Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

oliwka 14:31, 22 mar 2020

BKosimkArt napisał(a)
A teraz efekty mojej pracy... doniczki ustawiłam w celu orientacyjnym gdzie mają stanąć drzewa.

Teraz dobrze widać jak bardzo brakowało tych drzew
Basiu kawał dobrej roboty, będzie pięknie
BKosimkArt 14:56, 22 mar 2020

Anda napisał(a)

Ja tam zawsze jestem za kwitnącymi Niekoniecznie za hortkami, bo obawiam się suszy w kolejnych latach. To zależy, czy masz tam ziemię trzymającą wilgoć.

Tam akurat raczej nie trzyma wody, sporo jest piasku po starym chodniku.
Obawiałabym się hortek właśnie. Już miałam bliżej siatki i takie były bidne co roku, w koncu je przesadziłam w cień.
Tam naprawdę straszna patelnia cały dzień jest.
A zatrwian jest wieloletni??
BKosimkArt 14:57, 22 mar 2020

Magleska napisał(a)
Basia
fajne takie fotki przed i po widać jak ogród pięknieje

I mi się to podoba.
BKosimkArt 14:59, 22 mar 2020

Oliwko dzięki! Bez drzew łyso strasznie... niby mam na obżeżach wyższe rozliny ale to nie to samo...
BKosimkArt 15:29, 22 mar 2020

Ewuniu a rozchodnik art class czy jakoś tak? Albo żeleźniak różowy?
Anda 15:59, 22 mar 2020

BKosimkArt napisał(a)
Ewuniu a rozchodnik art class czy jakoś tak? Albo żeleźniak różowy?

Rozchodnik Class Act mam i zadowolona jestem z niego. Latwo mozna go rozmnozyc
Ogolnie Sedum mozna latwo rozmnozyc. Rowniez te mniejsze odmiany

Zatrwian szerokolistny, Limonium latifolium jest bylina. U mojej tesciowej w Hesji, na gorce na dodatek, daje spokojnie rade praktycznie bez podlewania.

Zelezniak rozowy, Phlomis tuberosa, rowniez lubi suche stanowiska. U kolezanki ogrodowej w naszym pogorzu Eifel ladnie sie rozwija.

Jeszcze Santolina jest swietna na suche stanowiska, ale kwitnie na zolto. Dla mnie to minus, nie wiem, jak dla Ciebie

Jeszcze moge Ci polecic Anthericum ramosum na suche, sloneczne miejsca. U mnie w laczce zupelnie bez podlewania daje rade. Rowniez Anthericum liliago na suche ale bardziej kwasne stanowiska.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
BKosimkArt 17:02, 22 mar 2020

Anda napisał(a)

Rozchodnik Class Act mam i zadowolona jestem z niego. Latwo mozna go rozmnozyc
Ogolnie Sedum mozna latwo rozmnozyc. Rowniez te mniejsze odmiany

Zatrwian szerokolistny, Limonium latifolium jest bylina. U mojej tesciowej w Hesji, na gorce na dodatek, daje spokojnie rade praktycznie bez podlewania.

Zelezniak rozowy, Phlomis tuberosa, rowniez lubi suche stanowiska. U kolezanki ogrodowej w naszym pogorzu Eifel ladnie sie rozwija.

Jeszcze Santolina jest swietna na suche stanowiska, ale kwitnie na zolto. Dla mnie to minus, nie wiem, jak dla Ciebie

Jeszcze moge Ci polecic Anthericum ramosum na suche, sloneczne miejsca. U mnie w laczce zupelnie bez podlewania daje rade. Rowniez Anthericum liliago na suche ale bardziej kwasne stanowiska.

Anthericum podoba mi się, tylko gdzie to dostać... zaraz poszukam.
Żółte tylko w postaci wiosennych przejdą... żeleźniaka co prawda mam żółtego ale jeszcze u mnie nie kwitł, więc nie wiem czy mi pasuje czy nie
Anda 17:22, 22 mar 2020

Jeszcze o gaurze pomyślałam Tylko nie wiem, czy będzie u Ciebie jednoroczna czy wieloletnia. U mnie na rabacie zimą cienistej jest dwuletnia, a na bardziej słonecznej zimą jest wieloletnia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
BKosimkArt 18:22, 22 mar 2020

Anda napisał(a)
Jeszcze o gaurze pomyślałam Tylko nie wiem, czy będzie u Ciebie jednoroczna czy wieloletnia. U mnie na rabacie zimą cienistej jest dwuletnia, a na bardziej słonecznej zimą jest wieloletnia

O właśnie, gaury, mam i są wieloletnie... kwiecie do mrozów...
mrokasia 21:45, 22 mar 2020

Front bardzo ładnie z tymi rabatami wygląda a jak drzewa dojdą będzie pięknie!