Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AniMa 14:06, 09 mar 2017

PoczytamWidzę, że zdania co do popiołów są podzielone....
Anda 14:10, 09 mar 2017

Aniu u mnie też mokro. Na rabaty nie wchodzę. Mam nadzieję, że niedługo pogoda się poprawi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 14:12, 09 mar 2017

Też czytałam już kiedyś o popiołach i na mój rozum to niewielkie ilości mogą być ale przy większych to już bym była przeciwna ze względu na zasolenie.
14:12, 09 mar 2017
Marga napisał(a)
Tulipanki też mam już takie
Aniu, a słyszałaś, że trawnik można posypać popiołem z kominka lub ogniska? Ma dużo wartościowych składników oprócz azotu. Ja sobie zbierałam przez zimę popiół i właśnie się przymierzam do zabiegu.

regularnie od lat sypię popiół na rabaty ...nie zbieram tylko od razu jak czyszcze kominek to na rabaty ...głównie na róże ...ale innym rozlinom tez sie dostanie ....w zyciu bym nie pomyślała zeby popiół magazynowac gdzies ...chyba ze w kompostowniku

trawnika nigdy nie sypałam popiołem ...dolomitu uzywam do trawnika

AniMa napisał(a)
Kominka niestety nie mam, ale popiół mi został po paleniu ogniska...na cały trawnik na pewno nie wystarczy
A czy ten popiół można dodawać do kompostu?????

wszystko zalezy co palisz na ognisku ...bo jak resztki roslin chorych ...to nie polecam ....w kominku zwykle pali sie drewnem nie zywicznym ...i taki popół nie posiada zadnych zanieczyszczeń chorobowych bo nic nie dajesz innego ...ja nawet podpałki nie uzywam.... kartony, kora i drobne szczapki wystarcza zeby odpalic kominek
Margerytka40 14:24, 09 mar 2017

Danusia tu pisała o popiołach
anna_t 15:31, 09 mar 2017

Koleżanki z łódzkiego będę zamawiała tymol i propanian, któraś też chce? wzięłabym, na nasze spotkanie 19-go?
odp na priv
Marga 16:47, 09 mar 2017

Justyna, magazynowałam popiół z kominka, bo wszędzie zalegał śnieg w ogrodzie, a kompostownik daleko na łące i nie chciało mi się latać i bramy z klucza otwierać Teraz będzie nawóz jak znalazł.
Gdyby ktoś chciał sobie poczytać, to tutaj pisze o nawożeniu popiołem trawnika: http://niepodlewam.blogspot.com/2013/04/nawozenie-trawnika-popioem-z-kominka.html
A tu ogólnie o nawożeniu popiołem roślin: http://niepodlewam.blogspot.com/2013/01/popio-z-kominka-jako-nawoz.html
20:18, 09 mar 2017
Marga napisał(a)
Justyna, magazynowałam popiół z kominka, bo wszędzie zalegał śnieg w ogrodzie, a kompostownik daleko na łące i nie chciało mi się latać i bramy z klucza otwierać Teraz będzie nawóz jak znalazł.
Gdyby ktoś chciał sobie poczytać, to tutaj pisze o nawożeniu popiołem trawnika: http://niepodlewam.blogspot.com/2013/04/nawozenie-trawnika-popioem-z-kominka.html
A tu ogólnie o nawożeniu popiołem roślin: http://niepodlewam.blogspot.com/2013/01/popio-z-kominka-jako-nawoz.html

nie pomyślałam o tym bo jak jest duzy snieg to tez nie latam do dalszych rabat
a że mam dwa tarasy zadaszone to wystarczy ze wyjde w kapciach i zwyczajnie wysypę na pobliskie rabaty

fajne linki 14m3 drewna na sezon to duzo ...idzie mi około 4-6m3 / na sezon a jak drewno dobrze dosuszone to popiołu zacduzo nie ma
AniMa 08:44, 10 mar 2017

Na to mój popiół pójdzie w dziury na drodze....Niestety paliłam tez część porażonych grzybem traw - mozgi...

Kawa 11:49, 10 mar 2017

Ania normalnie śliczny ten cis
chyba poszukam ibęde ciąć