Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 06:27, 17 kwi 2022

Milka napisał(a)
Mieliśmy niemal wszystkie drzewa i krzewy owocowe, winogrona, dziś nie ma nic. Rodziły, szkodniki atakowały, zbiory trzeba było rozdawać. Nie żałuję, że się pozbyłam, tyle owoców, co dla nas 2, kupię, a chodzic jednak trzeba kolo takich drzewek. Sadź magnolie, kwitną i są z pięknymi liśćmi

Irenko, a ja mam drzewko wiśniowe i śliwę, trochę chorują ale nie przejmuję się tym, jemy owoce, robaki w śliwkach są tylko w tzw pierwszych śliwkach robaczywkach, póżniejsze są zdrowe, tylko na niektórych jest jakiś grzyb, ale ona sporo owoców rodzi więc i tak się najemy
Wiśnie po wydrelowaniu mrożę, bo nie chcę robić dżemów z cukrem, zjadam rano z owsianką.
Mam też krzaczek porzeczki czarnej i od zeszłego roku aronię, i maliny Polana sporo, wszystko mrożę, ja jestem bardzo zadowolona z takich owoców, te są zdrowe, nic nie muszę pryskać.
Mam też 3 krzaczko borówki amerykańskiej, też są zdrowe. I od 4 lat 2 winogrona, te są kłopotliwe, chorują, ale zanim wywalę to jeszcze popróbuję. a, i młode drzewko czereśni, ktorego szpaki jeszcze nie zwąchały, ale ta ma dopiero 3 lata więc owoców mało, za to przepyszne i na razie bez robaków
Milka 08:48, 17 kwi 2022

Czyli sporo dobra.
Ja mam 2 borówki amerykańskie, a za murem u sąsiada owoce, śliwy, wiśnie, jabłka, maliny. Oni nie zbierają, więc ja zbieram i jem w 100% ekologiczne.
mirkaka 09:37, 19 kwi 2022

Milka napisał(a)
Czyli sporo dobra.
Ja mam 2 borówki amerykańskie, a za murem u sąsiada owoce, śliwy, wiśnie, jabłka, maliny. Oni nie zbierają, więc ja zbieram i jem w 100% ekologiczne.

To masz super układ, też bym tak chciała
mirkaka 11:58, 19 kwi 2022

Już po świętach, jakoś za szybko minęły
Wczoraj było ładnie, trochę popracowałam, przesadziłam do większych doniczek darowane sadzonki pomidorów, podlałam większość ogrodu, porobiłam tetrisy w dzielżanach i jeżówkach, może wreszcie będę zadowolona, ciągle próbuję stworzyć grupy roślin i ciągle mam wszystko pomieszane
Zaczęły już powoli kwitnąć tulipanki, w tym roku większość mam w donicach ze względu na nornice ale na rabatach też, nie wszędzie nornice się panoszą

mirkaka 12:04, 19 kwi 2022

Cesarska korona, trochę skromna , może za rok będzie bujniejsza

i takie coś musiałam kupić w zeszłym roku, za nic nie mogę sobie przypomnieć co to?? Może ktoś z was wie? widać że posadziłam do jednego dołka 3 cebulki, na lilie mi to nie wygląda, za wcześnie ruszyły, lilie dopiero wychodzą z ziemi

kwitną żonkile

Joku 12:05, 19 kwi 2022

Tulipany w donicach bardzo zdrowo się prezentują. Podobają mi się te na ostatnim zdjęciu. U mnie chyba koty nieco przetrzebiły populację podziemnych szkodników. Oby nie przechwalić.
mirkaka 12:17, 19 kwi 2022

ruszył kopytnik, ma tam sucho, gdyby było wilgotniej pewnie dużo szybciej by się rozrastał

przylaszczka wypuściła już młode listki, rośnie razem z mnóstwem siewek pod nią

pragnia syberyjska słabo kwitnie w tym roku, ma jednak tam bardzo sucho

I nie wiem co jest martagonom, jedna pięknie rośnie reszta marna, niska,
mirkaka 12:29, 19 kwi 2022

przeczytałam na wątku u Basi z doliny Muminków o stokrotce afrykańskiej, kupiłam w OBI, na razie nocuje w domu tylko na dzień ją wystawiam na zewnątrz

zaczęły też szafirki białe, cieszę się bo fajnie się rozrastają
tych zwykłych niebieskich to mam mnóstwo, rosną jak szalone

No i magnolia, niestety NN zaczyna, mocno się rozrasta ale skromnie kwitnie, może za kilka lat będzie obficie kwitnąć

mirkaka 12:32, 19 kwi 2022

Joku napisał(a)
Tulipany w donicach bardzo zdrowo się prezentują. Podobają mi się te na ostatnim zdjęciu. U mnie chyba koty nieco przetrzebiły populację podziemnych szkodników. Oby nie przechwalić.

Jola te na ostatnim to turkmeńskie, mnożą się bez wykopywania, tylko one są niskie i kwiat też delikatny, niezbyt duży
Z botanicznych też mam czerwone, ale jakoś ich nie szanuję za ten kolor, i są za domem pod drewutnią posadzone
tulucy 13:10, 19 kwi 2022

mirkaka napisał(a)

i takie coś musiałam kupić w zeszłym roku, za nic nie mogę sobie przypomnieć co to?? Może ktoś z was wie? widać że posadziłam do jednego dołka 3 cebulki, na lilie mi to nie wygląda, za wcześnie ruszyły, lilie dopiero wychodzą z ziemi

U mnie tak wyglądają cesarskie korony właśnie.