Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Psiamama 21:55, 02 maj 2016

Mira104 napisał(a)
Wczoraj jedynie Elu
- zadoniczkowałam 20 lawend
- przesadziłam 3 hortensje bobo
- przesadziłam 35 szt bukszpanów
- po poradzie Tosi szybko w auto i dokupiłam następne 30 buksów
- część zakupionych buksów posadziłam, część zostawiam na jutro - w końcu ogrodniczka, to też człowiek, a nie maszyna
- zadoniczkowałam kocimiętkę
- przesadziłam 4 różę
- przesadziłam 6 lawend
- tuje 50 szt praca była z pomocą męża, tzn. mąż wykopywał stare tuje, a ja pogłębiałam dołki, żywe brabanty sadziłam do donic, a szmaragdy do ziemi na koniec mąż mi część podlał. Ostatnie tuje sadziłam jak już było ćma

O matko a ja poszerzyłam rabatę i się cieszę...
elmagra 22:50, 02 maj 2016

Mira, Już Ci pisałam żeś Wielka. Niezły kawał pracy za tobą. Ja dziś zrobiłam rabatke wokół zsypu- zurawki moje wysadzilam z tej nieszczęsnej rabaty na środku trawnika - teraz znalazły lepsze miejdce. Mam nadzieję, że jak wam pokażę zdjęcie to mnie nie zbesztacie za mocno. Muszę tylko dokupić dwie roślinki bo mi zostało miejsce. Nie wiedziałam jak blisko sadzić hosta i zurawki.
Masz więcej zdjęć?
anbu 22:53, 02 maj 2016

Mira a ten facet w Gorzycach ma też większe tuje szmaragdy?
alis 23:27, 02 maj 2016

Mira104 napisał(a)
Wczoraj jedynie Elu
- zadoniczkowałam 20 lawend
- przesadziłam 3 hortensje bobo
- przesadziłam 35 szt bukszpanów
- po poradzie Tosi szybko w auto i dokupiłam następne 30 buksów
- część zakupionych buksów posadziłam, część zostawiam na jutro - w końcu ogrodniczka, to też człowiek, a nie maszyna
- zadoniczkowałam kocimiętkę
- przesadziłam 4 różę
- przesadziłam 6 lawend
- tuje 50 szt praca była z pomocą męża, tzn. mąż wykopywał stare tuje, a ja pogłębiałam dołki, żywe brabanty sadziłam do donic, a szmaragdy do ziemi na koniec mąż mi część podlał. Ostatnie tuje sadziłam jak już było ćma

Mówiłam, że nie nadążam za Tobą? Mówiłam, a dzisiaj powtarzam to poraz kolejny.
Mira104 09:33, 03 maj 2016

anbu napisał(a)
Mira a ten facet w Gorzycach ma też większe tuje szmaragdy?

Aniu nie mam pojęcia, bo ja tam męża wysłałam (szkoda mi było czasu na jazdę) Masz telefon to dzwoń do gościa
Mira104 09:40, 03 maj 2016

Elu żurawki blisko siebie, a hosty nie wiem jaką masz odmianę i czy to ma być szpaler, czy tak luźno posadzone. U nas na forum od host jest anabuko1

Alu dzięki, czasem to sobie myślę trzeba było se trawkę posadzić i miałabym spokój, ale nie zachciało mi się drzewek, krzaczków i kwiatków.

A i jeszcze jedno, co wczoraj wyczytałam po przekwitnięciu cebulowych- tulipany, czosnki...
obcinamy łodygę ( tam gdzie był kwiat), ale nie liście w celu wzmocnienia cebulki.
anbu 09:41, 03 maj 2016

Dzięki Mira, tak zrobię
elmagra 10:16, 03 maj 2016

Dziękuję za podpowiedź z cebulowymi. A jak długo potem czekać zanim je można wykopać?
Toszka 11:18, 03 maj 2016

wykopuje się w lipcu, jak zżółkną i zamrą liście. Potem trzeba je trzymać w suchym i ciepłym miejscu, aż do października, kiedy znów je się sadzi.
Mira104 12:06, 03 maj 2016

Dokładnie Toszka, nie napisałam reszty, bo to normalne że wykopujemy, ale mało kto wie, żeby obcinać łodygi po kwiatach, aby cebulka kwiatowa nie wytworzyła nasiona.
Podsumowując
- po przekwitnieniu obcinamy łodygę, liście zostawiamy
- w lipcu wykopujemy cebulki, oczyszczamy i zostawiamy w suchym ciepłym miejscu
- po 15 września do ok połowy października sadzimy tulipany do gruntu (15 cm dołek), żeby zdążyły się ukorzenić.