Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

margaretka3 09:23, 10 cze 2016

Bez dwóch zdań muszę jeszcze nabyć Margaretę i Pastellę.
Ja nadal czekam aż pączki sie otworzą, tylko Rapsody kwitnie. Zimniej u mnie czy jakieś licho opóźnia mi moje róże. Nawet pod domem, gdzie mają ciepełko, są tylko pąki.
Złocień piękny, mógłby mi wpaść gdzieś w ręce, bo w oko mi już wpadł
Mirko, a ja bym i po drugiej stronie posadziła białą różę. Drewutnia cała w białych kwiatach, ale ślicznie by było. Chociaż i tak już jest, to oczywiste
agnieszka_m 09:29, 10 cze 2016

Róże masz zachwycające
Można do nich powzdychac
Margo 11:31, 10 cze 2016

Cudnie u Ciebie wszystko kwitnie.
U mnie róże nadal w pąkach, od tygodnia ani drgnęły w procesie rozkwitania. Widać kolor, ale paki sie nie rozwijają Nie wiem o co im chodzi...
olga80 13:31, 10 cze 2016

Zachwycam się i zachwycam nie mogę się oderwać od różanych zdjęć
Po twoich zdjęciach róży Schneewittchen rozpoznałam moją białą NN zrobię zdjęcia dla porównania. Pozdrawiam
mirkaka 13:34, 10 cze 2016

margaretka3 napisał(a)
Bez dwóch zdań muszę jeszcze nabyć Margaretę i Pastellę.
Ja nadal czekam aż pączki sie otworzą, tylko Rapsody kwitnie. Zimniej u mnie czy jakieś licho opóźnia mi moje róże. Nawet pod domem, gdzie mają ciepełko, są tylko pąki.
Złocień piękny, mógłby mi wpaść gdzieś w ręce, bo w oko mi już wpadł
Mirko, a ja bym i po drugiej stronie posadziła białą różę. Drewutnia cała w białych kwiatach, ale ślicznie by było. Chociaż i tak już jest, to oczywiste

Margareta to duża róża a Pastellka niska, tak do 0,5 m.
U mnie niektóre się już otworzyły ale są i takie że tylko w pąkach.
Jak się patrzy na te zdjęcia drewutni i po drugiej stronie kwitnie biały dzwonek to wpada taka myśl żeby cała drewutnia była w białych kwiatach. Ja myślałam że ta Lykkefund pójdzie na drugą stronę bo piszą o niej że rośnie nawet do 7 m. Będę ją tam kierować Szkoda że ona nie powtarza kwitnienia
mirkaka 13:37, 10 cze 2016

Agnieszko wzdychaj i napawaj się do woli

Gosia moje niektóre też jeszcze w pąkach.

Teresko ale fajnie że pomogły moje zdjęcia w identyfikacji To półpełna różyczka, pokazuje środki, ale jest śnieżnobiała
zbigniew_gazda 18:41, 10 cze 2016

Mirko róże masz takie że co jedna to piękniejsza a pewnie żadna nie występuje jako NN. Nareszcie dochodzę do tego - jak ciąć róże. Do tej pory czytałem że np. ciąć powyżej 3-5 oczka. No to liczę od ziemi oczka i wychodziło mi max 15 cm. A to guzik prawda - pewnie że zależy od gatunku ale widzę że minimum to 20 cm a nawet 40 cm przy dużych.
Flower1 20:50, 10 cze 2016

Mirka mam pytanko ,ostatnio skubałam przekwitnięte RH i te pączki sa troche klejące,czy to jest normalne czy to jest maszyca?
Flower1 20:52, 10 cze 2016

mirkaka napisał(a)
Przekwitająca już powinia Bowl of Beauty

rozkwitająca lawenda

Takie tam duety

Zaczynają
Westerland

Augusta Luiza

Pastella

Schneewittchen

Ale piekności! karmnik dla ptaszków mnie powalił uwielbiam takie elementy w ogrodzie.
mirkaka 21:46, 10 cze 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Mirko róże masz takie że co jedna to piękniejsza a pewnie żadna nie występuje jako NN. Nareszcie dochodzę do tego - jak ciąć róże. Do tej pory czytałem że np. ciąć powyżej 3-5 oczka. No to liczę od ziemi oczka i wychodziło mi max 15 cm. A to guzik prawda - pewnie że zależy od gatunku ale widzę że minimum to 20 cm a nawet 40 cm przy dużych.

Zbyszku, jak ucinasz przekwitnięty kwiat na bocznym pędzie to tniesz powyżej 3-5 oczka. Natomiast po zimie w zależności jaka to róża tniesz różnie. Pnące tniesz bardzo mało, parkowe, krzaczaste tniesz tak mniej więcej na 0,5 - 0,8 m . Wielkokwiatowe tniesz nisko tak ok 20-4-30 cm ale mi się zdarza też ciąć wyżej. Właściwie to zima wyznacza u mnie cięcie. Tnę wszystko co przemarznie i jakoś jest