Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 20:53, 02 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
Aniu Twój ogród, Ty podejmujesz decyzję ja miałam się trzymać planów i dawać rośliny jeden gatunek po kilka sztuk, ale jakoś nie potrafię. Lubię jak w ogrodzie mam kolorowo, może innym się nie podobać, najważniejsze, że mi się podoba

Robię identycznie
Nie przepadam za tujami, wręcz ich nie lubię, ale dałam ich kilka na rabatę, żeby cokolwiek mi zostało zimą
Lubię jak jest dużo kwitnących krzewów, dlatego u mnie tawuły, lilak, forsycja, jaśminowiec i hortensja między tymi szmaragdami są
paulina_ns 20:57, 02 maj 2015

AnnaCh napisał(a)

Robię identycznie
Nie przepadam za tujami, wręcz ich nie lubię, ale dałam ich kilka na rabatę, żeby cokolwiek mi zostało zimą
Lubię jak jest dużo kwitnących krzewów, dlatego u mnie tawuły, lilak, forsycja, jaśminowiec i hortensja między tymi szmaragdami są

Ja tuje sadzę, bo póki co nie mamy ogrodzenie, więc nimi mam wyznaczoną jakąś tam granicę Ja zrobię jeszcze tą rabatkę pod wykuszem i mam w planach posadzić jakieś drzewa, tyle, że ozdobne nie są tanie, więc muszę trochę nazbierać
AnnaCh 21:14, 02 maj 2015

Ja też mam jeszcze tylko troszeczkę planów na ten sezon i muszę przystopować.
My latem mamy budować garaż, co pewnie pochłonie naszą uwagę i nasze finanse też Aż mi się słabo robi jak pomyślę o tym bajzlu. Ale trudno, jak już wybudujemy, to będzie można w końcu uporządkować i zagospodarować przedogródek, który teraz wygląda fatalnie Najbardziej mnie martwi brak miejsca i to, że muszę w przedogródku mieć miejsce postojowe dla drugiego samochodu, ale trudno, jakoś ładnie je obsadzę
Ceny drzew mnie też powalają. Dzisiaj w Obi widziałam klony palmowe, miały chyba z 15 cm, za 23 złote
AnnaCh 21:29, 02 maj 2015

Padam i chyba mi się nos przypiekł, bo trochę go czuję, a oczywiście zapomniałam się posmarować filtrem
Zrobiłam trójkącik żurawkowo-trawkowy między tujami przy śmietniku, a rabatą wzdłuż płotu. I stwierdziłam, że brakuje pod płotem jeszcze jednej tawuły, w "nogach" lilaka.

Tak to wygląda z bliska, żurawki mało imponujące, ale z mojej hodowli, były zadołowane w doniczkach na zimę i teraz zaczynają rosnąć Ten fragment będzie z szarym żwirkiem, taki sam ma być przy żurawkach wzdłuż chodnika przy domu.
AnnaCh 21:42, 02 maj 2015

Udało mi się też w końcu przygotować rabatę wzdłuż płotu i chodnika do śmietnika.

Były tam zadołowane wszystkie zimujące rośliny, magnolia, cisy, żurawki itd. Poza tym oczywiście mnóstwo chwastów. Sama wszystko przekopałam, odchwaściłam, wykopałam doniczki, wsiałam maciejkę jako obwódkę (w zeszłym roku też tak rosła) i wsadziłam dwie dalie, canny mam podpędzone w domu w doniczkach i wysadzę je chyba dopiero jak będę miała pewność, że nie zmarzną
Zaskoczyło mnie jedno. Jesienią kupiłam w Aldi chyba jakąś taką małą tawułkę chińską, ale jakoś mnie nie było i wydawało mi się, że uschła. Mimo wszystko zadołowałam ją i jakież było moje zdumienie jak dzisiaj znalazłam to:

O mały włos jej nie wyrwałam razem z chwastami No to może pójdzie później w nogi lilaka, do swoich japońskich sióstr
No i moje pomidorki się dzisiaj wietrzyły
paulina_ns 21:43, 02 maj 2015

AnnaCh napisał(a)
Padam i chyba mi się nos przypiekł, bo trochę go czuję, a oczywiście zapomniałam się posmarować filtrem
Zrobiłam trójkącik żurawkowo-trawkowy między tujami przy śmietniku, a rabatą wzdłuż płotu. I stwierdziłam, że brakuje pod płotem jeszcze jednej tawuły, w "nogach" lilaka.

Tak to wygląda z bliska, żurawki mało imponujące, ale z mojej hodowli, były zadołowane w doniczkach na zimę i teraz zaczynają rosnąć Ten fragment będzie z szarym żwirkiem, taki sam ma być przy żurawkach wzdłuż chodnika przy domu.

No i bardzo ładnie Aniu Ci to wyszło Żurawki szybko podrosną, ja swoje dzieliłam w tamtym roku, trochę żałowałam, bo stały w miejscu, ale w tym roku już ruszyły Co to masz za trawki w tych żurawkach?
AnnaCh 21:58, 02 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
No i bardzo ładnie Aniu Ci to wyszło Żurawki szybko podrosną, ja swoje dzieliłam w tamtym roku, trochę żałowałam, bo stały w miejscu, ale w tym roku już ruszyły Co to masz za trawki w tych żurawkach?

A bardzo dziękuję
Żurawki też dzielę już od dawna, kupiłam tylko trzy w różnych kolorach, mam ich całkiem sporo, wszystko otrzymane przez podział
A trawka nie wiem, bo jak kupowałam na targach, to pani sama za bardzo nie wiedziała Wyglądała na niską, a o taką mi chodziło
paulina_ns 22:03, 02 maj 2015

AnnaCh napisał(a)

A bardzo dziękuję
Żurawki też dzielę już od dawna, kupiłam tylko trzy w różnych kolorach, mam ich całkiem sporo, wszystko otrzymane przez podział
A trawka nie wiem, bo jak kupowałam na targach, to pani sama za bardzo nie wiedziała Wyglądała na niską, a o taką mi chodziło

Mi się bardzo podobają żółte, ale słyszałam, że na słonku się łatwo przypalają, więc nie kupuję, choć bardzo mnie kuszą
rumiankowa 22:37, 02 maj 2015

AnnaCh napisał(a)
Ja też mam jeszcze tylko troszeczkę planów na ten sezon i muszę przystopować.
My latem mamy budować garaż, co pewnie pochłonie naszą uwagę i nasze finanse też Aż mi się słabo robi jak pomyślę o tym bajzlu. Ale trudno, jak już wybudujemy, to będzie można w końcu uporządkować i zagospodarować przedogródek, który teraz wygląda fatalnie Najbardziej mnie martwi brak miejsca i to, że muszę w przedogródku mieć miejsce postojowe dla drugiego samochodu, ale trudno, jakoś ładnie je obsadzę
Ceny drzew mnie też powalają. Dzisiaj w Obi widziałam klony palmowe, miały chyba z 15 cm, za 23 złote

Ceny w Obi bez promocji ogólnie powalają. Ja mam 2 klony palmowe, jeden kupiony w Obi jesienią za złotówkę (!) a drugi chyba za 7 zł również na posezonowej wyprzedaży. Jeśli nie polujesz na jakąś konkretną odmianę, to polecam takie polowanie. Choć trudniej utrafić najbardziej chodliwe okazy.
AnnaCh 23:01, 02 maj 2015

rumiankowa napisał(a)
Ceny w Obi bez promocji ogólnie powalają. Ja mam 2 klony palmowe, jeden kupiony w Obi jesienią za złotówkę (!) a drugi chyba za 7 zł również na posezonowej wyprzedaży. Jeśli nie polujesz na jakąś konkretną odmianę, to polecam takie polowanie. Choć trudniej utrafić najbardziej chodliwe okazy.

To chyba będę polować, ja kupiłam tak rododendrona za złotówkę w Realu jesienią