Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

daszum 21:25, 23 maj 2018

U Ciebie wspaniały spektakl azaliowo-różanecznikowy a u mnie teraz smutno. Tulipany przekwitły i tylko zieleń w różnych odcieniach zdobi. Mam jedną azalię japońską i 2 małe różaneczniki, wszystkie pięknie kwitły, ale tych roślinek prawie nie widać, bo dałam je do cienia.

Rewelacyjna jest ta ścieżka, pisałaś o niej kiedyś u mnie.
Kasia_CS 21:45, 23 maj 2018

Ten szpalerek niziutkich przetaczników rewelacyjny! jak trawka za nimi bujnie, będzie jeszcze ciekawiej.Myślałam w pierwszej chwili, ze to szałwia tworzą śliczną obwódkę
mirkaka 06:56, 24 maj 2018

Kasiu, Błękitny Anioł i reszta powojników są u mnie trzeci sezon, na tych zdjęciach są drugi, to z zeszłego roku. Trzeba je ciąć nisko co roku, bo to powojnik późnokwitnący i tegorocznych pędach. U mnie dorasta do około 2,5 m -3m.
Ja mam na tej stronie więcej powojników, posadzone co 1,30m
Tam jeszcze rozpięte są na siatce która brzydko się zwieszała, w tym roku dostały stalowe obeliski

Na pierwszym zdjęciu początek lipca ten za iglakiem

ten z prawej

Ten z prawej za nutkajem

I również ten z prawej

i solo
mirkaka 07:00, 24 maj 2018

daszum napisał(a)
U Ciebie wspaniały spektakl azaliowo-różanecznikowy a u mnie teraz smutno. Tulipany przekwitły i tylko zieleń w różnych odcieniach zdobi. Mam jedną azalię japońską i 2 małe różaneczniki, wszystkie pięknie kwitły, ale tych roślinek prawie nie widać, bo dałam je do cienia.

Rewelacyjna jest ta ścieżka, pisałaś o niej kiedyś u mnie.

Poczekaj jak podrosną to będą widoczne. Azalie japońskie rosną nisko, jeśli dałaś przed nimi wyższe rośliny to będą zasłonięte.
O ścieżce pisałam i namawiałam
mirkaka 07:03, 24 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ten szpalerek niziutkich przetaczników rewelacyjny! jak trawka za nimi bujnie, będzie jeszcze ciekawiej.Myślałam w pierwszej chwili, ze to szałwia tworzą śliczną obwódkę

Taki jest plan żeby było jeszcze ciekawiej i kontrastowo
Ten przetacznik rozmnażałam przez dwa lata z jednej skromnej kępki Fajny jest i wdzięczny, po kwitnieniu tworzy niską zieloną kępkę.
Ewa777 09:24, 24 maj 2018

Tym przetacznikiem to już w ubiegłym roku się zachwycałam Super, że udał Ci się go kupić, a potem rozmnożyć
Kindzia 10:51, 24 maj 2018

Faktycznie jest ładny, delikatny kolor. U mnie ma do dyspozycji siatkę półtorametrową (na wysokość za różami). Wymyśliłam sobie, że skoro do 4 m ma dorastać...to poleci na boki, dlatego co 8, żeby przerwa była...zobaczę jak się tam będą sprawowały, zawsze dosadzić mogę...
Nie za specjalnie dobrze mi powojniki rosną, długo się zbierają. Na próbę posadziłam.
Dziękuję
UlaB 12:00, 24 maj 2018

Alez piekne powojniki !!
U mnie slabo im jak na razie. Mam na koncie sporo porazek. Chyba mam za ciężką glebę i mimo starannego jak sądziłam szykowania stanowisk sporo mi ich wypadlo. W tym sezonie jednak widze ze ostatnie 4 mi pieknie rosną (donicowej Arabelli nie licze) wiec mam nadzieje ze lata pracy nad glebą coś w koncu dają. Wczoraj skusilam sie na LechaKaczynskiego i Sunset - czekaja na przygotowanie miejscowek. Błekitny aniol tez by mi bardzo pasował. Napisz mi prosze jak szykujesz stanowiska dla powojników i w jakim rosną sąsiedztwie. U mnie głównie obok róż, w nogach mają byliny a w bliskiej okolicy zawsze jest cos iglastego.
mirkaka 12:06, 24 maj 2018

Ewa777 napisał(a)
Tym przetacznikiem to już w ubiegłym roku się zachwycałam Super, że udał Ci się go kupić, a potem rozmnożyć

Dostałam go od siostry łatwo się ukorzenia
mirkaka 12:07, 24 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Faktycznie jest ładny, delikatny kolor. U mnie ma do dyspozycji siatkę półtorametrową (na wysokość za różami). Wymyśliłam sobie, że skoro do 4 m ma dorastać...to poleci na boki, dlatego co 8, żeby przerwa była...zobaczę jak się tam będą sprawowały, zawsze dosadzić mogę...
Nie za specjalnie dobrze mi powojniki rosną, długo się zbierają. Na próbę posadziłam.
Dziękuję

U mnie słabo szedł na boki, ale zawsze można mu pomóc