Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z południa Polski - ogród Marzeny

Z południa Polski - ogród Marzeny

Marzenaka 14:18, 06 sie 2017

Mam pytanie ile potrzebuję mączki bazaltowej na rabatę o długości 11 metrów i szerokości 2 metry? 20-25kg wystarczy? Będę przygotowywać ziemię na nowej rabacie, chcę, żeby przez zimę wszystko się "przegryzło" i na wiosnę nasadzenia.

Jana 15:24, 06 sie 2017

Dziękuję za wizytę niestety z mączką bazaltową nie pomogę bo nigdy nie stosowałam, jeszcze..... piękne masz kule z tawuły, myślę o nich tylko tylko boję się że śnieg z podjazdu je zniszczy, czy masz w tym zakresie doświadczenie;?
Jana 15:24, 06 sie 2017

Dziękuję za wizytę niestety z mączką bazaltową nie pomogę bo nigdy nie stosowałam, jeszcze..... piękne masz kule z tawuły, myślę o nich tylko tylko boję się że śnieg z podjazdu je zniszczy, czy masz w tym zakresie doświadczenie;?
dominika_ 21:10, 06 sie 2017

Napisz do Toszki, to ekspertka w tej materii
Marzenaka 21:16, 06 sie 2017

Jana - tawuły są naprawdę śliczne. Ten seledynowy kolor liści jest cudowny. Wg mnie są to rośliny bezproblemowe. Ja je tnę solidnie na wiosnę a potem po pierwszym kwitnieniu. Teraz nawet po cięciu patyczki do ziemi wsadziłam i widzę już niektóre mają listeczki. Może coś z nich będzie. Planujemy więcej tych roślin w naszym ogrodzie. Trudno mi powiedzieć jakby to było u ciebie ze śniegiem ale wydaje mi się że nie są to rośliny bardzo delikatne. Jeśli chodzi o łamanie gałązek.
Krakus 09:46, 07 sie 2017

Marzenaka napisał(a)
Hortensje bardzo opóźnione w tym roku

to się hortkami przynajmniej dłużnej nacieszysz moje niestety vanilki troche już zbrązowiały od tych upałów..nie zdążyły się zaróżowić nawet...

rozchodniki masz gęsto za rok pewnie rozsadzać będziesz chociaż to pewnie od odmiany zależy..

pytanie techniczne...jak głęboko wybierałaś ziemię pod żwirek? na ekobroda wystarczy + agrowłoklina na spód ?

Edit: tawułki ładnie przystrzyżone..za rok zastosuje się do twoich wskazówek i będę moje mocno ciachać ...
Toszka 12:25, 07 sie 2017

Tawuły warto na wiosnę przystrzyc 5-8cm nad ziemią, a wokoło ziemię przemieszać z granulowanym obornikiem i kompostem. Rosną jak burza Można je też dzielić - obkopać jedną gałązkę rosnącą z ziemi, odciąć i sadzić. Mocno przyciąć. W ten sposób z jednej tawuły mam spory szpaler. Tak samo po kwitnieniu można "rozmnażać" azalie japońskie.
Marzenaka 20:37, 07 sie 2017

Dominika - sprawa z mączką już załatwiona.

Toszka - nie wiedziałam, że tawuły można dzielić. Już wiem.

Krakus - pod żwirkiem nie wybierałam głęboko. Może ok. 10 cm. Mata jest pod nim.
Marzenaka 20:39, 07 sie 2017

Jeżówki na stałe zamieszkały pod Pisardii, pomiędzy ML i hortensją. Tu mi się jakoś lepiej widziały.
Marzenaka 20:42, 07 sie 2017

Towarzystwo z prawej strony