Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

UrsaMaior 13:06, 30 wrz 2018

wiklasia napisał(a)
(podejrzewam, że jak poszli w tak nowoczesny design to firanek i zasłon w oknach raczej nie zawieszą)

No nie wiem. Ludzie robią wielkie okna, a potem nagle się okazuje, że ich przez nie widać Niedawno była na ten temat dyskusja na FB i wypowiedziała się m.in. właścicielka salonu z dekoracjami okiennymi - że bardzo kibicuje takim projektom, bo potem ma dużo klientów haha.
Toszka 13:21, 30 wrz 2018

anna_t napisał(a)
Juty nie musiałaś zdejmować, ona się rozkłada.(...)

rozkłada się jak jest dostatecznie wilgotno...Jak nie jest to i po roku juta ładnie ściska korzenie.
Była taka forumka Aga-szsz, i u niej po ponad dwóch sezonach juta dzielnie trzymała się na bryłach korzeniowych
Zdjęcie juty nic nie kosztuje, a korzenie od razu mogą wypełnić się ziemią i przyrastać bez czekania na zbutwienie szmatki.
Mój Pan szkółkarz cisowy też wyraźnie powiedział - "nie trzeba zdejmować, ale dla korzeni lepiej jeśli się to zrobi"
dominika_ 14:13, 30 wrz 2018

Serby pierwsza klasa, a pomysłu sąsiadów nie zazdroszczę, ale to już pisałam wcześniej
frezja 14:18, 30 wrz 2018

Pięknie będzie Czekamy na efekt więc..
Anda 14:30, 30 wrz 2018

Super wygladaja serby. Przy Twojej opiece na pewno szybko podrosna i Was zaslonia

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 15:36, 30 wrz 2018

Toszka napisał(a)

rozkłada się jak jest dostatecznie wilgotno...Jak nie jest to i po roku juta ładnie ściska korzenie.
Była taka forumka Aga-szsz, i u niej po ponad dwóch sezonach juta dzielnie trzymała się na bryłach korzeniowych
Zdjęcie juty nic nie kosztuje, a korzenie od razu mogą wypełnić się ziemią i przyrastać bez czekania na zbutwienie szmatki.
Mój Pan szkółkarz cisowy też wyraźnie powiedział - "nie trzeba zdejmować, ale dla korzeni lepiej jeśli się to zrobi"
ale juta w niczym korzeniom nie przeszkadza. Nie ma znaczenia czy ona jest czy nie
Toszka 18:28, 30 wrz 2018

Aniu, juta przeszkadza. No, na zdrowy rozum popatrz na sprawę. Ja wiem, że twój Pan szkółkarz to wyjątek ale popatrz szerzej na problem. Oki?

Czasami w tych jutach jest garstka ziemi i samiutkie korzenie (zerknij przy okazji w marketach budowlanych jak wyglądają korzenie tuj w balotach...myślisz, że specjalnie dla sklepów inaczej pakują?).
Juta uniemożliwia zapełnić ziemią wszystkie przestrzenie pomiędzy korzeniami.
Dodatkowo korzenie zamiast rozrastać się na boki muszą cierpliwie czekać na zbutwienie juty. To nie papier, że w miesiąc materiał zniknie.

Sama kupowałam spore cisy w balotach. Bryły korzeniowe były ogromne - po 60-80kg każda. I przy rozpakowywaniu z jutowych szmat widziałam od spodu obsypaną ziemię i puste przestrzenie w głąb bryły. Sam szkółkarz namawiał mnie do zdejmowania płacht własnie z powodu niemożności zapełnienia przestrzeni.
Tak na prawdę to te płachty są tanim produktem zastępczym donic. Obniżenie kosztów i ułatwienie pakowania.

Ja w każdym bądź razie od dawna namawiam do zdejmowania jut - to tylko chwilka pracy. A same juty można wykorzystać do dekoracji lub do zapakowania innych roslin. Tymi płachtami wiązałam na zimę trawy, owijałam donice, pakowałam trawy do oddania i robiłam dekoracje świąteczne...sama radocha i super sprawa do ponownego wykorzystania

polinka 18:43, 30 wrz 2018

Świetne drzewka i niech jak najszybciej rosną!
eVka 20:12, 30 wrz 2018

Świetnie wygląda szpaler serbowy zazdroszczę pozytywnie!
Katkak 20:16, 30 wrz 2018

Aniu super, już konkretne drzewa to są. Urosną ani się obejrzysz; )