy jesienne, nie są wypłukiwane, uwstecznianie też prawie ich nie dotyczy jeśli nie będą wymieszane z wapniowymi, a poprawią wiosenne zapotrzebowanie, gdyż fosfor jest trudno przyswajalny w niskich temperaturach, stąd częste choroby korzeni w okresie wiosennym. Również jego przyswajanie jest blokowane przez niski odczyn gleby.

Pozdrawiam
kasja83 12:40, 06 wrz 2016

Mira104 napisał(a)
Ania moje ferrari

No jest maszyna!Piękna!!!

Miro jak robisz notatki-bo u Ciebie na wątku to ciagle mądre rozmowy w zakresie nawożenia-to chętnie przygarnę jak masz coś w kupie
Toszka 12:54, 06 wrz 2016

Miro jestem bardzo zadowolona, bo w mieszance tej jest bardzo ładna trawa - drobna, bez niespodzianek. JEDNAK - ponieważ za płotem mamy w tym roku dżunglę chwastów (sąsiedzi nie życzą sobie abyśmy po ich ziemi chodzili...owszem robiliśmy to w celu koszenia dwa razy w roku) to nie ukrywam, że dłubię chwasty na kolanach. Żal mi koniczynkę wypalić opryskiem na dwuliścienne. Ja mam 4 małe trawniczki to jeszcze bólu nie ma Dodam tylko, że po 5 latach koniczynka ewidentnie uwstecznia się i jest jej co raz mniej
No i tak jak pisałam - nawożę na start tylko w marcu. Potem już nie ma potrzeby.

Cha, cha Mazan czuwa za rogiem
Mira104 13:06, 06 wrz 2016

Wszystko ładnie kochani, tylko jak wymieszać nawóz z ziemia jak ma się wysypaną korę Macie jakiegoś pomysła?
hindsight 11:47, 07 wrz 2016

Mircia, ale maszyna! To teraz będziecie szaleć

Ja bym rozgarnęła korę, rozsypala nawóz i przykryła korą.
alis 12:02, 07 wrz 2016

Mira, ferrari pełen wypas Teraz to kolejka będzie do powożenia tym cudem
kasja83 14:26, 07 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Miro jestem bardzo zadowolona, bo w mieszance tej jest bardzo ładna trawa - drobna, bez niespodzianek. JEDNAK - ponieważ za płotem mamy w tym roku dżunglę chwastów (sąsiedzi nie życzą sobie abyśmy po ich ziemi chodzili...owszem robiliśmy to w celu koszenia dwa razy w roku) to nie ukrywam, że dłubię chwasty na kolanach. Żal mi koniczynkę wypalić opryskiem na dwuliścienne. Ja mam 4 małe trawniczki to jeszcze bólu nie ma Dodam tylko, że po 5 latach koniczynka ewidentnie uwstecznia się i jest jej co raz mniej
No i tak jak pisałam - nawożę na start tylko w marcu. Potem już nie ma potrzeby.

Cha, cha Mazan czuwa za rogiem

A wiesz Toszka, że u mnie to samo-cały nowy trawnik, który mam od strony zachwaszczonych pół jest taki wysiany jakimś dziadostwem...Też wyrywam pojedynczo,ale robota głupiego. Na dwu-liścienne to z prykasniem chyba poczekać do wiosny?
anka_ 14:26, 07 wrz 2016

Miro ferrari cuuudowne. A jak się sprawdza?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 14:32, 07 wrz 2016

kasja83 napisał(a)

A wiesz Toszka, że u mnie to samo-cały nowy trawnik, który mam od strony zachwaszczonych pół jest taki wysiany jakimś dziadostwem...Też wyrywam pojedynczo,ale robota głupiego. Na dwu-liścienne to z prykasniem chyba poczekać do wiosny?

Teraz pryskaj. Tak jeszcze tylko bardziej się ukorzenią i rozpanoszą
Mira104 14:55, 07 wrz 2016

Moje następne zakupy skoro mam już ferrari to czas na grabie

i jeszcze będę mierzyć grządkę pod różaneczniki i przeliczać ile sypnąć siarki, muszę też mocznik do kompostu sypnąć tylko ile i czy w proszku czy lepiej rozrobić w wodzie?