Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

m_gocha 17:06, 22 kwi 2017

Fajny pomysł z tym cięciem rozplenicy.
Ja mam na razie malutkie kępy więc za bardzo kuli nie uformuję
iwka 00:42, 23 kwi 2017

Toszka dzięki za przepis na rozplenice trafia do pliku pt. Toszka

Ja to chyba w kulkę nigdy nie zetnę. Moje ładne pierwszy rok, no ale wiadomo ze wtedy to małe jeszcze, po zimie albo zgnije albo zmarznie, albo po bokach odbija A środek pusty tak czy siak uwielbiam je i znowu zamówiłam kilka sztuk tylko jeszcze się zastanawiam czy posadze u siebie czy u mamy

A dzisiaj byl pracowity dzien w koncu tak sie styralam ze ledwo na oczy patrzę kory mi zabrakowalo,część cisów obsypane reszta musi czekać na wypłatę , podzielilam znowu prawie wszystko co sie dalo posadzilam graby na swoje miejsce i wcale mi sie one tam nie widzą

Zabrałam się za dalsze oczyszczanie tylow z kamieni i innych skarbów, dokopalam się do jakichś drzwi!!! Fakt ze jak zaczęłam je szarpać to się rozlecialy, ale co się nameczylam to moje , cała biała farba odlazla .

Zdjęć brak, jutro może coś cyknę jak pogoda pozwoli, dzisiaj było w miarę znosnie tylko ten wiatr !
Aaa i tęczę miałam ale brzydko wyszła więc nie pokażę

zoja 07:45, 23 kwi 2017

tez mialam wczoraj tecze - moze to juz wiosna bedzie

Ciekawa jestem fotek tego co zrobilas
amelia_b 07:50, 23 kwi 2017

Iwonko pracowita z Ciebie mróweczka
babka 08:18, 23 kwi 2017

Też mam taki folder pt. Toszka

Iwon, wczoraj chyba kto mógł to się styrał Tylko ta pogoda wciąż nam się psoci. U mnie nie dość że wiało to jeszcze zimno było i co jakiś czas padało i gradziło.
Czekam na dokumentację Twojego działania
nawigatorka 08:20, 23 kwi 2017

A już widziałam ogrodowy stół z odkopanych drzwi
m_gocha 11:43, 23 kwi 2017

Iwonko ujawnij jeszcze coś z pliku Toszka
iwka 12:11, 23 kwi 2017

m_gocha napisał(a)
Iwonko ujawnij jeszcze coś z pliku Toszka

hihi będzie cykl pt. Złote rady Toszki

"ABC uprawy jeżówek"

Kochane moje, nauki w sprawie jeżówek pobrałam u pani, która zawodowo zajmuje się uprawą jeżówek. To mi o nich powiedziała i dzielę się z Wami tą wiedzą

1. Nie wolno sadzić głęboko, sadzimy płytko żeby miały siłę przy wschodzeniu.
2. Korzenie nie mogą stać w wodzie, wrażliwe są na choroby grzybowe
3. Wiosną, wczesną wiosna usuwamy wszystkie zaschnięte części rośliny, zwłaszcza badyle po łodygach. W nich najszybciej rozwijają się choroby grzybowe. Jak jeżówka ładnie wychodzi wiosną i nagle pada to jest sprawka choroby grzybowej spowodowanej złym czyszczeniem rośliny
4. Trzeba te odmianowe dzielić co trzy lata bo się wyradzają i zanikają. Nie bać się dziewczynki, ja dzieliłam i mają się dobrze.
5. Dzielimy wiosną

Urwij / utnij młode gałązki- od kępy na dole, albo rozgałęzienie z pędu. U niektórych też pęd kwiatowy się nada , tylko zetnij pączek. I do wody na dwa tygodnie, a potem do doniczki i trzymaj w wilgoci. Jak puszcza nowe listki, zmniejsz podlewanie. Jak da Ci się urwać z piętką z rośliny to od razu do ziemi. Ziemię daj neutralną jak do warzyw- źle znoszą kwaśną. Najlepiej idzie mnożenie wiosną aż do lipca, późnym latem i jesienią ciut gorzej"
iwka 12:16, 23 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
A już widziałam ogrodowy stół z odkopanych drzwi
pewnie super wyglądał moje się niestety rozleciały, i wylądowały na kupie śmieci, znalazłam jeszcze tylko futrynę i te płaty białej farby
amelia_b 12:18, 23 kwi 2017

Oj to długo tam musiały leżeć