Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 12:49, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Cebule czasem zamiast zakwitnąć, to się dzielą. Za rok powinny zakwitnąć. Chyba że tak jak u mnie, w jednym miejscu nie kwitną co drugi rok, nie dzielą się. Ale mają za ciemno w tym miejscu. Muszę je przesadzić.

No widzisz, tak jak Ewa pisze że kwitną co drugi rok, widocznie nie trzeba się tym martwić
Ta wyfikana świetna, takiej żółtej właśnie poszukuję, moja trochę za jasna, ale może te małe za rok jak zakwitną to będą ciemniejsze
Widziałam gdzieś u kogoś na wątku spore skupisko tych żółtych, wyglądały cudnie w masie
Tych zwykłych pomarańczowych niezbyt lubię, ale one odstraszają nornice i myślę że nawet takie przydałoby się nasadzić żeby szkodniki się wyniosły
April 12:57, 20 kwi 2022

Zmartwiłyście mnie tym co piszecie o koronach cesarskich że nie każdego roku kwitną. Pierwszy raz posadziłam u siebie kilkanaście cebul. Na razie wyszły tylko trzy ale wyglądają trochę inaczej niż te na zdjęciu. Więc jest szansa że jednak zakwitną. Kupiłam też takie jasne, kremowe. Ale sadziłam wiosną dopiero. Jest szansa na kwiaty? Czy raczej się nie nastawiać w tym roku?
Białe szafirki to w tym sezonie roślinka numer jeden. Zakręciłam się na ich punkcie Twoje piękne, podbite kolorem fioletowym wyglądają cudnie.
mirkaka 14:20, 20 kwi 2022

April napisał(a)
Zmartwiłyście mnie tym co piszecie o koronach cesarskich że nie każdego roku kwitną. Pierwszy raz posadziłam u siebie kilkanaście cebul. Na razie wyszły tylko trzy ale wyglądają trochę inaczej niż te na zdjęciu. Więc jest szansa że jednak zakwitną. Kupiłam też takie jasne, kremowe. Ale sadziłam wiosną dopiero. Jest szansa na kwiaty? Czy raczej się nie nastawiać w tym roku?
Białe szafirki to w tym sezonie roślinka numer jeden. Zakręciłam się na ich punkcie Twoje piękne, podbite kolorem fioletowym wyglądają cudnie.

Aprilku, ja mam cesarskie dopiero od jesieni, nigdy wcześniej nie miałam bo nie lubiłam tych pomarańczowych, dopiero jak zobaczyłam żółte to zachciałam je mieć. Mam taką jak Ty, kremową, będę polować jeszcze na żółtą
Nie ma co się martwić, jak cebule się rozmnożą to jest szansa że jednak kilka będzie kwitło.
Nie wiem czy posadzone wiosną zakwitną?
Szafirki białe mam już kilka lat, zaczęły się mnożyć ale nie jest to tak jak te zwykłe, wolniej przyrastają
tulucy 14:43, 20 kwi 2022

Ja w tym roku widziałam już nawet białe cesarskie. Ale na ten sezon już je odpuściłam. Może za rok do nich wrócę. Szkoda, że one potem tak schną i brzydną.
mirkaka 15:20, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Ja w tym roku widziałam już nawet białe cesarskie. Ale na ten sezon już je odpuściłam. Może za rok do nich wrócę. Szkoda, że one potem tak schną i brzydną.

Tego też nie wiedziałam, ale to jak tulipany czy czosnki, uschną i trzeba wyciąć suche
Milka 15:47, 20 kwi 2022

Każda roślina piękna, a potem każda zamiera, taki cykl. Mnie cesarskie zaginęły, na razie nie wracam do nich.
mirkaka 17:05, 20 kwi 2022

Milka napisał(a)
Każda roślina piękna, a potem każda zamiera, taki cykl. Mnie cesarskie zaginęły, na razie nie wracam do nich.

A ja dopiero zaczynam z nimi przygodę
tulucy 17:16, 20 kwi 2022

Ja swoje przesadzę, zrobię dwie większe kępy, bo teraz mam pojedynczo albo w parach. I muszę pomyśleć obok czego je posadzić, żeby potem je zasłonić.
mirkaka 17:04, 22 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Ja swoje przesadzę, zrobię dwie większe kępy, bo teraz mam pojedynczo albo w parach. I muszę pomyśleć obok czego je posadzić, żeby potem je zasłonić.

w kępach ładniej ale pojedynczo można lepiej nornice wygonić
tulucy 17:09, 22 kwi 2022

Chyba nie właśnie. Teraz mam pojedynczo i nic. Przeniosły się parę centymetrów dalej. Może jak będzie masa, to ten zapach będzie bardziej skuteczny.

Jeszcze jedną "broń" muszę wypróbować. Zauważyłam, że tym, gdzie mam dwa duże bukszpany, tam nornice nie kopią. Wsadzę teraz jeszcze ze dwa pod płot, w trasę ich korytarza.