Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

kasja83 07:39, 11 paź 2016

iwka napisał(a)
też pomyślałam o kwadratach

Kwadraty są super.Ja Aniu w kwestii grabów jak najbardziej Cię popieram-graby są świetne
Agatek 12:38, 11 paź 2016

a korzonki nie rozwalą podmurówki i chodniczka?
sylwia_slomc... 12:54, 11 paź 2016

O znowu coś nowego tworzysz fajnie wyszło, a jak za rok się rozrośnie to będzie super. Nie myślałaś, żeby nad koszem jakiś daszek i ściankę drewnianą zrobić?
Margarete 15:42, 11 paź 2016

Aneczko witaj, nie nadrobię zaległóści... to niemozliwe
Zerknełam tylko kilka stron do tyłu i widze plany przestawiania placu zabaw oraz czytałam o zamiarach ogrodowych sąsiadów. Nie martw sie u moich sasiadów za płotem i u kolejnych obok ogrody robiły i pielęgnują 2 różne firmy ogrodnicze i....u mnie jest ładniej, na pewno, bardziej zadbanie bo firma wpada do nich 2-3 razy w roku a chwasty rosną cały sezon. Sasiad jedyne co robi sam to kosi trawe, reszta leży i czeka na kolejna wizytę firmy ogrodniczej...nawet opryski robił sasiad tylko wtedy gdzy go do tego namówiłam i dałam spryskiwacz z preparatem... bo jaki sens miałaby moja walka ze zdobniczka na moim buku kiedy na ich buku tuz obok też sobie zdobniczki szalały...
Moi znajomi ale i obcy ludzie twierdzą że mój ogród ciekawszy niż ten "firmowy". Tak bedzie i u ciebie , na pewno

Tujki na patyku z lawenda fajne, moze i tam jakieś niskie wczesne cebulowe powtykaj, zanim lawenda sie latem rozbuja i przykryje im żółknące potem liście, jakies szafirki na przykład w dużej masie czy krokusy, byle by dużo i jednej odmiany, co o tym myslisz ?

Pasek na froncie z grabami bedzie mniam, juz to sobie wyobrażam. Daj pełne kostki z bukszpanu, koniecznie kwadratowe jak np u Gabisi - Ogród dla roslin o mocnych nerwach - o bedziesz miała ten sam problem co ma Mandżen ze swoimi obwódkami, nie dochodzi tam słonce, zawartość obwódek źle wyglada albo leży albo wybija sie mocno w góre w walce o słońce i to ona ma duzo wieksze te obwódki niz ty planujesz. Pomiedzy grabami blisko ogrodzenia daj ML a od strony chodnika cos niskieko np. Ice dance,Montana itp a w trawy tulipanów nawciskasz duzo, i tak przekwitna zanim trawki sie rozbujaja.
Buziaki!
AnnaCh 11:48, 12 paź 2016

Ufff... Trochę ogarnęłam papiery, na chwilę pożar ugaszony

Natka, wszystkie propozycje do rozważenia

Małgosiu, dziękuję bardzo w imieniu kuleczek

Ania, dzięki

Kasia, chyba będą graby i do tego kosteczki

Agata, myślę, że będzie ok. Widziałam, dziewczyny sadzą w takich wąskich (no może nie aż takich) paskach graby

Sylwia, będę dopiero tworzyć, jak płot postawię
Daszek szczerze mówiąc mi nie potrzebny, tuje zarosną śmietniki, z drugiej strony będzie mur ogrodzenia, nie widzę tego daszku. Sąsiad po drugiej stronie płotu też ma śmietniki

Małgosiu, nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że Cię widzę
Z sąsiadami żyję bardzo dobrze, pogadałam z sąsiadką troszkę, ona chciała ogród, ale sama nie zrobi, mąż się nie wyrywa do roboty, to firma zrobi, a ona ma pielęgnować Fajnie będą mieli i cisy będą, na szczęście nie przy moich tujach, tylko po drugiej stronie Nawet słyszałam, że przy moich skrzyniach na warzywa u nich chyba jedna lub dwie też będą, a jako przegroda między naszymi warzywniakami... hortensje Chyba na dzień dzisiejszy tak ma być Cieszę się bardzo, będę miała za siatką szpaler hortek, jak się nic nie zmieni
Do tujek na nóżkach i lawendy raczej nie będę nic cebulowego sadzić, bo tam bardzo mokro (martwię się trochę o lawendę, ale może da radę). Miałam tam trochę cebulek wsadzonych przez mamę i jakoś kiepsko rosły.
Co do kostek z grabami, to chyba tak będzie Małgoś jak napisałaś, bardzo mi się to podoba I super, że podpowiedziałaś mi o braku słońca dla zawartości obwódek, sama bym na to nie wpadła, że może być coś nie tak. Nad pozostałymi fragmencikami pomyślę, ciągnie mnie w stronę tych ML, właśnie chciałam dac tak jak piszesz bliżej płotu, z drugiej strony stipa z szałwią też by super wyglądały. Jakbym jednak miała te graby podkrzesać od dołu, to chyba lepiej coś wyższego jeszcze zaserwować, to wtedy ML
Będę myśleć całą zimę. Muszę jeszcze wymyślić jakie chcę konkretnie ogrodzenie, bo na razie to taki lekki zarys mam w głowie, a muszę mieć konkrety
Bogdzia 21:44, 12 paź 2016

Aniu zagladam ale tu stale planowanie a ja tylko łopatą planuję tzn sadze a jak źle to przesadzam , na papierze nie umiem wiec sie nie odzywam.Pozdrówka.
katel 22:05, 12 paź 2016

Sama mam taki wąski pasek i ciekawa jestem jak u Ciebie wyjdzie .
tulucy 23:20, 12 paź 2016

makadamia napisał(a)
Tulucy dobrze doradziła z niższymi trawkami - do bukszpanów będą lepsze niż miskanty.

Można by tam dać jeszcze mix szałwia i sesleria/stipa (wersję z seslerią ma Nawigatorka, wersję ze stipą widziałam na necie - obie są cudne)

opcja: wiosną tulipany, jesienią stipa też brzmi apetycznie

Ja i trawy - no way, w tym temacie to ja się nie wypowiadałam i nie zanosi się, żebym to robiła kiedyś
Aniu też mam zestaw tuje na pniu (okrzesane, nie szczepione) plus lawenda - tylko u mnie 3 tujki, lawenda na obwódce, a między tujkami wiadomo, róże
AnnaCh 20:10, 13 paź 2016

Bogdziu, u mnie ostatnio planowanie, a do tej pory też działałam dość instynktownie, raz z lepszym skutkiem, raz z gorszym Front musi być super i tak mi się te graby podobają, że nie chciałabym zepsuć ich jakimiś przypadkowymi nasadzeniami

Kasia, widziałam Twój pasek przy bramie i też się nim interesowałam Tylko Ty z tego co pamiętam sadzisz za płotem u sąsiada Ja na razie muszę bajzel u siebie ogarnąć, żeby za płot na miastowe wyjść

Łucjo
, Asi chyba o Justynę chodziło
Ja do róż jakoś nie mam przekonania, a u mnie tam bardzo mało miejsca, to i tyle co jest starczy, lawenda jak się rozrośnie, to będzie na całej rabatce coś

Z dobrych wieści M dziś przeniósł deski, ja tam trochę ogarnęłam, jutro ma zglebogryzować Ze złych chyba nie przeniesiemy w tym roku placu zabaw, ale cisy będą posadzone, drabinkę się odkręci, Jaś i tak już mało na zewnątrz czasu spędza, a na wiosnę przeniesiemy placyk
makadamia 07:39, 14 paź 2016

Uuups, bardzo przepraszam za pomyłkę [rumieni się]