Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Warmia 22:42, 06 maj 2017

Ja bardzo przepraszam, ale o co chodzi z tą viagrą ślimakową? Ślimaków mam jakąś plagę.
JoannaDe 22:42, 06 maj 2017

Toszka napisał(a)
Mam wysyp (sryliony) maleńkich nagich. Z jaj się wykluły Te gołe mają okres reprodukcji do końca grudnia... Grudnia!
Po bokach ogrodu mam sąsiedzkie chwastowiska i wylęgarnię ślimaków... wiagruję wzdłuż płotu. Wystarczy co 1m rozsypać kilka granulek. Najlepiej w roślinach, tak by ptaki nie zjadły.
teraz napiszę coś obrzydliwego. Jedzących kanapki i nadwrażliwych uprasza się o nie czytanie!!!!!
Otóż te gołe slimaki to kanibale. Po deszczu żrą dżdżownice z chodnika.... żrą też zdechłe ślimaki. Po zjedzeniu wiagry taki slimak zdycha/rozpuszcza się. Inne, które go żrą też... Ot taka moja informacja wypatrzona z życia ogrodu.
Za obrzydliwą informację przepraszam, ale wydaje się być ważnym info.

Z kanapką w ręce przeczytać przeczytałam ale obrzydliwe było
iwka 22:44, 06 maj 2017

Zana napisał(a)

Wszystkie cudne, ale te mnie jakoś najbardziej uwiodły.
Jak dobrze, że ja (tfu, tfu) nie mam ślimorów!

A do evergoldów straciłam chyba serce i wymieniłam na molinię variegata. Przynajmniej mam święty spokój
i dobrze że nie masz, oblazłoby to Ci przez tydzień wszystkie roślinki.

Molinii variegata nie mam jeszcze
amelia_b 22:47, 06 maj 2017

Warmia napisał(a)
Ja bardzo przepraszam, ale o co chodzi z tą viagrą ślimakową? Ślimaków mam jakąś plagę.
napewno jest niebieskie i w postaci granulek lub proszku, odżywka taka żeby sobie podjadły
iwka 22:47, 06 maj 2017

Warmia napisał(a)
Marciu, wbrew pozorom nie pomaga ona w rozrodzie ślimaków ale je ukatrupia, kilka granulek w środek trawki lub obok roślinek. Nie wiem jak z kotem u Ciebie, żeby nie zjadł
Toszka 22:49, 06 maj 2017

Warmia napisał(a)

Wiagra dla ślimaków to takie niebieskie granulki/trutka na nie. Kolor jednoznacznie się kojarzy i to chyba Sebek wymyslił tę nazwę
zoja 22:50, 06 maj 2017

Żabko dziś w ogrodzie widziałam Twoją kuzynkę ropuchę

Dziewczyny tych dużych ślimaków nie niszczymy - one są naszymi sprzymierzeńcami :
cytat: "(Ślimak winniczek) Żeruje przede wszystkim w nocy, nad ranem oraz w pochmurne dni. Żywi się roślinami, zazwyczaj zwiędniętymi ich częściami, zjadają także jaja największych wrogów ogrodu ślimaków nagich.

Obecność ślimaka winniczka w ogrodzie wynika z sąsiedztwa naturalnych siedlisk tego mięczaka. Pojedyncze osobniki nie stanowią zagrożenia dla roślin ozdobnych i użytkowych. "
Toszka 22:53, 06 maj 2017

Winniczka ostatni raz widziałam jak byłam młoda, ponętna i szczupła. Dinozaury jeszcze żyły
JoannaDe 22:56, 06 maj 2017

Toszka napisał(a)
Winniczka ostatni raz widziałam jak byłam młoda, ponętna i szczupła. Dinozaury jeszcze żyły

No Toszka no, zakrztusiłam się przez Ciebie
babka 22:59, 06 maj 2017

Zoja, po moich obserwacjach ślimaków potwierdzam tę teorię, winniczki nie czynią tyle szkody co pozostałe zwłaszcza bezdomkowe. Te ostatnie, całkiem malusie w ub roku dosłownie zjadły mi jeżówki, zostały same nerwy bez blaszki liściowej.

Wiagry niestety nie sypię bo jeże u mnie bywają. Wybieram zatem te śliskie gluta i jaja ale to syzyfowa robota :/
Toszko te rude zjadają dosłownie wszystko a im bardziej śmierdzące tym lepsze