Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 23:18, 09 paź 2016

Dobra, dobra, miałam łacinę na studiach

Podmurówka chyba niska będzie, ale nie ma znaczenia na tej szerokości, bo tam już są na fundamencie bloczki wmurowane, więc nic już nie odejdzie z szerokości Całe szczęście, bo by się już zupełnie kiszka zrobiła. Jak zrobię kółka? No właśnie o tym samym myślę. To może kwadraty? Jak u Reni?
natka098 23:36, 09 paź 2016

Kwadraty mogą lepiej zagrać ze ścieżką. i więcej miejsca będzie na tulipany niż w kole. Bo koło będzie miało mniejszą powierzchnię.
iwka 23:42, 09 paź 2016

też pomyślałam o kwadratach
AnnaCh 23:50, 09 paź 2016

Natka, no w sumie racja, ale chciałam jakoś zakamuflować te kwadraty które mam, a mieć nie powinnam, z drugiej strony przy tym chodniku to kółka chyba będą wyglądać dziwacznie

Iwonka, ale cały zamysł może być? Pomijając już czy kółka, czy kwadraty
iwka 00:04, 10 paź 2016

mi się podoba dzisiaj grzebiąc w necie znalazłam lipy fastigiata, też fajnie wyglądają.

najtrudniej to chyba właśnie na drzewa się zdecydować, później to już z górki, trawy czy byliny łatwo można przesadzić a drzewo to już poważna decyzja sama nie umiem wybrać
Monka 06:39, 10 paź 2016

Ania ja jestem na etapie grabów więc jestem za grabami i obwódkami z buksa w kwadrat , zobacz u Sylwii fajnie to wygląda tu
kamila66 07:57, 10 paź 2016

Aniu fajnie wykombinowałaś z tujami ma nóżce One na pewno dają sobie tam radę
makadamia 08:03, 10 paź 2016

A 80 cm to nie za mało? obwódka 25 cm najmarniej będzie miała, razy 2, wychodzi min. 50 cm, na tulipany w środku zostaje 30 cm. Moim zdaniem za mało, żeby zrobić efekt.

Ja bym dała grabom w nóżki pełne kwadraty bukszpanowe, nie obwódki.

Albo w ogóle zrezygnowała z bukszpanów i po całości posadziła miskanty (ewentualnie wymieszane z werbeną).

Ale to ja, a jak wiadomo - ja na nasadzeniach nie znam się kompletnie
Dominika11 08:08, 10 paź 2016

AnnaCh napisał(a)
Od rana pochmurno, zanosiło się na deszcz, dwa razy zaczynało kropić, ale M postanowił wyjść i zacząć walkę z tymi deskami. Połowę chyba zrobił Pociął je na opał po prostu, resztę we wtorek przerzuci w inne miejsce, bo jeszcze się przydadzą do zrobienia daszku drewutni.
Rozmawiałam z sąsiadem, on mało zorientowany, ale mówi, że projektant i oni wzięli pod uwagę moje tuje i żeby głupio nie wyglądało tuje przy tujach, to oni wsadzą tam gdzie ja nie mam, a tam gdzie są moje, to u nich będzie coś innego. Moje tuje mają robić im tło, a tam gdzie ja nie mam to ich tuje zrobią dla moich Cieszę się bardzo
Coś tam mi się z Jasiem udało pogrzebać. Ogarnęliśmy jedną skrzynię, wyrwaliśmy buraczki Potem zajęliśmy się dziurą w chodniku pod oknem kuchennym, nie było tam nic wartościowego, oprócz paru cebulek lilii i dwóch orlików, te ostatnie przesadziłam na razie do skrzyni w warzywniaku. Wykopaliśmy całą ziemię z tej dziury, przebraliśmy, mnóstwo korzeni perzu było i wsadziliśmy dwie tuje na nóżkach i trzy samodzielnie ukorzenione lawendy Pod tuje poszła ziemia do iglaków, lawenda dostała dolomit, zobaczymy jak to będzie rosło, jak nie będzie, to coś innego będzie Jako wykończenie potrzebuję znowu kamyków, te same co do przedogródka
Sorki za bałagan na zdjęciach, nie zdążyłam już sprzątnąć, a chodnika umyć
jak lawenda sie rozrosnie, będzie pięknie
z sąsiadem widze coraz lepsze stosunki może nie będzie tak źle
gratki za dzielnego małego ogrodnika buziaczki dla Jasia
08:26, 10 paź 2016
makadamia napisał(a)
A 80 cm to nie za mało? obwódka 25 cm najmarniej będzie miała, razy 2, wychodzi min. 50 cm, na tulipany w środku zostaje 30 cm. Moim zdaniem za mało, żeby zrobić efekt.

Ja bym dała grabom w nóżki pełne kwadraty bukszpanowe, nie obwódki.

z tym bym sie zgodziła w 100%

miskanty bym sobie wybiła z głowy ...jeśli juz to niziutkie trawy pomiedzy kostkami - pełnymi kostkami a miedzy nimi tulipany czy inne cebulowe ...koniec rabaty !

trawy typu carex - kolor limonkowy ....czy stipa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies