Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

jolanka 21:03, 24 maj 2021

Ale piękne te irysy, u mnie jakieś mam, ale na pewno nie takie ładne. Będę się uśmiechać
Helen 21:06, 24 maj 2021

tulucy napisał(a)

I dobrze jest, żeby kłącze było skierowane na południe, a korzenie na północ.
One i tak potem rozrastają się w kółko, ale zalecenie do sadzenia w paru miejscach takie samo znalazłam.
U mnie kłącza nieraz całkiem na wierzch wyłażą, ale iryskom to nie przeszkadza.

Kurczę, a u mnie kłącze całe w ziemi, pewnie dlatego nie kwitnie. Dzięki za podpowiedzi.
Gruszka_na_w... 21:40, 24 maj 2021

Rabata wokół balii jest przepiękna. I jeszcze gratis w postaci kuklików w oddali. Niesamowity widok.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 21:47, 24 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)

W moim aparacie kolor nie tak intensywny, chyba, że to ustawieie aparatu robi różnicę.
Jakiej wysokości one są? Mam dwa rodzaje i takie wyższe są chyba w kolorze, który pokazujesz. Tyle, że jeszcze nie kwitną

A najbardziej lubię te drugie, drobne

one nie sa wysokie, kwitnace nie siegaja mi do kolana. kolor to taki troche mix fioletu z obezrżyna, ooo juz wiem co to za kolor intensywny bakłażanowy, srodek i preciki mocno granatowe. kwiaty ogromniaste, same irysy mocno przysadziste.
tulucy 22:51, 24 maj 2021

Teraz generalnie kwitną już irysy bródkowe, a syberyjskie dopiero zaczynają pączki pokazywać. Ja wolę syberyjskie, są wdzięczniejsze wg mnie. Liście ładniejsze, bardziej trawiaste. Ale bródkowe mają tak piękne kwiaty, że się złamałam ostatnio i dosadzam.
Gosiek33 05:54, 25 maj 2021

Kasya napisał(a)

A no to dziwne ze jeszcze nie kwitnie
On kwitnie wczesnie, z pospolitymi
Ładnie pachnie

Wcześnie wchodzi w fazę pąka i tak długo stoi. Jeszcze nie doczekałam pełnego rozwinięcia płatków i zapachu. Jak nos wsadzę w pojedynczy rozwinięty kwiatek to faktycznie perfumeria
Gosiek33 05:55, 25 maj 2021

jolanka napisał(a)
Ale piękne te irysy, u mnie jakieś mam, ale na pewno nie takie ładne. Będę się uśmiechać

Rozrosły się, mogę się podzielić. Kiedy irysy się wykopuje?
Gosiek33 05:56, 25 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rabata wokół balii jest przepiękna. I jeszcze gratis w postaci kuklików w oddali. Niesamowity widok.

to pierwsze co z okna widzę
Gosiek33 05:57, 25 maj 2021

TAR napisał(a)

one nie sa wysokie, kwitnace nie siegaja mi do kolana. kolor to taki troche mix fioletu z obezrżyna, ooo juz wiem co to za kolor intensywny bakłażanowy, srodek i preciki mocno granatowe. kwiaty ogromniaste, same irysy mocno przysadziste.

Tak to one, skoro to z tych co Ci ukopałam. Ślimory je uwielbiają
Gosiek33 05:59, 25 maj 2021

tulucy napisał(a)
Teraz generalnie kwitną już irysy bródkowe, a syberyjskie dopiero zaczynają pączki pokazywać. Ja wolę syberyjskie, są wdzięczniejsze wg mnie. Liście ładniejsze, bardziej trawiaste. Ale bródkowe mają tak piękne kwiaty, że się złamałam ostatnio i dosadzam.

Czyli mamy podobny gust w tym względzie. Syberyjskie w ubiegłym roku padły łupem mszyc. Całe liście były aż czarne. I nadal nie kwitą. Za głęboko je posadziłam?